Dolar $
33.95
%-0.38 -0.13
Euro €
37.67
%0.07 0.02
Sterlin £
44.65
%-0.24 -0.1
Çeyrek Altın
4462.43
%-0.42 -18.61
SON DAKİKA
Tarım ve hayvancılık Pazartesi 02 Eylül 2024 08:28

TÜRK SOMONU NORVEÇ'İ TAHTTAN İNDİRECEK

Bu yıl denizlerde bol miktarda palamut olacağını belirten İSHİB Başkan Yardımcısı Oğulcan Kemal Sagun, Türk Somonu'nun ise hem içerde hem dışarda tüketiminin arttığını vurguladı

Türk Somonu Norveç'i tahttan indirecek

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği İSHİB Başkan Yardımcısı Oğulcan Kemal Sagun, bu yıl tüketicilerin balığa doyacağını söyledi. 1 Eylül’de başlayan avlanma sezonunun hayırlı olmasını dileyen Sagun, Ağların palamut ile dolacağına dikkat çekerek, “Kırmızı et fiyatlarının çok yüksek seviyelerde olması vatandaşların protein ihtiyacını en ucuz şekilde karşılamak için Balık ürünlerini ilk sıraya çıkaracak. İzlenimlerimiz bu yıl denizlerimizde bol miktarda palamut olacağı şeklinde. Bu durum hem balıkçılarımız hem de vatandaşlarımız için sevindirici bir gelişme olacak. Ayrıca uzun yıllardır, Türkiye’nin dünyanın dört bir yanına balık ihraç etmesine karşın, iç piyasada tüketimin az olmasından yakınıyorduk. Ağların dolu olması kişi başına yıllık 6-8 kilogram olan balık tüketim oranlarının da yukarılara çıkmasını sağlayacaktır” dedi.

Türk Somonu, İthalata ödenen dövizi azaltacak.

Ülkemizde ve dünyada somon denilince akla hep Norveç’in geldiğine değinen Oğulcan Kemal Sagun, son yıllarda özellikle Karadeniz’de üretilen Türk Somonu’nun hem ihracatta hem de iç pazarda payını giderek artırdığını vurguladı. Sağun şöyle Konuştu:

“Tüketicilerin en fazla tükettiği ürünlerden birisi olan somunu yıllardır Norveç’ten ithal ediyorduk. Bunun karşılığında milyonlarca dolar ödüyorduk. Ancak son yıllarda özellikle Karadeniz Bölgesinde yaptığımız yatırımlar ve geliştirme projeleri sonucunda üreterek ihraç ettiğimiz Türk Somonu vatandaşımızın mutfağında da yerini almaya başladı. Türk Somonu’nun Türk tüketicileri tarafından daha çok tercih edilmesi durumunda Norveç Somonu için ödenen milyonlarca doların ülkemizde kalacaktır. Dış pazarlarda büyük ilgi gören Türk Somonu’nun ihracatı da sürekli artıyor. Öyle ki, İhracatına başlayalı kısa bir süre olmasına rağmen, en önemli ihraç ürünlerimizden olan Çipura ve Levrek seviyelerine yaklaştı. 2024 yılının ilk altı aylık rakamlarına baktığımızda Levrek ihracatı 274.8 milyon dolar olurken, Çipura ihracatı 252.8, Türk Somonu ise 195.9 milyon dolar oldu.”