TÜBİTAK'TAN KOBİ'LERE KOLEKTİF ARAŞTIRMA DESTEĞİ
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) ihtiyaçlarına yönelik kolektif araştırma projelerini desteklemek amacıyla "Cornet (Collective Research Networking) 39." çağrısını açtı.

Çağrı kapsamında, akademik ortaklarla iş birliği içinde yürütülecek projelere finansal destek sağlanarak, KOBİ’lerin Ar-Ge ve inovasyon süreçlerinin hızlandırılması hedefleniyor.
TÜBİTAK’tan edinilen bilgilere göre, desteklenecek projelerin KOBİ’lerin ihtiyaçları doğrultusunda gerçekleştirilmesi, ortaya çıkan çıktıların birden fazla işletmenin faydasına olacak şekilde yaygınlaştırılması bekleniyor. Uluslararası iş birliğini teşvik etmek amacıyla en az iki üye ülkenin yer aldığı projelere öncelik verilecek. Bu kapsamda, uluslararası başvuru yapılırken her ülkeden en az üç paydaşın yer alması gerekecek.
Proje konularının belirlenmesi sürecinde, bir KOBİ şemsiye kuruluşunun üyelerinin ihtiyaçlarını tespit etmesi ve proje çıktılarının yaygınlaştırılmasını sağlaması bekleniyor. Başvurularda, en az üç KOBİ’den oluşan bir "kullanıcı grubu" tanımlanmalı ve bu grup, proje ekibinin çalışmalarını yönlendirerek verimliliğin artırılmasına katkıda bulunmalı.
Türkiye’den birden fazla ortağın yer aldığı uluslararası projelerde, başvurular TÜBİTAK 1071 Programı kapsamında tek bir dosya halinde yapılacak. Ulusal proje başvurularında her bir ortak, "Yürütücü Kuruluşlar" sekmesi altında ayrı ayrı yürütücü kuruluş olarak tanımlanacak.
Cornet 39. çağrısı kapsamında desteklenecek projelerin süresi en fazla 24 ay olacak. TÜBİTAK tarafından sağlanacak destek miktarı şu şekilde belirlenmiştir: Proje başına en fazla 180 bin avro, yürütücü kuruluş başına (üniversiteler, araştırma hastaneleri ve kamu kurumları için) en fazla 125 bin avro.
Bunun yanı sıra, projeye dahil olan yürütücü kuruluşlar için bilimsel toplantılara katılım ve iş birliği faaliyetleri için ek ödenek imkânı da sunuluyor. Bu kapsamda; yurt içi ve yurt dışı bilimsel toplantılara katılım için en fazla 116 bin TL, proje ortakları arasında yapılacak çalışma ziyaretleri ve network faaliyetleri için en fazla 195 bin TL destek sağlanacak.
Toplamda yürütücü kuruluş başına 311 bin TL’ye kadar ek finansman talep edilebilecek.
Proje yürütücülerinin, yükseköğretim kurumları, araştırma hastaneleri ve kamu kurumlarında tam zamanlı kadrolu personel olması gerekmektedir. Ayrıca, yürütücünün akademik geçmişine göre şu kriterler aranacaktır: Üniversite personeli olan yürütücülerin doktora, tıpta uzmanlık, diş hekimliği, eczacılık veya veteriner hekimlikte uzmanlık/sanatta yeterlik derecesine sahip olmaları, kamu kuruluşlarında çalışanların ise en az dört yıllık lisans eğitimine sahip olmaları yeterli olacak.