SON DAKİKA
Enerji Cumartesi 19 Ekim 2024 18:07

TURKCELL UŞAK'TA İLK GES PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİ

Turkcell, Uşak'ta 93 bin 400 metrekare alanda kurulu 6,4 megavat kapasiteli güneş enerjisi santralini devreye aldı. Şirket, 2026'ya kadar enerji tüketiminin yüzde 65'ini yeşil enerjiyle karşılamayı hedefliyor.

Turkcell Uşak'ta ilk GES  projesini hayata geçirdi

Turkcell, sürdürülebilirlik odaklı yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Şirket, Uşak’ta 93 bin 400 metrekarelik bir alanda kurulu 6,4 megavat kapasiteli güneş enerjisi santralini devreye alarak, arazi tipi ilk güneş enerjisi santralini faaliyete geçirdi. Bu proje, Turkcell’in 2026 yılına kadar enerji tüketiminin yüzde 65’ini kendi ürettiği yeşil enerji kaynaklarından karşılama hedefinin bir parçası olarak dikkat çekiyor.

Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç, bu santralin açılışıyla birlikte Türkiye genelinde 7 farklı ilde devam eden GES yatırımlarının önemine vurgu yaptı. Koç "Hedefimiz, 2026'nın sonunda toplamda 300 megavata ulaşmak ve bu süreçte yaklaşık 240 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirmek" dedi. Ayrıca, GES projelerinin şirketin enerji maliyetlerini düşürme ve karbon emisyonunu azaltma stratejisinin kritik bir bileşeni olduğunu belirtti.

Uşak’taki proje, Turkcell'in iklim değişikliği ile mücadeleye verdiği önemi de ortaya koyuyor. Koç, "Bu yatırımlar sayesinde çevresel etkimizi minimize etmeyi ve geleceğimiz için daha yaşanabilir bir dünya bırakmayı amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı. Şirket, mevcut baz istasyonlarının üzerine güneş panelleri kurarak, bu alandaki dönüşümünü sürdürüyor. Şu ana kadar 740 baz istasyonuna güneş panelleri yerleştirildiğini belirten Koç, yıl sonuna kadar 2400 yeni panelin daha kurulacağını duyurdu.

Turkcell’in rüzgar enerjisi alanında da yatırımları bulunuyor. İzmir’deki rüzgar enerjisi santralinde 18 megavat enerji üreten şirket, hem güneş hem de rüzgar enerjisinden faydalanarak daha çevre dostu bir teknoloji firması olma hedefinde ilerliyor. 

Turkcell'in sera gazı azaltım hedefleri, Uluslararası Bilim Temelli Hedefler Girişimi tarafından onaylanan tek şirket olmasının yanı sıra, dünya çapında 20 binin üzerinde şirketin katıldığı Karbon Saydamlık Projesi (CDP) İklim Değişikliği Programı’ndan A notu alan Türkiye'deki tek teknoloji ve telekomünikasyon şirketi olduğu da dikkat çekti. Koç "Geleceğimize, çocuklarımıza daha yeşil ve çevreye duyarlı bir dünya bırakmak için yatırımlarımıza devam edeceğiz" dedi.