Dolar $
32.95
%-0.01 -0
Euro €
35.9
%-0.21 -0.07
Sterlin £
42.46
%-0.28 -0.12
Çeyrek Altın
4144.88
%0.99 39.96
SON DAKİKA
İŞ DÜNYASI Cuma 31 Mayıs 2019 12:59

TİSK ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

TİSK'in geleneksel Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödülleri'ni 2018 yılındakazanan şirketler belli oldu. Büyük Ödülü Coca - Cola Türkiye'nin " Geleceğin Tarımı" Projesi aldı. Dereceye giren 12 şirketin ödülleri, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk'un katılımlarıyla düzenlenen tören ile sahiplerine verildi.

TİSK ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) geleneksel “TİSK Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) Ödül Töreni” Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk’un katılımlarıyla İstanbul’da gerçekleştirildi. Projeler; Yenilikçilik, Etkililik, Kapsayıcılık, İyi Uygulama, Sürdürülebilirlik, Girişimcilik Özel Ödülü, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Özel Ödülü, GAN Türkiye İş Başında Eğitim Özel Ödülü alanlarında değerlendirildi ve 12 şirket sosyal sorumluluk projeleri ile ödüle layık bulundu.

Bu yıl beşincisi gerçekleştirilen TİSK Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödül Töreni’nin açılış konuşmasını yapanTİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol; birbirinden değerli projeleriyle başvuran, kurumsal sosyal sorumluluğa gönül veren, ödül alan tüm şirketleri can-ı gönülden kutladı.

Kurumsal Sosyal Sorumluluk konusunda yapılan bir araştırmaya değinen Akkol, Türkiye’deki özel kurumların yüzde 98’inin toplumsal sorunlar karşısında sorumluluk sahibi olduğunu ve bu sorumluluk duygusunu da faaliyetlerine yansıttıklarını söyledi. Gelinen konumun, sosyal sorumluluğun kurumlarımızda bir değer yargısı olarak yerleştiğinin bir göstergesi olduğunu vurguladı.

Bu yıl, TİSK KSS Ödül Programı kapsamında ödül alan şirketlerin, yürüttükleri projeler ile birlikte 20 milyona yakın insana dokunduğuna dikkat çeken Akkol, proje faaliyetleri kapsamında eğitimler verildiğini, iş imkanları sunulduğunu ve toplumsal konularda farkındalık artırma çalışmaları yürütüldüğünü dile getirdi.

Akkol konuşmasında, TİSK’in ülke yararına olan her türlü konuda “toplumsal işbirliği”ne hazır olduğunun ve Büyük TİSK Ailesi olarak, koşullar ne olursa olsun bugüne dek olduğu gibi gelecekte de Ülkemizin ekonomik ve toplumsal kalkınması için üzerine düşeni yapmaya, var gücüyle çalışmaya devam edeceklerinin altını çizdi. Bu noktada, işçi sendikaları ve kamunun da içinde olacağı bir projeyi yakında ülkemize kazandırmak istediklerini de vurguladı.

Yarışmada Büyük Ödül, Coca-Cola Türkiye’nin “Geleceğin Tarımı” Projesine layık görülürken;Yenilikçilik Ödülü’nü KKB Kredi Kayıt Bürosu A.Ş “Sesli Soru Bankası” projesiyle, Etkililik Ödülü’nü Danone Türkiye “İyi ki Annem Çalışıyor!” projesiyle, Kapsayıcılık Ödülü’nü Mercedes-Benz Türk A.Ş “Her Kızımız Bir Yıldız” projesiyle, İyi Uygulama Ödülünü Borçelik Çelik Sanayii Ticaret A.Ş “ Kadına Güç İş Yok” projesiyle, Sürdürülebilirlik Ödülü’nü ise Türk Traktör ve Ziraat Makineleri A.Ş “Bilinçli Çiftçi, Güvenli Tarım” Sosyal Sorumluluk projesiyle almaya hak kazandı.

