Dolar $
34.09
%-0.01 -0
Euro €
37.73
%0.13 0.05
Sterlin £
44.88
%0.09 0.04
Çeyrek Altın
4484.9
%0.08 3.59
SON DAKİKA
DÜNYA Pazar 01 Eylül 2024 22:38

TRUMP MİTİNGİNDE YENİ SALDIRI

Olay, Trump'ın Pensilvanya eyaletinin Butler kentindeki mitinginde gerçekleşen ve siyasi etkinliklerdeki güvenlik düzeyine ilişkin ciddi soru işaretlerine yol açan silahlı saldırıdan sadece birkaç hafta sonra meydana geldi

Trump mitinginde yeni saldırı

Bir adamın basın alanına dalması ve kolluk kuvvetleri tarafından şoklanması, Donald Trump'ın Pensilvanya'daki son mitinginin güvenlik korkusuyla sarsılmasına yol açtı. Bu olay, eski başkanın bir suikast girişiminden kurtulmasından sadece birkaç hafta sonra gerçekleşti.

Olay cuma günü Trump'ın Pensilvanya'nın Johnstown kentinde destekçilerinden oluşan bir kalabalığa seslendiği sırada meydana geldi.

Eski ABD Başkanı, perşembe günü Demokrat rakibi Kamala Harris ve yardımcısı Tim Walz'la yaptığı röportaj nedeniyle CNN'i hedef alarak, kendisi hakkında olumsuz yayın yaptıkları gerekçesiyle büyük medya kuruluşlarını eleştirdi.

CBS News muhabirinin olaya ilişkin sosyal medyada paylaştığı videoya göre, kimliği belirlenemeyen adam medya alanını çevreleyen bariyerlerin üzerinden geçerek televizyon muhabirlerinin ve kameraların bulunduğu basamağın arka tarafına tırmanmaya başladı.

Görüntülerde yanındaki insanların onu basamakatan almaya çalıştığı görülüyor.

Polis memurları ve şerif yardımcıları hızla olay yerine koştu ve kalabalık tezahürat yaparken onu şok tabancasıyla etkisiz hale getirdi.

Adam yetkililer tarafından uzaklaştırılırken Trump, MAGA hayranlarına "Trump mitinginden daha eğlenceli bir yer var mı?" diyerek durumu hafife aldı.

Birkaç dakika sonra polis, kalabalığın içindeki başka bir adamı kelepçeleyerek salonun dışına çıkardı. İki olayın birbiriyle bağlantılı olup olmadığı bilinmiyor.

Bu ihlal, Trump'ın 13 Temmuz'da Pensilvanya'nın Butler kentinde düzenlediği açık hava mitinginde yaşanan ve siyasi etkinliklerdeki güvenlik düzeyine ilişkin ciddi soru işaretleri yaratan silahlı saldırıdan sadece birkaç hafta sonra gerçekleşti.

 

Mitinge başlayalı birkaç dakika olmuşken, silahlı saldırgan Thomas Crooks ateş açarak Trump'ı kulağından vurmuş, Trump hızla yere yatmış ve Gizli Servis ajanları onu korumak için sahneye koşmuştu.

Mitinge ailesiyle katılan 50 yaşındaki eski itfaiye şefi Corey Comperatore hayatını kaybederken, 57 yaşındaki David Dutch ve 74 yaşındaki James Copenhaver olmak üzere iki seyirci hastaneye kaldırılmıştı.

20 yaşındaki Crooks ise Gizli Servis'ten bir keskin nişancı tarafından vurularak öldürülmüştü.

Daha sonra Crooks'un arabasının bagajında iki adet el yapımı patlayıcı bulunmuştu.

Saldırı, hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi meclis üyelerinin saldırganın durdurulup durdurulamayacağı sorusuna yanıt aramasına neden olmuş zira saldırıdan önceki dakikalarda silahlı kişinin birden fazla kez görüldüğü ortaya çıkmıştı.

Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle nihayetinde görevinden istifa etmiş ve kurumun o günkü müdahalesine yönelik sert eleştiriler nedeniyle çok sayıda ajan da izne çıkarılmıştı.

Saldırıdan bu yana Trump, başkan yardımcısı adayı J.D. Vance, Demokratların başkan adayı Kamala Harris ve başkan yardımcısı adayı Tim Walz kampanya mitingleri ve etkinliklerinde daha fazla Gizli Servis koruması alıyor.