Dolar $
32.78
%1.44 0.46
Euro €
35.07
%0.43 0.15
Sterlin £
41.66
%0.21 0.09
Çeyrek Altın
3956.98
%1.46 56.15
SON DAKİKA
Haber Merkezi | Savunma Perşembe 23 Mayıs 2024 09:11

TÜRKİYE İLE ÇALIŞMA FIRSATI HEYECAN VERİCİ

Lockheed Martin Entegre Muharip Uçak Grup Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü OJ Sanchez, Türkiye'ye F-16 satışıyla ilgili ABD Kongre sürecinin başarıyla tamamlanmasının ardından 50 yıldır birçok muharebede kendini kanıtlayan F-16'ların en son teknolojilerle donatılmış "Block 70" serisi için Türkiye ile yeniden çalışma fırsatının oluşmasını "heyecan verici" olarak tanımladı.

Türkiye ile çalışma fırsatı heyecan verici

ABD’nin en büyük savunma sanayi, havacılık ve uzay firmalarından Lockheed Martin firmasınca üretilen F-16’lar, bugün 50 uçuş yılını kutluyor. 5'inci nesil savaş uçaklarının konuşulduğu bir dünyada Lockheed Martin Güney Carolina’daki fabrikasında 4 bin 600’üncü uçağını üretiyor. 

ABD Hava Kuvvetleri, artık yeni F-16 satın almasa da dünyada hala 3 bin 100 tanesi uçuyor ve son dönemde Türkiye gibi birçok ülkenin hava kuvvetleri, F- 16’nın en yeni teknolojilerle güncellenmiş "Block 70" serisi için yeni taleplerde bulunmaya devam ediyor. Washington DC bölgesindeki merkez binalarında, Lockheed Martin'in projeden sorumlu Genel Müdürü Sanchez, F-16'larla ilgili merak edilenleri anlattı. Sanchez, Türkiye’de F-16 Block 30, 40, 50 ve 50+ serisi uçakların olduğunu belirterek Block 70’lerin bugüne kadar üretilmiş en ileri seviyedeki 4'üncü nesil savaş uçağı olarak NATO üyesi diğer ülkelerle aynı teknolojik altyapıyı paylaştığını söyledi. 

Lockheed Martin’de F-16 projesinin en yetkili ismi olan Sanchez, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu, uçağın ortaya çıkış stratejisinden kaynaklanıyor. Yeni tehditlerle başa çıkacak şekilde, çok yönlü ve sürekli geliştirilmeye elverişli bir platform olarak tasarlandı onu kullanan ulusların ihtiyaçlarına uygun olarak. Bu, ekonomik, ortak ve müttefiklerimize uyum sağlayabilme özelliğine de sahip. Özellikle bugün, NATO bağlamında tasarımda bir entegrasyondan bahsedebiliyoruz. F-16 başından beri bu temeller üzerine inşa edilmişti ve dolayısıyla da onu kullanan her ulus, konseptin daha da iyiye gitmesini sağladı." 

Sanchez, uçağın özellikle de NATO müttefikleri arasında "ortak bir payda" haline geldiğine işaret etti. Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasıyla F-16’ların, Ukrayna ordusuna verilmesi de gündeme geldi. Ukraynalı pilotların ABD tarafından eğitilmeye başlandığı haberlere konu olmuştu. Birçok NATO ve Avrupa ülkesi elindeki F-16’ları, Ukrayna’ya verip Blok 70 serisi yenilerini almayı planlıyor. F-16’ları düşük uçuş ve bakım maliyetleri, hala birçok NATO ve Avrupa ülkesinin en gözde hava muharebe aracı haline getiriyor. Eski bir F-16 pilotu olan Sanchez, kariyerine "NATO Avrupa Uçuş Eğitimi" programıyla başladığını ve ilk uçuş eğitmenlerinden birinin de Türk F-16 pilotu olduğunu dile getirdi.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR