Dolar $
34.08
%0.02 0
Euro €
37.74
%-0.25 -0.09
Sterlin £
44.8
%-0.27 -0.12
Çeyrek Altın
4481.27
%-0.71 -31.78
SON DAKİKA
Savunma Perşembe 29 Ağustos 2024 02:23

TÜRK-KATAR ORTAK FİLOSU KURULDU

Türk Hava Kuvvetleri ve Katar Hava Kuvvetleri'nin, Katar'daki Birleşik Müşterek Kuvvet Komutanlığı bünyesinde Türk-Katar Müşterek Filosu kurduğu açıklandı.

Türk-Katar ortak filosu kuruldu

Türk-Katar Müşterek Filosu, Türk Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu’nun Katar Hava Kuvvetleri’ne ait Dukhan Hava Üssü’ne gerçekleştirdiği ziyaretin ardından duyuruldu. Katar Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Türk Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu ve beraberindeki heyet, Dukhan Hava Üssü’ndeki Türk-Katar Müşterek Filosu’nu ziyaret etti ve Katar Hava Kuvvetleri Komutanı Jassim bin Mohamed Al-Mannai ile buluştu. Orgeneral Kadıoğlu, müşterek filonun çalışması, eğitim faaliyetlerini ve tesislerini inceledi.” ifadeleri yer aldı.

Türk-Katar Müşterek Filosu’nda, Türk Hava Kuvvetleri’ne ait F-16 Fighting Falcon savaş uçaklarının görev yapması beklenirken, Katar Hava Kuvvetleri’nin ise ortak filo için Dassault Rafale savaş uçaklarını tercih edeceği üzerinde duruluyor. 30 Temmuz 2024’te Türk Hava Kuvvetlerine ait 6 adet F-16 savaş uçağı, Katar Hava Unsur Komutanlığı’nın kurulmasıyla birlikte Katar’a gönderilmişti. F-16’ların Katar’a gönderilmesiyle birlikte, Türk-Katar Birleşik Müşterek Kuvvet Komutanlığı Tarık bin Ziyad Kışlası’nda konuşlu Türk Silahlı Kuvvetleri mevcudu arttırılmıştı. F-16 savaş uçaklarına ek olarak Türk Deniz Kuvvetlerine ait 2 adet TUZLA Sınıfı Karakol Botu da 26 Temmuz 2024’te Aksaz Deniz Üs Komutanlığı’nda gerçekleştirilen törenle birlikte Katar’a uğurlanmıştı.

Hava ve deniz unsur komutanlıklarının faal hala gelmesiyle birlikte Türkiye, Katar Silahlı Kuvvetleri’yle yapılan çalışmalar, eğitimler, tatbikatlarla ortak bilgi, tecrübe ve yetenek paylaşımının yaygınlaştırılmasını amaçlıyor. 

İki ülke arasında yeni kurulan Türk-Katar Müşterek Filosu da, bu politikanın son unsurları arasında yer alıyor. 

Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının Katar’daki mevcudiyeti, Türkiye-Katar savunma sanayii iş birliğine de çok kritik faydalar sağlıyor.