TÜRKİYE AR-GE 250 ARAŞTIRMASI'NDA PARLAYACAK
Türk iş dünyasının önde gelen Ar-Ge çalışmalarını Türkiye'ye ve tüm dünyaya duyuran Türkiye Ar-Ge 250 Araştırması, 2013 yılından bu yana Ekonomi ve İş Dünyası Portalı Turkishtime tarafından gerçekleştiriliyor. Bu yıl 11'incisi için start verilen araştırma raporu, bu döneminde de geleceğini Ar-Ge üzerine kurgulayan ve bu doğrultuda yatırımlar yapan markaları gün yüzüne çıkaracak.
Günümüzde güçlü ve emin adımlara ilerlemenin ve uzun vadeli başarıya ulaşmanın tek yolu, Ar-Ge çalışmalarına yatırım yapmak ve geliştirmekten geçiyor. Doğru yatırımlar ve kaynak tahsisleriyle çalışmaların sürekliliği, şirketleri rekabet etme ve başarıya ulaşmakta bir adım öne çıkarıyor.
Ar-Ge çalışmaları, bir kurumun rekabet gücünü artırmakla beraber, yenilikçi ürünlerin ve hizmetlerin geliştirilmesine olanak sağlıyor, verimliliği artırıyor ve sürdürülebilir büyümeyi destekliyor. Ar-Ge’nin en temel amacı bilgiyi kullanarak yeni değerler yaratmak ve toplumun yaşam kalitesini iyileştirmek. Bu sebeple günümüzde bu kavramın önemi her geçen gün daha da artıyor. İşte tam olarak bu bakış açısıyla hazırlanan Türkiye Ar-Ge 250 Araştırması da, markaların Ar-Ge performansını tüm detaylarıyla ortaya koyuyor.
AR-GE TÜRKİYE’NİN NERESİNDE?
Dünya, hızlı bir biçimde teknolojik gelişmelerin ve küresel rekabetin yeniden tanımladığı bir dönemin içinde yer alıyor. Bu süreçte Ar-Ge’nin Türkiye’nin geleceğindeki rolü her zamankinden daha önemli bir noktaya geldi. Türkiye son 10 yıllık süreçte teknolojik alanda önemli atılımlarla kendisinden söz ettirmeyi başardı. Özellikle savunma sanayi alanındaki adımlar, geliştirilen insansız araçlar, sivil kullanıma yönelik gelişmeler dünyanın da dikkatini çeker konumda. Türkiye bunu sürdürülebilir büyümeye, yenilikçiliğe ve küresel rekabetçiliğe doğru yol alarak devam ediyor.
2022 TÜRKİYE AR-GE RAPORU NE DEMİŞTİ?
Geçtiğimiz sene büyük bir özenle hazırlanan Ar-Ge raporu ortaya koydu ki Türkiye’deki toplam büyümenin ana unsurunu savunma sanayi firmaları oluşturuyor. İlk 50 firmanın 2022 yılındaki Ar-Ge yatırımları toplamının yüzde 67,3’lük bölümünü sanayi savunma firmaları sırtladı. Savunma sanayi Ar-Ge yatırımlarının en önemli oranını, TUSAŞ-TAI, Aselsan, Roketsan, TUSAŞ-TEI ve Havelsan gibi beş büyük TSK Vakfı firması oluşturdu.
Geçtiğimiz sene kat ettiği gelişmeyle dikkatleri üzerine çeken bir diğer sektör ise yüzde 9,9’luk oranla otomotiv endüstri oldu. Ford, 2022’de yüzde 113’lük, Mercedes-Benz ise yüzde 126’lık bir büyüme elde etti. Otomotiv sektörünü yüzde 6,5’lik oranla beyaz eşya ve elektronik firmaları takip ederken ilaç firmalarının ise yüzde 1,8’lik bir pay aldıkları görüldü. 2022 senesini analiz eden raporda dikkat çeken bir diğer unsur ise kadın istihdam oranının önceki senelere kıyasla sanayi, teknoloji ve bilişim sektörlerinde daha fazla ama yine de yetersiz olduğuydu.
