Dolar $
33.11
%0.08 0.02
Euro €
36.06
%-0.24 -0.09
Sterlin £
42.8
%-0.37 -0.16
Çeyrek Altın
4211.21
%-1.21 -50.77
SON DAKİKA
Kübra ÇETİNDAĞ | EKONOMİ Cuma 19 Temmuz 2024 05:35

TÜRK FİRMALARIYLA KAZAN-KAZAN İLİŞKİSİ KURULACAK

Yeni Taipei Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Chu Tih-Ju, Analiz'e verdiği özel röportajda, "Tayvan iş dünyası için Türkiye, Ortadoğu, Orta Asya ve Kuzey Afrika'daki İslam dünyasının pazarına giriş kapısıdır. Türkiye'yi potansiyel bir yatırım pazarı olarak görüyoruz ve Türk firmalarıyla karşılıklı kazan-kazan ilişkileri kurmayı hedefliyoruz" dedi.

Türk firmalarıyla kazan-kazan ilişkisi kurulacak
İstanbul Ticaret Buluşması 2024 kapsamında Türkiye'ye gelen Yeni Taipei şehri ticari heyeti, bilişim sektöründen 20 şirketle birlikte geçtiğimiz günlerde İstanbul'da Türk iş insanlarıyla buluştu. Etkinlikte, Taipei Ekonomik ve Kültür Misyonu Ankara Temsilcisi Volkan Chi-Yang Huang, Yeni Taipei Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Chu Tih-Ju ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Tayvan İş Konseyi Başkanı Necmettin Uzun konuşmalar yaptı. Yeni Taipei'den bilişim teknolojileri alanında önde gelen şirket temsilcileri de ürün gruplarını tanıttı. Etkinlik sonrası Yeni Taipei Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Chu Tih-Ju ile Türkiye ve Tayvan’ın stratejik ilişkilerini konuştuk.

1.‘Yeni Taipei’ şehri projenizi anlatabilir misiniz? Şehrinizde yapılanma süreci nasıl ilerliyor? Tayvan'ın başkenti Taipei'nin kuzeyinde yer alan Yeni Taipei, 4 milyondan fazla nüfusa sahip bir metropol şehridir. Proje şehrimize yüksek teknoloji, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik alanlarında önemli yatırımlar yapılmaktadır. Yeni Taipei Şehri 30 binden fazla sanayi tesisine ev sahipliği yapıyor. Şehir, birçok sektör trendinde önemli bir üretim merkezi haline geldi.

2.Bahsettiğiniz ürünlerde ağırlıklı olarak öne çıkan pazarlar hangileri? Hedef pazarlarınız hangi ülkeler? Elektronik bileşen parçaları üreticileri, işlemci üreticileri, mekanik imalat ve sağlık hizmetleri için teknoloji ürünleri gibi sektörler öne çıksa da genelde hepsi önemli. Biz bu bağlamda küresel trendlerde insan sağlığı için enerji tasarrufuna odaklanıyoruz. Aslında hayatımızla ilgilenen, yaşam refahımızı kolaylaştıran her sektör bizim için önem arz ediyor. Yeni Taipei'nin sadece Türkiye pazarıyla değil, aynı zamanda Afrika ve Avrupa ile de ticaret ve yatırım ilişkilerini geliştirmek istiyor. Türkiye'nin coğrafi konumu ve insan kaynağının, Yeni Taipei için önemli bir yatırım cazibesi unsuru olduğunu söylemek isterim.

