TL DAR BANTTA...
Dolar/TL 2019'dan beri 100 milyar doları aşan kamunun döviz arzının da desteğiyle 6.85 etrafında oldukça dar bir bantta seyrederken, Avrupa Birliği (AB) liderlerinin 750 milyar euro büyüklükte canlandırma planı üzerinde uzlaşıya varması küresel piyasalarda risk iştahını artırdı.
Koronavirüs aşısına dair umutlar da küresel risk iştahına katkıda bulunurken, bugün ABD'de 1 trilyon dolar değerindeki kurtarma paketi görüşmeleri piyasada yakından takip edilecek.
İç piyasada ise Hazine ihaleleri izleniyor.
Öte yandan piyasalarda son dönemde Libya'da artan jeopolitik tansiyon da takip ediliyor. Bugün iç piyasada açıklanacak bir veri bulunmazken, siyasi gündemde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı sisteminin iki yıllık değerlendirmesi takip edilecek.
Hazine dün gerçekleştirdiği 3 yıl vadeli sabit kuponlu tahvilin yeniden ihracının ardından bugün 13 ay vadeli kuponsuz tahvilin ve TLREF'e endeksli 4 yıl vadeli tahvilin ilk ihraçlarını gerçekleştirecek.
Bankacılara göre haftanın kalanında ise piyasalarda Merkez Bankası'nın faiz kararı ve kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Cuma günü yıllık derecelendirme takvimine yönelik olası not güncellemesi izlenecek.
Reuters anketindeki tüm beklentiler TCMB'nin Perşembe günü politika faizini %8.25'te sabit tutması yönünde.
AB ANLAŞASI RİSK İŞTAHINI DESTEKLİYOR
Euro, AB liderlerinin ekonomik kurtarma paketi üzerine anlaşmasının etkisiyle dört ayın en yüksek seviyesini görürken, emtiaya dayalı para birimleri de destek buldu. Yetkililer anlaşmanın AB'nin geleceğine dair şüpheleri gidermek için önemli olduğunu ifade etti.
Anlaşma ve koronavirüs aşı denemelerinden gelen olumlu sonuçlar piyasalardaki kırılgan iyimserliği desteklerken dolar gibi güvenli liman varlıklar üzerinde baskı yarattı.
Dolar endeksi 95.634'e gerileyerek dört ayın en düşük seviyesini gördü ve Asya piyasalarındaki işlemlerde yükselmede zorlandı.
Dolar/TL yaklaşık bir aydır 6.85 etrafında oldukça dar bantta neredeyse hareketsiz bir seyir izliyor https://tmsnrt.rs/3gV0K5o. Dolar/TL saat 0904'te 6.8520/6.8570 seviyesinden işlem görürken; sepet bazında TL 7.3483/7.3540, euro/TL 7.8445/7.8513 seviyesinde bulunuyor.
Bir bankacı, "Küresel risk iştahındaki canlı seyir iç piyasaya da yansıyacaktır. Piyasada yakından takip edilen konu ise kamunun döviz piyasasındaki işlemleri. Yüklü satışlarla TL'deki yatay seyir belirginleşmiş durumda. Kamu desteği devam ettiği sürece de TL stabil olmaya devam edecektir ancak piyasada bunın sürdürülebilirliğine yönelik soru işaretleri de endişe yaratıyor" dedi ve ekledi:
"Satış tutarlarının artması ve TCMB rezervlerindeki baskı sonrası kamu bankalarının da açık pozisyonunu belirgin artıyor. Dün ise TCMB'nin uzun bir aradan sonra VİOP'ta vadeli döviz kontratlarında tekrar işlem yaptığını gördük. Tutarlar oldukça düşük ancak sürecin nasıl devam edeceği yakından takip ediliyor"
Reuters'ta geçen hafta yayımlanan bir haberde de dikkat çekildiği üzere, TL'nin istikrarlı ve rekabetçi bir seyir izlemesi Türkiye'nin yeni ekonomi politikasının temel hedeflerinden biri haline gelirken, Merkez Bankası rezervlerinden yapılan döviz satışlarına son dönemde kamu bankalarının kendi bilançolarından yaptıkları satışlar da eklendi.
Kamu bankalarının geçen yıl Aralık ortasında neredeyse sıfır olan net döviz açık pozisyonları Haziran'dan itibaren belirgin artış göstererek 3 Temmuz itibarıyla 8 milyar doların üzerine çıktı https://tmsnrt.rs/3fjWThT. BDDK verilerine göre, 10 Temmuz itibarıyla ise kamu bankalarının yabancı para açık pozisyonu 9.7 milyar dolara yükseldi. TCMB ile birlikte bakıldığında Türkiye'nin 2019 başından bu yana piyasalara müdahaleyi de içeren toplam döviz arzı da 100 milyar doları çoktan aşmış durumda.
Artan döviz arzının ardından TCMB bu haftasonu bankaların yabancı para zorunlu karşılık oranlarını tüm vadelerde 300 baz puan yükselterek piyasadan 9.2 milyar dolar karşılığı likidite çekileceğini açıkladı. TCMB ilgili kararı "normalleşme sürecinin bir parçası olarak, finansal istikrarın desteklenmesi amacıyla" aldığını belirtti. İlgili değişiklik bankanın brüt rezervlerini aynı tutarda artırıyor.
Piyasalar son dönem ekonomi, para ve döviz politikaları açısından TCMB'nin bu haftaki faiz kararını ve ay sonundaki enflasyon raporunu bekliyor. Reuters anketine göre TCMB'nin faizleri sabit tutması bekleniyor.
CDS BELİRGİN DÜŞÜŞÜN ARDINDAN YENİDEN 500 BP ÜZERİNDE
Türkiye'nin beş yıllık kredi iflas takası (CDS) primi ise koronavirüsle birlikte 650 baz puanı aşarak 2008 finansal krizden bu yana en yüksek seviyeye geldikten sonra 430 puana kadar düşmüştü. Belirgin düşüşün ardından genel olarak yükseliş yönlü seyir izleyen 5 yıllık CDS geçen hafta itibarıyla 500 puanı aşmıştı. CDS bu sabah 514/524 seviyesinde güne başladı.
Gösterge 10 yıllık tahvilde ise dün son işlem %12.46 oldu.