Yarışmada bu sene ilk kez verilen Girişimcilik Özel Ödülü’nü Arçelik A.Ş “A Ticket For Your Future/Tersine Beyin Göçü” projesiyle alırken, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Özel Ödülü’nü ise Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş. “Sabancı Gönüllüleri Programı” ile almaya hak kazandı. GAN TÜRKİYE İşbaşında Eğitim Özel Ödülü’ne Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. “Tofaş Fen Lisesi Yenileşim (İnovasyon) Atölyesi” projesi layık görülürken, Jüri Özel Ödülü Balsu Gıda San. ve Tic. A.Ş.’nin “Çocuk İşçiliğini Önleme ve Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Yaşam ve Çalışma Koşullarının İyileştirilmesi” projesine verildi.

KOBİ kategorisinde Büyük Ödülü CPM Yazılım A.Ş. “Eğitim İçin Her şey”, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Özel Ödülü’nü ise Momentum Bilgi Transferleri “Ayna Gönüller/Kırsalda Kadın Eğitimleri” projesiyle aldı.

Proje Özetleri

Coca – Cola Türkiye – Geleceğin Tarımı

(Büyük Ödül)

Konya Kapalı Havzası’nda uygulanan ve hedef kitlesi Konya’da faaliyet gösteren çiftçiler olan “Geleceğin Tarımı Projesi, tarımsal uygulamalarda sürdürülebilir arazi ve su kullanımını esas alarak, çiftçilerin iklim değişikliğiyle mücadele etmesini kolaylaştıracak geniş kapsamlı bir model oluşturmaktadır. Proje; koruyucu, önleyici ve mücadele edici, yenilikçi, modern bir tarım uygulama sistemi olarak tanımlanabilir. Projede uygulanan doğrudan ekim ve rüzgar perdesi gibi koruyucu tarım teknikleri ile tarımın en önemli girdileri olan toprak ve suyun korunması sağlanmaktadır. Güçlenen toprak yapısı ile tarım ürünleri zor iklim koşullarına karşı daha korunaklı hale gelirken hem verim hem de çiftçinin refahı artmaktadır.

KKB Kredi Kayıt Bürosu A.Ş. – Sesli Soru Bankası

(Yenilikçilik Ödülü)

“Sesli Soru Bankası” görme engelli bireyler için fırsat eşitliğine dayalı kişisel, mesleki ve akademik eğitim ortamları oluşturmayı amaçlayan bir projedir. Proje üniversite sınavları için hazırlanan güncel deneme testleri ve soru bankalarının seslendirilerek uygun ortama taşınmasını kapsamaktadır.

Danone Türkiye – İyi ki Annem Çalışıyor!

(Etkililik Ödülü)

“İyi ki Annem Çalışıyor!” Projesi, kadınların çalışmasının, çocukların gelişimi açısından önemi konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan; şirket içinde kadın istihdamının artırılmasıyla, kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasını ve bu yaklaşımın ülke genelinde daha çok şirkete yayılmasını hedefleyen bir projedir. 2015 yılından bu yana kadın istihdamında sürdürülebilirliği desteklemek ve bu kapsamda farkındalık yaratmak amacıyla sürdürülmektedir. Proje, araştırma verilerinin ortaya koyduğu sorunlara yönelik, gerçekçi temellere dayanan çözüm önerilerinin planlanması ve bunların daha geniş bir kitleye duyurulması için yapılan iletişim çalışmalarıyla devam etmektedir.

Mercedes – Benz Türk A.Ş. – Her Kızımız Bir Yıldız

(Kapsayıcılık Ödülü)

Mercedes-Benz Türk, toplumsal cinsiyet eşitliği ve bu bağlamda kadınlara sosyal ve ekonomik açıdan fırsat eşitliği sağlamak adına; toplumda kadının her alanda hak ettiği güce kavuşması hedefiyle ÇYDD (Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği) ile birlikte meslek lisesinde okuyan kız öğrencilere burs desteği verdiği Her Kızımız Bir Yıldız projesini gerçekleştirmektedir. Mercedes-Benz Türk, Her Kızımız Bir Yıldız projesinden destek alan Yıldız Kızlar’a çeşitli beceri eğitimleri, eğitimini başarıyla tamamlayanlara ise istihdam olanakları sunmaktadır.