3 AB’nin gündem trendlerinde AYM uyum sürecinde 2050’ye kadar net sera gazı emisyonlarının sıfırlanmasını hedef alan büyüme stratejisinde yakın bir gelecekte emek yoğun sektörler için vergilendirme kalemi oluşturulacak. Türkiye de bu sürecin hazırlık aşamasında ve gelişmeleri oldukça yakinen takip etmektedir. Siz bu kapsamda nasıl ilerliyorsunuz? Biz bu süreç için belli bir denetim mekanizması oluşturduk. Buraya katılan katılımcılarımız da dahil akıllı materyallerle üretim yapıyor. Hepsi akıllı şehir altyapısı ve yenilenebilir enerji yatırım ortamının oluşmasında önemli role sahip yapı taşları. Aynı zamanda Yeni Taipei Şehri, sera gazı emisyonlarını azaltmak ve 2050 yılına kadar karbon nötr hale gelmek için birçok girişimde bulundu. Bunlardan yenilenebilir enerjiye yatırım, şehrin "Güneş Enerjisi Çatısı" programı, vatandaşlara evlerinin çatılarında güneş panelleri kurmalarına yardımcı olmak için sübvansiyonlar sunmaktadır. Enerji verimliliğini artırmak, şehrin "Yeşil Bina" programı, yeni binaların ve yenilenen binaların belirli enerji verimliliği standartlarını karşılamasını gerektirmektedir. Ulaşım sistemini iyileştirmek, şehrin toplu taşıma sistemini genişletmek ve bisiklet ve yaya dostu altyapıyı geliştirmek için yatırım yapmaktadır. Örneğin, şehrin metro sistemi son yıllarda önemli ölçüde genişletilmiştir ve şehrin genelinde yeni bisiklet yolları inşa edilmektedir. Ağaç dikmek, 2030 yılına kadar bir milyon ağaç dikmeyi amaçlamaktadır. Sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmek, şehir işletmeleri ve toplulukları sürdürülebilir uygulamaları benimsemeye teşvik etmek için çeşitli programlar uygulamaya koymuştur.

4 Bu yeni yapılanma da Taipei Şehri’nin Tayvan’ın milli gelirine katkısı sizce ne kadar olur? Türkiye Tayvan arasındaki ticaret hacmi 2023 yılında yaklaşık 2 milyar doları aşmıştır. Yeni Taipei’nin son yıllarda gösterdiği endüstriyel büyümeye dikkat çekerek yatırım için düşük altyapı giderleriyle en avantajlı şehirler arasında olduğunu belirtti. 2.7 milyon çalışan nüfusun yüzde 60’ının yüksek öğrenim gördüğü Yeni Taipei şehri endüstriyel olarak hızla büyümeye devam ediyor. Artan ticaret ve yatırım hacmi, gelişmiş alt yapısı ve geniş sektör yelpazesiyle şehrin uluslararası görünürlüğünü artırarak ekonomik büyümeye destek olmaktadır.

5 Türkiye’ye yapılacak yatırım potansiyelini nasıl değerlendiriyorsunuz? 2019 yılında biz Tayvan ve DEİK ile anlaşmalara imza attık, Türkiye’deki ve Tayvan’daki sanayiler arasında ticari bağlantılar kurmak istiyoruz. Bu amaçla bugün 20 şirket ile bugün buradayız. Şirketlerin hizmetleri arasında elektronik bileşen parçaları üreticileri, işlemci üreticileri, mekanik imalat ve sağlık hizmetleri için teknoloji ürünleri gibi sektörler yer alıyor. Heyet, Türkiye'de kaldığı süre boyunca İstanbul Ticaret Odası, TOBB ve çeşitli sektör kuruluşlarıyla görüşmeler gerçekleştirdi. Heyet ayrıca, Türk firmalarının Yeni Taipei Şehri'nde yatırım yapmaları için teşvikler ve imkanlar hakkında bilgi verdi. Bu ticaret buluşmasının başarılı olmasını dilerim. Türkiye stratejik bir konumda yer alan ve gelişmekte olan bir ekonomiye sahip. Türkiye'nin Yeni Taipei Şehri işletmeleri için Orta Doğu ve Avrupa pazarlarına genişlemek için ideal bir merkez konumunda. İslam dünyası içinde ise Türkiye, en hızlı açılım gösteren ülkedir. Eşsiz coğrafi konumu, farklı kültürleri harmanlamasına olanak tanımaktadır ve iş dünyası genişlemektedir. Tayvan iş dünyası için Türkiye, Ortadoğu, Orta Asya ve Kuzey Afrika’daki İslam dünyasının pazarına giriş kapısıdır. Türkiye'yi potansiyel bir yatırım pazarı olarak görüyoruz ve Türk firmalarıyla karşılıklı kazan-kazan ilişkileri kurmayı hedefliyoruz. Bu iş birliklerinin iki ülkenin ekonomisine ve kalkınmasına önemli katkılar sağlayacağına inandığını ifade etmek isterim.
ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR