Dolar $
32.19
%-0.26 -0.08
Euro €
34.99
%-0.42 -0.14
Sterlin £
41.18
%-0.05 -0.02
Çeyrek Altın
4094.65
%1.76 69.77
SON DAKİKA
DÜNYA Pazar 26 Kasım 2023 14:25

TÜRK DİZİ VE FİLMLERİ TELİFLERİNİ ALIYORLAR

Sinema meslek birliği Setem uluslararası alanda bazı ülke meslek birlikleri ile temsilcilik sözleşmeleri bulunuyor. SETEM üyesi eser sahiplerinin eserlerinin yoğun olarak yayınlandığı İspanya'da ise SGAE ve DAMA meslek birlikleri ile temsilcilik sözleşmeleri var.

Türk dizi ve filmleri teliflerini alıyorlar

Başarılı çalışmalar yapan meslek birliğinin en önem verdikleri konu, tüm dünyada haklarımızın etkin bir şekilde takibi. Önümüzdeki günlerde uluslararası alanda eser sahipleri alanında kurulu olan CISAC konfederasyonuna üye de olunacaktır. Bu sayede diğer ülke meslek birlikleri tarafından tanınmamız ve sözleşme imzalamamız çok daha kolay ve mümkün olmaktadır. Bu amacımız doğrultusunda; CISAC  tarafından Dramatik, Edebi ve Görsel-İşitsel Eserler alanında kurulu olan CİSAC üyesi meslek birlikleri için düzenlenen teknik komite toplantısına meslek birliğimizi temsilen avukatımız Eylem Akkayalı katılmıştır. Toplantıda CISAC’ın da meslek birliğimizi sunması ile avukatımız tüm ülke meslek birlikleri ile iletişime geçerek sözleşme imzalama ve haklarımızı alma taleplerimizi kendilerine iletmiştir. Bu görüşmeler olumlu ilerlemekte olup kısa sürede tüm dünyadaki meslek birlikleri ile temsilcilik sözleşmeleri imzalamayı hedeflemekteyiz. 

Setem tarafından yapılan açıklamada; Sofya’da gerçekleşen CISAC toplantısında; CISAC yetkilileri ile iki gün boyunca avukatımızın yaptığı görüşmelerde; Türkiye’de sinema eseri sahipleri alanındaki dört meslek birliğinin CISAC üyelik başvurusunun ayrı ayrı olması yerine dört meslek birliğinin ortak bir protokol ile bir oluşum kurup, bu oluşumun CISAC üyeliği için başvurmasını tavsiye etmişlerdir. Bu durumun nedenini ise; CISAC üyelik sürecimiz başladığında CISAC standartları ve kurallarının bize iletileceğini, tüm diğer ülke meslek birlikleri için de geçerli olan bu standart ve kuralların yükümlülüklerin ağır olduğunu, dört meslek birliğinin ayrı ayrı bu duruma entegre olmasının ve CISAC’ın denetimlerinin zor olacağını belirtilmiştir. 

Ayrıca her yıl farklı bir üye meslek birliğinin ülkesinde gerçekleştirilen CISAC teknik komite toplantısının önümüzdeki yıl İstanbul’da yapılması hususunda CISAC yetkilileri ile olumlu görüş alışverişinde bulunulmuştur.   

Türk dizisi sektöründe hedef 800 milyon dolar ihracat

150’ye yakın Türk dizisinin, dünyada en az 150 ülkede oynadığını düşünürsek, iyi bir Türk dizisinin bir bölümünün dünya satışlarının toplamı 650 bin doları bulurken, şimdi bölüm başı toplam hasılat 450-500 bin dolar seviyesinde. Ama satış adetlerimiz hızla artıyor. Bu konuda yapımcıların ve tüm çalışanların teliflerini toplayabilmek de SETEM Meslek Birliği’ne düşüyor. İstanbul Ticaret Odası verilerine göre, Türk yapımı içeriğinin temel sürükleyicisi olan dizi film ihracatının katma değerine dikkati çekiyor. Bölüm başına aşağı yukarı 5 milyon TL’ye mal ettiğiniz bir diziyi, başarısına göre 600 bin dolara satabiliyorsunuz. Dizilerin peşinden sürüklediği markalar, sektörlerle birlikte devasa bir değer. Kültürümüzü dünyaya taşıması da en az ekonomik değeri kadar önemli. Bu konuda yapılan çalışmaların hepsi ülkemiz için pek değerli. 

Gelelim tekrar dünyada ödüller alan dizi ve film eserlerimizin değerini yıllarca var etmek için yapılan çalışmalara, dünya telif eserleri birliklerinin ülkemiz için önemine. 