Borçelik Çelik Sanayii Ticaret A.Ş. – Kadına Güç İş Yok

(İyi Uygulama Ödülü)

“Kadına Güç İş Yok” Projesi ile, işgücü piyasasına erişim olanakları artırılmış, statüleri güçlendirilmiş kadınlar ile toplumsal cinsiyet eşitliğinin gelişimine destek vermek hedeflenmiştir. Ayrıca, kadın istihdam oranı artışı ile Türkiye’nin ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlamıştır. Kadın istihdamının düşük olduğu diğer sektör işletmelerine liderlik etmek de projenin bir diğer hedefidir. Bugün, bu proje, sadece çelik sektörü içinde değil, bütün sektörlerde bir uyanış ve farkındalık yaşanmasına katkı sunacaktır.

Türk Traktör ve Ziraat Makineleri A.Ş.- "Bilinçli Çiftçi, Güvenli Tarım " Sosyal Sorumluluk Projesi

(Sürdürülebilirlik Ödülü)

“Bilinçli Çiftçi, Güvenli Tarım” Projesi, çiftçilerin ve onlarla aynı çalışma alanlarını, hatta aynı karayolunu kullanan vatandaşların güvenliğini artırmayı ve tarım sektöründe yaşanacak her türlü işgücü kaybını azaltmayı hedeflemektedir. Proje ile güvenli traktör sürüşü, tarım ekipmanlarının doğru kullanımı ve tarla dışı, umuma açık trafik alanlarında dikkat edilmesi gerekenler gibi konularda çiftçileri bilinçlendirmek üzere hem dijital mecralarda bilgilendirmeler verilmekte hem de saha eğitimleri yapılmaktadır.

Arçelik A.Ş.- A Ticket For Your Future/Tersine Beyin Göçü

(Girişimcilik Özel Ödülü)

“A Ticket For Your Future/Tersine Beyin Göçü” Projesi ile ülkemizin en büyük gücü olan genç nüfus ve gelecek potansiyelini değerlendirmenin önemiyle harekete geçilmiş ve yurt dışında okuyan Türk öğrencilerimizi ülkemize geri kazandırmak amaçlanmıştır. Projenin ana hedefi yurt dışında okuyan gençlerimizi daha yakından tanımak, Arçelik’in üretim ve teknoloji gücünü gençlere daha iyi aktarmak, ve potansiyel insan kaynağını daha verimli değerlendirebilmektir.

Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş. – Sabancı Gönülleri Programı

(Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Özel Ödülü)

2015’te başlatılan “Sabancı Gönüllüleri” Programı, Türkiye’nin en büyük kurumsal gönüllülük hareketidir. Sabancı Gönüllüleri Programı’nda 9 yıl boyunca ana faaliyet konuları kadın, genç ve engelliler olacağı vurgulanmıştır. Sabancı Gönüllüleri’nin hedefi, Sabancı Holding’in sosyal sorumluluk anlayışını toplumun tüm kesimlerine yaymak ve toplumsal sorunlara çözüm üretmektedir.

Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. - Tofaş Fen Lisesi Yenileşim (İnovasyon) Atölyesi

(GAN TÜRKİYE İş Başında Eğitim Özel Ödülü)

Bursa bölgesinde otomotiv ve teknoloji sektörünün gelişmiş olması ve başarılı mühendislere olan ihtiyaç nedeniyle öğrencilerin meslek seçimlerine yön vermek ve ilgi alanlarını görmelerini sağlamak önem kazanmaktadır. Bu kapsamda, gençlerin gelişimlerine katkı sağlamak, yeni teknolojileri takip etmelerini ve gelecekte mühendis olmayı hedefleyen öğrencilere lise hayatlarında mühendislik deneyim imkânı sunmak ve girişimci gençler yetiştirmek amacıyla Tofaş Fen Lisesinde “Yenileşim Atölyesi” (İnovasyon Atölyesi) kurulmuştur.

