SON DAKİKA
Savunma Perşembe 03 Ekim 2024 02:13

TEKNOFEST'TE YAPAY ZEKA İHA TANITILDI

Konya Teknik Üniversitesi'nden 20 üniversite öğrencisi, dört yıllık çalışmanın ardından yapay zeka destekli Göğebakan İHA'nın ikinci nesil prototiplerini geliştirdi.

Teknofest'te yapay  zeka İHA tanıtıldı

Adana'da düzenlenen TEKNOFEST'te sergilenen İHA, dikey iniş ve kalkış yapabilme yeteneğine sahip. Muninn İHA Takımı ekip lideri Turgut Güzel, patentli sistemlerinin dünyada benzeri projelerin zorlukları aşmakta olduğunu belirterek, "Yeni versiyonlarda yapay zeka destekli uçuş kontrol bilgisayarını geliştirmek istiyoruz," dedi. Takım, laboratuvar ortamında farklı disiplinlerden öğrencilerin iş birliğiyle başarılı prototipler üretmeyi başardı. Ekip lider yardımcısı Mustafa Akgün, yardımlaşmanın bilgi seviyesini artırdığını vurgularken, öğrenci Battal Berkay Aktaş, dünya genelinde benzer projelerin az olduğunu ifade etti.

Güzel, TEKNOFEST'in kendilerine önemli bir fırsat sunduğunu belirterek, burada sergiledikleri çalışmaların projelerinin daha geniş kitlelere ulaşmasına katkı sağladığını vurguladı. "Bu festival, hem kendimizi geliştirmek hem de ülkemizin teknoloji alanındaki hedeflerine katkıda bulunmak için büyük bir platform" diyen Güzel, projelerini geliştirirken elde ettikleri deneyimlerin, gelecekteki mühendislik çalışmalarına önemli bir temel oluşturduğunu ifade etti. Takım, ayrıca bu tür etkinliklerin üniversite öğrencilerine yenilikçi düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirme fırsatı sunduğunu, bu sayede Türkiye’nin savunma ve havacılık sektörlerinde daha güçlü bir konuma gelmesine katkı sağlamayı hedeflediklerini açıkladı.