Dolar $
32.83
%0.07 0.02
Euro €
35.11
%-0.46 -0.16
Sterlin £
41.62
%-0.23 -0.09
Çeyrek Altın
4013.51
%-1.22 -49.07
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | Turizm Salı 11 Haziran 2024 13:00

TURİZMCİ BURCU GÜMÜŞEL UYARDI: 9 GÜNLÜK KURBAN BAYRAMI'NDA TATİLE ÇIKACAKLAR DİKKAT

Turizm Uzmanı Burcu Gümüşel, turizmcilerin beklentilerini, Ege ve Akdeniz bölgelerindeki güncel durumu değerlendirirken, tatile çıkacak yurttaşlara önemli uyarılarda bulundu.

Turizmci Burcu Gümüşel uyardı: 9 günlük Kurban Bayramı'nda tatile çıkacaklar dikkat

Kurban Bayramı tatili bu hafta sonu başlıyor… Bu yıl Kurban Bayramı’nın denk geldiği tarih aralığı, turizmcilere sezonu erken açma fırsatı doğurdu. Yaz sezonu başlangıcının işaret fişeği olarak kabul gören okul tatili, Kurban Bayramı’nın tam iki gün öncesine geliyor. 2023-2024 eğitim öğretim sezonu 14 Haziran’da sona erecek, Kurban Bayramı ise 16 Haziran’da başlayacak.

Kurban Bayramı’nın hafta sonlarıyla birleştirilerek 9 günlük bir tatil programının oluşturulduğunu hatırlatan Burcu Gümüşel, “9 güne çıkmasıyla birlikte insanlara cazip bir tatil programı da oluşmuş oluyor aslında. Kurban Bayramı okulların kapanmasıyla birlikte başladığı için, ciddi bir yoğunluk başlamış olacak. 12-13 Haziran’dan itibaren insanlar yollara düşecek, tahminim 7-8 milyon insanın sadece otobüsle seyahat edeceği yönünde. Diğer yandan konaklama rezervasyonlarına ve doluluk oranlarına baktığımızda da benzeri bir durum söz konusu. O nedenle tatile çıkmayı düşünenler kararlarını hızla vermeli ki kendilerine en uygun hizmeti alabilsinler” dedi.

Otellerde rekor doluluk

Kurban Bayramı sayesinde otellerin rekor düzeyde dolulukla sezonu karşıladıklarını belirten Turizmci Burcu Gümüşel, “Otel rezervasyonları son 2-3 gündür epey hızlandı. Antalya, Bodrum, Kuşadası, Didim, Çeşme gibi merkezlerde Kurban Bayramı dönemi, yüzde yüz dolulukla geçeceğe benziyor. O nedenle rezervasyon düşüncesinde olan yurttaşların, sıkıntı yaşamamak adına rezervasyonlarını önümüzdeki 1-2 gün içinde tamamlamaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Gümüşel: Biletleri gidiş-dönüş alın

Benzeri gerekçelerle araç bakım servislerinin de yoğunlaştığına dair haberler aldıklarını belirten Burcu Gümüşel, “Kendi aracıyla tatile çıkacaklar, araçlarının bakımlarını bir an önce yaptırmalı. Otobüslü bir plan yapan yurttaşlar ise, biletlerini gidiş-dönüş şeklinde almalılar. Dediğim gibi 7-8 milyon yolcunun, bayram sürecinde otobüsle ulaşım sağlayacağını öngörüyoruz. Bu da neredeyse tüm firmaların yok satması anlamına geliyor. Özellikle çocuklu ailelerin mağduriyet yaşamaması adına bu önemli bir başlık” değerlendirmesini yaptı.

Dolandırıcılara karşı uyardı

Turizmci Gümüşel, henüz tatil planı aşamasında olan yurttaşlara da önemli bir uyarı yaptı. Yoğun talep olduğu dönemlerde dolandırılma ihtimalinin de arttığını belirten Burcu Gümüşel, “Özellikle konaklama başlığında yaşanıyor bu tür durumlar… Aynı odanın birden fazla misafire satılması, aslında hiç olmayan otellerin rezervasyon ve ön ödemelerinin alınması gibi sorunlar yaşayabiliyor kimi tatilciler. Bunu önlemek adına, tüketicinin hakkını koruyan firmalarla çalışmanın büyük yararı var. Yurttaşlar, herhangi bir rezervasyon ve ödeme yapmadan önce Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği'nin internet sitesine girip, ilgili şirketin tur şirketi olup olmadığı ve kaydının bulunup bulunmadığını kontrol etmeleri gerekiyor” dedi.

"Sosyal medyadaki çok ucuz ilanlara aldanmayın"

Böylesi bir yoğunluk yaşanacak dönemde hiçbir otelin ortalama fiyatların çok altına düşmeyeceği konusunda uyaran Burcu Gümüşel, “Özellikle sosyal medyada karşılaştığımız bazı reklamlarda, telaffuzu bile mümkün olmayacak rakamlara otel rezervasyonu alındığına şahit oluyoruz. Bu, turizm sektörünü hedef alan bir dolandırıcılık yöntemi. Kimse kısa sürede satılacağı belli olan ve fiyatı 10 lira olan bir ürünü, 3-5 liraya vermez. O yüzden gereğinden ucuz ilanlara yurttaşlarımız temkinle yaklaşmalı” ifadelerini kullandı.

ABONE OL