Örneğin, CISAC Üyeliğinin Önem ve Faydaları nedir?

 CISAC tüm dünyadaki eser sahibi meslek birlikleri ve federasyonlarının bağlı olduğu konfederasyon olduğu için bir meslek birliğinin uluslararası alanda tanınması için CISAC üyeliğine ihtiyacı bulunmaktadır. CISAC, uluslararası alanda meslek birliklerinin kendi ülkelerinde doğru bir şekilde telif haklarını toplanması ve kullanımlara göre üyelerine ve diğer sözleşmeli ülke meslek birliklerine dağıtımlarının adil bir şekilde CISAC kriterlerine göre yapılmasını sağlar. 

 Meslek birliklerinin kendi ülke iç hukuk düzenlemeleri ve uygulamalarda karşılaştıkları sorunların çözümü için etkin bir lobi sağlar. 

 Yazılım ve alt yapı teknik desteklerini vererek tüm eserlerin ayrı kodlar ile kayıt sistemini sağlar. 

CISAC teknik komite toplantısına birlikte katıldığımız DAMA meslek birliği temsilcisi Ricardo Gomez ile DAMA ile tüm dünya meslek birliklerini kapsamasını hedeflediğimiz işbirliği sözleşmemiz üzerine değerlendirmelerde bulunmak üzere kendisini İstanbul ofisimizde ağırladık. İspanya’daki sözleşmeli meslek birliği DAMA ile de işbirliğimizi sadece İspanya bölgesi ile sınırlı tutmayıp tüm Dünya’da da diğer meslek birlikleri ile imzalanacak olan sözleşmelerde DAMA ile güzel işbirlikleri yapmak üzere karşılıklı mutabık kalınmış ve işbirliği sözleşmesi imzalanmıştır. 

Meslek Birlikleri ortak ofisinde meslek birlikleri Yönetim Kurulu başkanları ve temsilcileri ile birlikte toplantı yaptığımız toplantıda;  Ricardo Gomez, DAMA’nın kullandığı yazılım üzerinden eserlerimizin sisteme kaydedilmesi konusunda bize DAMA’dan zoom üzerinden bağlanan teknik temsilci ile birlikte sunum yapmıştır. Toplantıda ayrıca karşılıklı temsilcilik sözleşmemizin kapsamı, sözleşmeden doğan telif haklarının ödenmesi konularında bilgi alışverişinde bulunulmuştur.

DAMA ile imzalanan işbirliği sözleşmesi,  dört meslek birliğinin ( SETEM, SENARİSTBİR, SİNEBİR ve BSB) İspanya bölgesi için haklarının DAMA üzerinden temsil edilmesi ve DAMA’nın sözleşmeli olduğu diğer ülke meslek birlikleri ile meslek birliklerimizin DAMA üzerinden sözleşmeye bağlanmasını içermektedir.  Ancak her ülkenin telif yasası farklı olduğundan ve bizim üyelerimizin İspanya telif hukukuna tabii olmamasından kaynaklı olarak bu sistemin otomatik olarak tüm ülkeleri uygulanması uluslararası hukuk uyarınca mümkün olmamaktadır. Bu nedenle bu sözleşme, İspanya bölgesi dışındaki ülkelerin mutlak şekilde DAMA üzerinden bizim adımıza sözleşmeye bağlanmasını içermemekte, DAMA’nın bugüne kadar sözleşme imzaladığı ülke meslek birliklerinden iç hukuku uygun olan ülkelerden bizim adımıza teliflerimizi tahsil edip bize dağıtması, diğer ülke meslek birlikleri ile ise doğrudan sözleşme imzalayabilmemiz için bize yardım etmesi ve ayrıca dokümantasyon ve dağıtım konusunda bize destek olmasını içermektedir.  Bu sistemin sorunsuz işleyebilmesi için DAMA, kendi ülkesinde ve DAMA üzerinden bizim adımıza sözleşmeye dahil edilen ülkelerdeki kullanım listelerindeki tüm Türk repertuarının telif bedellerini götürü usul tarife ile doğrudan bize göndermek istemektedir. 

Bu gelişmeler ile birlikte; Film üreten üyelerimizin uluslararası alanda doğan telif haklarını etkin ve hakkaniyetli bir şekilde takip edip dağıtımlarımızı en hızlı ve doğru şekilde yapmaya devam ediyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu konuda hak ettiğimiz parayı toparlayıp sektörün gelişmesine büyük bir katkıda bulunacağız.  

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR