SON DAKİKA
Turizm Cuma 13 Eylül 2024 16:48

"TURİZM SEKTÖRÜNDE ÇALIŞAN 1,5 MİLYONU GEÇTİ"

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, turizm sektöründe çalışan sayısının haziran ayı itibarıyla rekor kırarak 1,5 milyonu geçtiğini belirtti.

"Turizm sektöründe çalışan 1,5 milyonu geçti"

TÜROB'dan yapılan açıklamaya göre, Birliğin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanlığı, İŞKUR ve SGK işbirliğiyle düzenlediği "Çalışma Hayatına Yönelik Mevzuat, Denetim, Teşvikler Bilgilendirme Toplantısı" gerçekleştirildi.

Açıklamada toplantıdaki görüşlerine yer verilen Müberra Eresin, SGK tarafından Haziran 2024 verilerine dayanılarak yayınlanan son raporda, 532 bini konaklama, 850 bini yiyecek-içecek, 78 bini seyahat acentesi ve 41 bini de hava yolunda olmak üzere turizm sektöründe çalışan sayısının rekor kırarak 1,5 milyonu geçtiğini bildirdi.

İşletme başına 8,36 çalışanla diğer sektörlere göre turizmin açık ara önde olduğunu, aynı zamanda sektörün ülke genelindeki toplam istihdamın yüzde 9'una ulaşıldığını belirten Eresin, ağustos ayı istatistiklerinde sektörde çalışan sayısının 1,7 milyonu aşmasını beklediklerini ifade etti.

- "İstihdam yaratıcı sektörlerin başında turizm işletmeleri en önemli yeri oluşturuyor"

Müberra Eresin, mevcut İş Kanununun özellikle sanayi, imalat sektörlerinin çalışma koşulları dikkate alınarak hazırlandığını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Mevcut İş Kanunu ve mevzuatı, denetimlerdeki yorum farklılıkları, sektörümüzün özellik ve gereksinimlerine uygun esnek çalışma uygulamasını önlerken, başta gençler ve kadınlar olmak üzere daha fazla istihdamın önüne geçmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanlığı ile İŞKUR nezdinde temaslar başlattık.

Sektör işletmelerimizde 'kamu-çalışan-işveren' birlikteliğinde var olan çalışma barışının daha fazla güçlendirilmesi amacıyla turizmde çalışan sayısının artırılması ve sürdürülebilir istihdam için mevzuat düzenlemesi gerektiren, başta sektörün en büyük gereksinimi olarak karşımızda duran esnek çalışma modelleri ile bu meyanda geçici iş ilişkileri, haftalık izin, yıllık izin, fazla çalışma, özel istihdam büroları gibi pek çok konunun, konaklama işletmelerimiz öncelikli olmak üzere, sektörümüzün özellikleri ve gereksinimleri ile uyumlu hale dönüştürülerek güncellenmesi için girişimlerimiz sürüyor."

Dünyanın her alanda yaşadığı makineleşme ve dijitalleşmenin, üretimde emek faktörünün nicel olarak azalmasına sebep olduğunu ifade eden Eresin, turizm işletmelerinin belirli ölçüde bu otomasyondan etkilenmiş olsa da hala insan faktörünün hizmet üretiminde en önemli unsur olduğu işletmeler olduğunu kaydetti.

Eresin, "Günümüzde istihdam yaratıcı sektörlerin başında turizm işletmeleri en önemli yeri oluşturmaktadır. Müşteri memnuniyeti ve sadakatinin çalışan performansıyla doğrudan ilişki içinde olduğu turizm işletmelerinde insan kaynağı planlaması bu işletmelerin verimliliği açısından hayati önem taşımaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

ABONE OL
İş sanat
İş sanat