SON DAKİKA
EKONOMİ Perşembe 24 Eylül 2020 05:42

TOPLANTIDAN NE BEKLENİYOR

Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini sabit tutması beklense de sıkılaştırma adımlarıyla fonlama maliyetindeki artışın devam etmesi bekleniyor.

Toplantıdan ne bekleniyor
Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini sabit tutması be

Reuters'ın 17 kurumun tahminleriyle yaptığı ankette medyan beklentisi TCMB'nin politika faizini %8.25'te sabit tutacağına işaret ederken, üç ekonomist bankanın faiz artırımına gitmesini bekliyor. Artış tahminleri ise 100 ila 150 baz puan arasında değişiyor. 17 katılımcıdan 14'ü ise politika faizinin sabit tutulacağını öngörüyor.

TCMB'nin politika faizlerini sabit tutmasına karşın sıkılaştırma adımlarını fonlama kompozisyonunu farklılaştırarak devam etmesi bekleniyor.

Reuters anketinde TCMB'nin ortalama fonlama maliyetinin ay sonundaki seviyesine ilişkin 12 katılımcının tahminlerin medyanı ise %10.70 seviyesinde. Tahminler ise %10.50 ila %12.25 arasında değişiyor.

TCMB'nin piyasaya sağladığı ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti 16 Temmuz'da politika faizinin 90 baz puan altına yani %7.34'e kadar gerilemişti. TCMB PPK'da faizleri sabit tutmasına karşın likidite sıkılaştırma adımlarıyla fonlama maliyetini %10.41'e kadar çıkardı.

Veriler, likidite adımlarına halen devam eden TCMB'nin en düşük maliyete göre 307 baz puanlık bir sıkılaştırmaya gittiğini, fonlamayı politika faizinin ise 216 baz puan üzerine taşıdığını gösteriyor.

Deutsche Bank araştırma notunda beklenenden yüksek enflasyon oranı ve AB yaptırımları tehdidini de içeren jeopolitik gerginliklerin artışının lirada değer kaybı yarattığını söyleyerek TCMB'nin likidite sıkılaştırmasına yeniden başladığını belirtti.

Deutsche Bank haftaya yapılacak PPK toplantısından önce ortalama fonlama maliyetinin %11 seviyesine yaklaşmasını da beklediğini belirterek, "Bizim görüşümüze göre hala çok düşük seviyede fakat en azından doğru yöne hareket ediyoruz ve (doğrudan faiz artışı olmadan) yapılabilecek en fazlası bu."

TCMB'nin mevcut sisteminde politika faizi %8.25 seviyesinde. Banka aksi bir açıklama yapmadığı sürece faiz koridorunun alt ve üst bandı politika faizinin 150 baz puan üzerinde bulunuyor. Geç likidite penceresi (GLP) ise politika faizinin 300 baz puan yukarısında yani %11.25'te.

Reuters anketinde koridorun üst bandında ve GLP'ye ilişkin bir medyan beklentisi oluşmadı. Piyasada ise politika faizde olası bir artış, bir sürpriz olacağı için TL'ye pozitif yansıyabilir. Üst bant ve GLP için ise piyasadaki genel beklenti faiz artışı yönünde olmadığı için TL için bu olasılık da pozitif

Reuters'da bu hafta yayımlanan bir haberde de dikkat çekildiği üzere TCMB eski yöneticileri bugün kurumun başında olan yetkililere enflasyondaki yükselişe karşı temel politika araçlarını kullanma çağrısında bulunuyor.

Eski yöneticiler faiz koridoru zorunlu karşılık vb adımların para politikasında kullanılabileceğini ancak bunların ana politika aracını ikame etmemesi gerektiğini savunuyorlar.

Reuters anketindeki 12 tahmine göre ortalama fonlama maliyetinin yılsonunda ise %12 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Tahminler %11 ila %13.25 bandında yer alıyor.

Yedi ekonomist haftalık repo faizinin yılsonuna kadar 8.25% seviyesinde sabit kalacağını öngörse de, ankete katılan diğer altı ekonomist bu oranın 25 ila 375 baz puan arasında artırılacağını tahmin ediyor.

Yavaşlayan ekonomiyi canlandırmak için geçen yıl Temmuz ayında faiz indirimlerine başlayan Merkez Bankası, koronavirüs salgını sırasında da faiz indirimlerini sürdürdü. Banka Murat Uysal başkanlığında politika faizini bir yıldan kısa bir sürede %24'ten %8.25'e çekti.

Sert faiz indirimleri sonrası ise enflasyondaki artışla birlikte piyasa ve TCMB'nin enflasyon tahmini arasındaki makas açılmaya başladı. Önce piyasanın tahmini çift haneye ulaştı. Bunun ardından, Merkez Bankası Temmuz ayında yaptığı toplantıda yılsonu enflasyon tahminini 1.5 puan artışla %8.9'a yükseltti.

TCMB'nin enflasyon raporundan sonra da beklentilerdeki bozulma daha da belirginleşti. TCMB'nin bugün sonuçlarını yayımladığı beklenti anketinde yıl sonu TÜFE beklentisi %10.82'den %11.46'ya çıktı. Bozulma TCMB'nin yakından takip ettiği uzun vadeli beklentilerde de belirgin oldu.

Beklenti anketinde 12 ay sonrası yıllık TÜFE tahmini %9.7'den %10.15'e; 24 ay sonrası yıllık TÜFE tahmini %8.58'den %8.86'ya yükseldi.

Enflasyondaki yükselişe karşın TL'nin geçtiğimiz haftalarda sert bir şekilde değer kaybetmesiyle birlikte piyasalarda lokallerin yeniden döviz altın ya da bunları içeren fonlara yönelip yönelmeyeceği piyasalarda endişe yaratıyor.

Lokallerin 218.68 milyar dolar tutarında rekor döviz ve altın mevduatı bulunuyor. Döviz cinsi mevduata yönelim özellikle Temmuz ayında enflasyona karşı düşük TL getirisi nedeniyle belirginleşmişti. Son dönemde yönelim eskisi kadar kuvvetli değil. Buradaki belirleyici de TCMB'nin sıkılaştırma adımları ile TL mevduat getirilerinin yüksek montanlı işlemlerde %13'lere ulaşması.

Merkez Bankası, faiz kararını bugün saat 1400'te açıklayacak.

ABONE OL