Balsu Gıda San. ve Tic. A.Ş. - Çocuk İşçiliğini Önleme ve Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Yaşam ve Çalışma Koşullarının İyileştirme Projesi

(Jüri Özel Ödülü)

2015’den bu yana devam eden Çocuk işçiliğini Önleme ve Mevsimlik Gezici Tarım işçilerinin Yaşam ve Çalışma Koşullarının İyileştirme Projesi’ nin ana amacı; her sene fındık hasadı için Karadeniz Bölgesi’ne gelen ‘Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin’ yaşam ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve fındık hasadındaki çocuk işçiliği sorunu ile mücadele edilmesidir.

CPM Yazılım A.Ş. – Eğitim İçin Her Şey

(KOBİ Büyük Ödül)

CPM Yazılım A.Ş.’nin Haziran 2016’da başlattığı “Eğitim için Her Şey” projesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere ülke geneline yayılan bir eğitim yardım kampanyasıdır. CPM Yazılım şirket yöneticileri ve çalışanları, “Eğitim için Her Şey” projesi için “toplumsal sorumluluk” ilkesiyle hareket ederek projenin tüm aşamalarında ve faaliyetlerinde doğrudan yer almaktadır.

Momentum Bilgi Transferi – Ayna Gönüllüler/Kırsalda Kadın Eğitimleri

(KOBİ Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Özel Ödülü)

Momentum Bilgi Transferi, tanıştığı kadın kooperatifleri ve hiç olmaz denen bölgelerden çıkan kadın işletmelerinin başarıları sayesinde bir farkındalık oluşturmak ve kadınların ekonomik hayata dahil olmaları için “Ayna Gönüller” projesini geliştirmiştir. “Ayna Gönüller”, Ulu Önder Atatürk‘ün deyişiyle “Köylü milletin efendisidir” prensibini benimsemiştir. Kırsal bölgelerdeki kadınların kendi imkanları ölçüsünde büyük işler başardığı görülerek, bu kadınların sosyal ve ekonomik hayattaki varlıklarını sağlamak, yapılan işlerin ticari hayata dahil edilerek ülke ekonomisine katkı sağlamak, gelişen ve değişen dünya şartları ile kırsal bölgeleri tanıştırarak ülkemizin tüm bölgelerinde dengeli gelişiminde aktif rol almak için proje başlatılmıştır.

MEDYA, AKADEMİ VE SİVİL TOPLUMUN ETKİN İSİMLERİ SEÇTİ

Toplam 52 şirketin başvurduğu yarışmanın Jüri Üyeleri medya, akademi ve sivil toplum kuruluşlarının etkin isimlerinden oluştu. TİSK 2018 KSS Ödül Programı Jüri Üyeleri Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi Direktörü Dr. Tamer Atabarut, Hürriyet Gazetesi Ekonomi Yazarı Hacer Boyacıoğlu, Dünya Gazetesi Yazarı Rüştü Bozkurt, Hürriyet Gazetesi Ekonomi Yazarı Noyan Doğan, Özel Sektör Gönüllüleri Derneği Genel Koordinatörü Başak Güçlü Elbir, Kadir Has Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Başkanı Prof. Dr. Banu Baybars Hawks, TOBB ETÜ Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Uluslararası Girişimcilik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç, Sakarya Üniversitesiİşletme Fakültesi İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Sevgi Dönmez Maç, NTV Ekonomi Müdürü Gökay Otyam, Sosyal İnovasyon Merkezi Kurucusu Suat Özçağdaş, Boyner Grup Kurumsal Sosyal Sorumluluk ve Sürdürülebilirlik Direktörü Aysun Sayın, Yapımcı-Oyuncu Tuba Ünsal, Anadolu Ajansı Çalışma Hayatı Muhabiri Özcan Yıldırım projeler için oy kullandı.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR