SON DAKİKA
EKONOMİ Pazartesi 09 Eylül 2024 02:23

TÜRKİYE İLE İSVEÇ'TEN JETCO PROTOKOLÜ

Ülkeler arasında ekonomik ve ticari işbirliğini artırmayı amaçlayan JETCO Ortak Ekonomi ve Ticaret Komitesi Protokolü, çok önemli bir anlaşmadır. Ticaret ve ekonomik işbirliğini artırmayı hedefleyen bu protokol, geçtiğimiz 5 Ocak 2024 tarihinde Birleşik Krallık, 4 Eylül 2024 tarihinde de İsveç ile imzalandı.

Türkiye ile İsveç'ten JETCO Protokolü

Hakan DİKMEN

Türkiye ve İsveç arasında imzalanan JETCO Protokolü, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri önemli ölçüde geliştirmeyi amaçlıyor. 

İlk olarak Ticaret Hacmi Artışı çok memnun edici. Çünkü, her iki ülke de ikili ticaret hacmini 5 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyor.

Protokol, yenilenebilir enerji, sağlık turizmi, yeşil ekonomi, teknoloji, savunma, KOBİ'ler ve girişimler dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde iş birliğini vurguluyor. Ayrıca, karşılıklı yatırımları teşvik etmeye ve yatırımcılar için istikrarlı bir çerçeve oluşturmaya güçlü bir şekilde odaklanılıyor. Her iki ülke de açık, sürdürülebilir ve kurallara dayalı bir ticaret ortamını sürdürmeye kararlı olduğunun altını çizdi. Gümrük birliğini modernize etme ve ikili iş birliğini ilerletme çabaları da bu protolkolde vurgulanıyor. Bu protokolün yeni iş birliklerini teşvik etmesi ve ekonomik bağları derinleştirerek her iki ülkeye de fayda sağlaması bekleniyor.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yaptığı açıklamada Türkiye-İsveç arasındaki ticaret hacmini kısa süre içerisinde 5 milyar doların üzerine çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi. Bolat, İsveç'te, Uluslararası Kalkınma İşbirliği ve Dış Ticaret Bakanı Johan Forssell ile Türkiye-İsveç Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesi (JETCO/ETOK) II. Dönem Toplantısı vesilesiyle bir araya geldiklerini anlattı.

Bolat, Stokholm'de Türk ve İsveç iş dünyasından temsilcileriyle de buluştu

Forssell ile birlikte JETCO toplantısı marjında Stokholm'de Türk ve İsveç iş dünyasından temsilcilerin katıldığı bir Yuvarlak Masa Toplantısı'nı da gerçekleştirdiklerini belirten Bolat, "Küresel ticaretin dijitalleşme ve yeşil dönüşüm ekseninde yeniden şekillendiği bir dönemde Türkiye, Avrupa’daki ve dünyadaki ekonomik ve ticari gelişmeleri yakından takip etmekte; yeni gelişmelere yön vermekte ve inovatif politikaları ve etkin yatırım teşvik enstrümanlarıyla uluslarararası yatırımlara güvenli bir lokasyon olma konumunu kuvvetlendirmektedir." ifadesini kullandı.

Bakan Bolat, küresel ticaret ve tedarik zinciri için ortaya çıkan yeni sınamaların yanı başında, İsveçli iş insanlarının da Türkiye'yi güvenilir bir ticari ortak olarak, gelecek planlarının merkezine koymuş olmalarının memnuniyet verici olduğunu kaydederek, "Bugün gerçekleştirdiğimiz toplantıların önümüzdeki dönemde yeni iş birliği alanlarının ortaya çıkmasına ve İsveç ile ilişkilerimizi daha da derinleştireceğine inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Ziyaret çerçevesinde iki ülke arasındaki işbirliğini ve fırsatları değerlendirdiklerini ifade eden Bolat, şunları kaydetti:

"Toplantıda, özellikle yenilenebilir enerji, sağlık turizmi, yeşil ekonomi, teknoloji, savunma, KOBİ'ler ve start-uplar konusunda yeni işbirlikleri için güçlü bir zemin inşa ettik, yol haritamızı imzaladığımız JETCO Protokolü ile kayda geçirdik. Özel sektör kuruluşlarımız, iş dünyamız, sanayicilerimiz ve şirketlerimizle el ele vererek ikili ticaret hacmimizi kısa süre içerisinde 5 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz."

İsveç ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi, yıllara göre değişiklik göstermektedir. 2022 verilerine göre, Türkiye'nin İsveç'e ihracatı yaklaşık 2.5 milyar dolar, İsveç'ten Türkiye'ye ithalatı ise yaklaşık 1.5 milyar dolar civarındadır. Bu da toplam ticaret hacminin yaklaşık 4 milyar dolar olduğu anlamına gelir.

Ticaret Hacmi Detayları

İhracat (Türkiye'den İsveç'e): 2.5 milyar dolar

İthalat (İsveç'ten Türkiye'ye): 1.5 milyar dolar

Toplam Ticaret Hacmi: 4 milyar dolar

Bu rakamlar, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlenmesi ve ticaretin artırılması hedefleri doğrultusunda önümüzdeki yıllarda katlanarak artacağını işaret ediyor. 

Son yıllarda değişik ülkelerde değişik sektörleri ilgilendiren bir çok anlaşmaya imza atan ülkemiz bu konuda başarılı dönüşleri yavaş yavaş görmeye başladı. Aslında Avrupa Birliği topluluğuna giremediğimiz için bu tip anlaşmalarla hem gümrük birliğini hem de ticareti artıracak önlemler almış oluyoruz. Bundan sonraki yıllar için daha yapacak çok işimiz var. 


ABONE OL