SON DAKİKA
Ticaret ve alışveriş Pazartesi 28 Nisan 2025 02:39

TÜRK FİRMALARI ABD PAZARINDA GÜÇLENİYOR

Mentorx CEO'su Emre Koca, Analiz'e yaptığı değerlendirmede, ABD'nin Çin'e yönelik hayata geçirdiği yüzde 1045'lik ek gümrük vergisinin Türkiye için avantaj olduğunu söyledi. Koca, özelikle Türk firmalarının e-ticaret alanında ABD'ye güç kazanmaya başladığını söyledi

Türk firmaları ABD pazarında güçleniyor

Amerika Birleşik Devletleri'nin Çin menşeli ürünlere uygulamaya başladığı %145’lik ek gümrük vergisi, Türk üreticiler için önemli bir ihracat fırsatının kapısını araladı. Yeni vergi politikası, Türkiye’deki üreticilere Çinli rakiplerine karşı ciddi bir fiyat avantajı sağlarken, özellikle e-ticaret alanında Türk firmalarının ABD pazarında yeniden güç kazanmasını mümkün kılıyor.

Mentorx CEO’su Emre Koca, Analiz’e yaptığı değerlendirmede, “Türkiye’den ABD’ye ihraç edilen ürünlerde %10 oranında gümrük vergisi uygulanırken, aynı ürünler Çin’den ithal edildiğinde %145’e varan oranlarda vergiye tabi tutuluyor. Bu çarpıcı fark, özellikle maliyet hassasiyeti yüksek olan e-ticaret ve toptan satış kanallarında Türkiye’yi cazip bir alternatif haline getiriyor.

Ekonomik tabloya basit bir örnekle bakıldığında, Türkiye’den 100 dolarlık maliyetle çıkan bir ürün ABD’de toplamda 110 dolara mal olurken, Çin’den gelen aynı ürün 245 dolara kadar yükselebiliyor. Aradaki 135 dolarlık fark, Türk üreticilere büyük bir rekabet avantajı sağlıyor” dedi. 

Türkiye'de hazır olanlar öne çıkacak

Halihazırda yaklaşık 15 bin firmanın Türkiye’den e-ihracat gerçekleştirdiğini söyleyen Koca, “Bu firmaların 10 bini aktif olarak düzenli ihracat yaparken, 25 bin yeni firmanın da önümüzdeki bir yıl içinde pazara entegrasyonu bekleniyor. Pandemi döneminde dijital altyapı ve servis sağlayıcılar açısından önemli bir dönüşüm yaşayan Türkiye, bu yeni firmaların pazara daha hızlı girmesini mümkün kılıyor” diye konuştu.

Koca, “Yeni ihracata başlamayı planlayan firmalar için ise altyapı süreci ortalama 6 ila 12 ay arasında değişiyor. Bu nedenle, süreci erkenden başlatan firmalar rekabet avantajını erkenden yakalayabilecek” ifadelerini kullandı.

Devlet desteği güç katıyor

Koca şu ifadeleri kullandı: “Ticaret Bakanlığı, e-ihracatçılara %50’ye varan oranlarda destek sağlıyor. Bu destekler arasında e-ticaret platformlarına üyelik, dijital reklamcılık, lojistik giderleri ve marka tescil süreçleri yer alıyor. Ayrıca bazı hedef ülkelere yönelik ilave %20 destek de sunuluyor. Türkiye’nin 2022 yılında 2,2 milyar dolar olan e-ihracat hacmi, 2024 itibarıyla 6,4 milyar dolara ulaşırken, 2025 hedefi ise 8 milyar dolar olarak açıklandı. Bu büyüme trendi, Türkiye'nin dijital kanallar aracılığıyla dış ticaretteki gücünü artırdığını gösteriyor.”

ABD pazarında parlayabilecek sektörler

Koca’nın verdiği bilgilere göre ABD’de Türk üreticilerin avantaj sağlayabileceği başlıca ürün kategorileri şunlar:

Elektrikli ev aletleri

İç giyim

Bakliyat ve kuru meyve

Bitki çayları, kuruyemiş

Hazır giyim ve oyuncak

Kozmetik ürünler

Mutfak, sofra ve seramik ürünleri

Doğal sabunlar, deri ürünleri

Çanta ve valiz

İç pazarda yaşanan daralmaya karşın, ABD’nin Çin’e uyguladığı yüksek vergiler sayesinde oluşan bu fırsat, Türk üreticiler için adeta tarihi bir e-ihracat potansiyeli sunuyor. Ancak bu yarışta öne çıkmak isteyen firmaların hızlı hareket etmeleri ve altyapılarını vakit kaybetmeden tamamlamaları büyük önem taşıyor.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR

ajet 160x600