Dolar $
32.19
%-0.26 -0.08
Euro €
34.99
%-0.42 -0.14
Sterlin £
41.18
%-0.05 -0.02
Çeyrek Altın
4094.65
%1.76 69.77
SON DAKİKA
GÜNDEM Pazar 10 Aralık 2023 10:48

TÜRK 'HALI SANATI' İSTANBUL'DA DÜNYA İLE BULUŞTU

Dünya halı sektörü, İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB), Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) ve Tüyap Fuarcılık Grubu iş birliğiyle 5-8 Aralık'ta İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen CFE 2023 - Carpet & Flooring Expo Fuarı'nda bir araya geldi. Fuarda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Fuar vesilesiyle halıcılık sektörümüzün Türkiye yüzyılına yeni atılımlar yapmasını bekliyoruz." dedi. İstanbul Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Hayri Diler de, "Halı sektörü, ülkemizin kültürel zenginliklerini ve sanatını dünya ile buluşturan önemli bir köprüdür." ifadelerini kullandı.

Türk 'halı sanatı' İstanbul'da dünya ile buluştu

Halı ticaretinde dünyanın buluşma adresi yeniden İstanbul oldu. İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB), Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) ve Tüyap Fuarcılık Grubu iş birliğiyle düzenlenen Carpet & Flooring Expo-Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarı’nda 400’e yakın firma katılımcı olarak yer aldı ve fuarı 103 ülkeden 21 bin 284 kişi ziyaret etti. Amerika, Avrupa, Afrika ve Ortadoğu’dan 50 firmanın yer aldığı fuarın açılışı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından yapıldı. Fuarın açılışına Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, İstanbul Valisi Davut Gül, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, İstanbul Halı İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hayri Diler, Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Zeynal Abidin Kaplan, Tüyap Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü katıldı.

 

‘YENİ ATILIMLAR YAPILMASINI BEKLİYORUZ’

Halıcılığın hem kültürel bir miras olduğuna hem de ekonomik anlamda ülkemize önemli katkılar sağladığına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Halıcılık sektörü son yıllarda endüstriyel anlamda ciddi ilerlemeler kaydetti. Fuara 400’den fazla firmamız katılıyor. Fuar vesilesiyle halıcılık sektörümüzün Türkiye yüzyılına yeni atılımlar yapmasını bekliyoruz.” dedi. Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin de, “Burada Anadolu’nun kalbine, gönlüne dokunma var. Asrın felaketinden çıktık hiç durmadılar, hep gaza bastılar. Türkiye Yüzyılı Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, yeni yüzyıl istihdamın, yatırımın, ihracatın, halının ve halıcıların yüzyılı olacaktır.” diye konuştu.

 

ULUSLARASI İŞ BİRLİKLERİNİ TEŞVİK EDİYOR

Düzenlenen fuarın Türkiye halı ihracatı için bir dönüm noktası olduğunu kaydeden Ahmet Hayri Diler, “Halı sektörü, ülkemizin kültürel zenginliklerini ve sanatını dünya ile buluşturan önemli bir köprüdür. Her bir katılımcı, bu köprüyü daha da güçlendirmek ve global pazarda Türk halısını daha geniş kitlelere tanıtmak için bir araya geldi. Bu fuar, sektör profesyonellerini, tasarımcıları ve alıcıları bir araya getirerek uluslararası iş birliklerini teşvik ediyor. Türk halıları, dünya genelinde kalitesi ve estetiğiyle bilinirken, bu fuar aracılığıyla bu özellikleri daha geniş bir kitleye ulaştırmayı hedefliyoruz. Halı sektörümüz, sadece geleneksel el sanatlarını korumakla kalmayıp aynı zamanda modern tasarım ve teknolojiyle birleştirerek sektöre yeni bir soluk getiriyor. CFE Carpet And Flooring Expo, yenilikçi yaklaşımların sergilendiği bir platform olacak ve bir sonraki fuar 7-10 Ocak 2025 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek.” ifadelerini kullandı.

 

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Zeynal Abidin Kaplan ise Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına halı sektörü olarak yeniliklerle girdiklerini söyledi. Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarı’nın makine halısında üretim lideri olan Türkiye’nin aynı zamanda halı ticaret merkezi olma yolundaki en önemli adımı olarak ekonomi tarihine geçeceğini belirtti.

ABONE OL