SON DAKİKA
İŞ DÜNYASI Salı 17 Eylül 2024 14:00

TEMSA KÜRESEL BÜYÜMESİNİ YENİ FİNANSMANLA GÜÇLENDİRECEK

TEMSA, 2020-2023 gelirlerini lira bazında yüzde 1090, dolar bazında ise yüzde 252 oranında artırarak, küresel büyümesini yeni finansmanla güçlendireceğini açıkladı.

TEMSA küresel büyümesini yeni finansmanla güçlendirecek

Şirketten yapılan açıklamaya göre, TEMSA, 2020 sonunda başlattığı dönüşüm yolculuğunda bir dönüm noktasını daha geride bıraktı.

Ekim 2020'de Sabancı Holding ve PPF Group ortaklığı tarafından satın alınan, eş zamanlı olarak Ziraat Bankası liderliğinde oluşturulan bankalar konsorsiyumuyla "Finansal Yeniden Yapılandırma" konusunda anlaşmaya varan şirket, ardından konkordato sürecinden feragat etmiş, ilgili mahkemenin kararı doğrultusunda Aralık 2020'de konkordatodan resmi olarak çıkmıştı.

İlerleyen dönemde, finansal mükemmeliyet anlayışı ve küresel büyüme stratejisi doğrultusunda çalışmalar yapan şirket, küresel ve yerel ölçekte ekonomik faaliyet ortamını zorlaştıran çok sayıda gelişmeye rağmen, 2020-2023'de gelirlerini lira bazında yüzde 1090, dolar bazında ise yüzde 252 oranında artırdı.

Büyümesini 2024'te da devam ettiren şirket, eş zamanlı olarak şirkete finansal manevra kabiliyeti sağlayacak ve şirketin bilanço kalitesini güçlendirecek finansman anlaşmasına imza attı.

Akbank (Lead Arranger), Türk Ekonomi Bankası (Co-Lead Arranger), ING Türkiye, MUFG Bank Turkey ve QNB Finansbank'ın katılımlarıyla nakdi ve gayri nakdi toplam yaklaşık 90 milyon avro karşılığı lira tutarında kulüp kredisi sözleşmesi (Club Loan) imzalandı.

Söz konusu kredi paketi, şirketin hali hazırdaki yeniden yapılandırma anlaşmasından çıkması ve bunun sonucunda büyüme, inovasyon, teknoloji, sürdürülebilirlik yatırımlarını desteklemek için kullanılacak.

- "Teknolojik gelişmeleri takip eden değil, teknolojiye yön veren şirket"

Açıklamada görüşlerine yer verilen TEMSA Üst Yöneticisi (CEO) Evren Güzel, sözleşmenin küresel büyüme yolculuklarında önemli bir kilometre taşı olduğunu belirterek, bankalarla birlikte anlaşmaya imza atmanın gururunu yaşadıklarını aktardı.

Dünyada paydaşlar arası iş ve güç birliğinin her zamankinden daha önemli olduğu bir dönemde olunduğuna dikkati çeken Güzel, "Mevcut ekonomik düzende, sanayi ve finans dünyasının yarattığı sinerji; üretim, istihdam, sürdürülebilirlik gibi birçok alanda çok geniş bir etki gücüne sahip. TEMSA'nın 2020 yılı sonundan itibaren ortaya koyduğu başarılar aslında bu anlayışın çok net bir göstergesi." ifadelerini kullandı.

Güzel, gerek yeniden yapılandırma gerekse açıkladıkları kredi sözleşmesinde kendilerine güvenip destek veren bankalara teşekkür etiklerini kaydederek, "2020 sonundan bu yana yaşanan bu süreci, yarattığı etki ve başarı açısından sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada finans ve sanayi sinerjisinin en iyi örneklerinden biri olarak görüyoruz." açıklamasını yaptı.

Sözleşmenin şirkete yeni ufuklar kazandıracağına işaret eden Güzel, "Önümüzdeki dönemde, bu sözleşmenin de katkısıyla, uluslararası pazarlarda çok daha hızlı büyüyen, küresel ayak izini genişleten, sıfır emisyonlu araçlardaki öncülüğünü pekiştiren, mobilite şirketine dönüşümünü hızlandıran bir TEMSA göreceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Güzel, teknolojik gelişmeleri takip eden değil, teknolojiye yön veren şirket kültürünü güçlendireceklerine vurgu yaparak, 70'e yakın ülkede 15 binden fazla araç ihraç eden şirketin, yurt içi ve yurt dışında araç parkını genişletirken, Türk sanayisini küresel ölçekte iyi şekilde temsil etmeye devam edeceğini belirtti.