ARAŞTIRMA RAPORU NASIL HAZIRLANIYOR?
Ekonomi ve İş Dünyası Portalı Turkishtime tarafından gerçekleştirilen Türkiye Ar-Ge 250 Araştırması 2023’ün içeriğinde Sunuşlar, Ar-Ge 250 Veri Bankası, Teknoparklar, Ar-Ge Yıldızları, Analizler ve Öngörüler yer alarak, etkin bir referans kaynağı olmaya misyonunu sürdürecek.. Türkiye ihracat sıralamasındaki ilk 500 firmaya, T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na kayıtlı Ar-Ge merkezi olan firmalara ve Kamuoyunu Aydınlatma Platformuyla Ar-Ge datası paylaşan firmalara gönderilen anketlere verilen yanıtlar ve datalar ile hazırlanan rapor, 2023 yılında gerçekleştirilen çalışmaları almanak niteliğinde sunacak.
KONU BAŞLIKLARI NELER OLACAK?
• En çok Ar-Ge harcaması yapan ilk 250 firma
• En çok Ar-Ge harcaması yapan ikinci 250 firma
• Ar-Ge’de çalışan personel sayısına göre ilk 100
• Ar-Ge merkezinde yürütülen proje sayısına göre ilk 100
• Ar-Ge merkezinde çalışan lisans ve lisansüstü eğitimli personel sayısına göre ilk 100
• Ar-Ge merkezinde alınan tasarım tescil sayısına göre ilk 50
• Ar-Ge merkezinde alınan patent sayısına göre ilk 50
• Ar-Ge merkezinde alınan marka sayısına göre ilk 50
• Ar-Ge merkezinde alınan faydalı model sayısına göre ilk 50
• Türkiye Ar-Ge 250 araştırması sonuç değerlendirmeleri
• Teknoparklar-Teknoloji Transfer Ofisleri
• Türkiye Ar-Ge 250 firmalarından Ar-Ge örnek projeleri
• Ar-Ge’de üniversite - sanayi iş birlikleri
• Ar-Ge destekleri
• Dünyadan yeni Ar-Ge proje örnekleri
TÜRKÇE VE İNGİLİZCE OLARAK TÜM DÜNYA İLE PAYLAŞILIYOR
Türkiye Ar-Ge 250 Araştırması, Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanıp, 6 bin 500 VIP ulusal ve uluslararası adrese özel olarak ulaştırılıyor. Araştırma aynı zamanda ulusal ve uluslararası basın ile paylaşılıyor, ekonomi ve iş dünyasının karar vericilerinden oluşan yurt içinde 40 bin tekil dataya, uluslararası 3 bin VIP dataya ise dijital newsletter yoluyla dijital formatta paylaşılıyor.
Türkiye Ar-Ge 250 Araştırması, küresel itibarını dahilde ve hariçte yönetmek, rekabetin her geçen gün fazlalaştığı bu dönemde kendilerini tanıtmak isteyen markalar için Ar-Ge Yıldızları bölümü ile uluslararası arenada sesini duyurma fırsatı veriyor.
Türkiye Ar-Ge 250 Araştırması, Hard Copy ve Soft Copy formatlarda; ABD, Almanya, BAE, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya ve Rusya’da inovasyon ile teknoloji alanında haber üreten basın mensuplarından oluşan 3000 VIP kişiye ulaştırılıyor. Aynı zamanda Dünya Bankası, IMF, Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler, R&D Management Conference Office (RADMA) teşkilatlarına ve aralarında Oxford, Stnaford, Harvard, Cambrige, Kaliforniya, Melboune, California İnstitute of Technology, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Princeton, Yale, Chicago Üniversitesi, ETH Zurich (Swiss Federal Institute of Technology), Columbia University, Seoul National University’nin olduğu dünyanın en iyi 100 üniversitesinde de yerini alıyor.
5 Şubat 2024 tarihinde başlayan araştırmaya son katılım tarihi ise 20 Mayıs 2024 olacak.