TEKNOFEST BİR TOHUM
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi Bakanlığı öncülüğünde Atatürk Havalimanı'nda gerçekleştirilen milli teknoloji hamlesi sloganıyla kapılarını açan Teknofest İstanbul, daha ilk günde yoğun ilgi gördü. T3 Vakfı Başkanı Selçuk Bayraktar, "Teknofest, Türkiye'nin milli teknolojisinin tohumunu atan bir festival" dedi.
Sedat YILMAZ
Milli teknoloji sloganıyla gerçekleştirilen ülkenin en büyük teknoloji etkinliği Teknofest İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde, önemli kurum ve firmalarının destekleriyle Atatürk Havalimanı'nda ziyaretçilerine kapılarını açtı.
Festivalin açılışına Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da katıldı. Teknofest’in paydaşları ve sponsor kurum yöneticileri sahnede kurulan platformda bir araya gelerek festivalin açılış butonuna bastı. Açılış töreninin ardından Solo Türk binlerce katılımcının takip ettiği bir gösteri uçuşu yaptı. Gösteri, sahadaki katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi.
Teknofest İstanbul’un ilk günü açılışa katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da Türkiye’deki tüm vatandaşları İstanbul’daki teknoloji festivaline davet ettiğini söyledi. Varank, “Buraya sadece gençler değil, çocuklarının kariyer planlarını düşünen aileler de buraya mutlaka gelmeli” dedi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da Teknofest’i ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı, katılımcılarla sohbet etti.
Bayraktar açılış öncesi basınla bir araya geldi
Teknofest İstanbul’un bu yıl 19 farklı alanda, 122 ülkeden, 81 ilden, 50 bin yarışmacının katıldığı teknoloji yarışmalarının adresi olacağını belirten Baykar Teknik Müdürü ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) Başkanı Selçuk Bayraktar, festival öncesi basın temsilcileriyle bir araya geldi.
Teknofest İstanbul festivalinin önemine temas eden Selçuk Bayraktar, festivalde Türkiye tarihinin en büyük ödüllü teknoloji yarışmaları, Dünya Drone Kupası, Take Off Uluslararası Girişim Zirvesi, Hackİstanbul 2019, Solo Türk ve Türk Yıldızları nefes kesen gösterileri, dikey rüzgar tüneli, planetaryum, havacılık gösterileri, atölye çalışmaları, jandarma emniyet özel gösterileri, Atak Helikopteri Harmandalı, sergiler, konserler ve çok özel sürpriz etkinler olduğunu söyledi.
Teknofest’in bir tohum olduğunu belirtti. Festivalde gayenin Türkiye’de teknolojik dönüşüme yönelik nesiller yetiştirmek olduğunun altını çizen Bayraktar, “Teknofest bir tohum atıyor. 6 günlük festivalin 4 gününü öğrencilere ve çocuklara ayırdık. Teknolojiyi gelsinler gözleriyle görsünler. Bütün çadırlarımızda ciddi eğitimler olacak” dedi.
Teknofest yerli teknolojiye tohum atıyor
Atatürk Havalimanı’nda 17 – 22 Eylül tarihleri arasında 6 gün gerçekleştirilecek Teknofest İstanbul festivaline 1 milyonun üzerinde ziyaretçe beklendiğini belirten Selçuk Bayraktar, festivalin teknolojiyi kullanmak değil, teknolojiyi aşılamak amacıyla gerçekleştirildiğini söyledi. Teknolojiyi seven ve teknoloji üreten nesiller yetiştirmek için kolları sıvadıklarını dile getiren Bayraktar, “Gençliğimize, ‘Sen kendi yurdunda, kendi inancında yeni milli teknolojiler üretebilirsin, dünya ölçeğinde en iyisini yapabilirsin’ inancını yerleştirmeye çalışıyoruz. Asıl mesele bilim ve teknolojiye önem vermek ve bunun gelişmesini sağlamak. Bu festivalde, gökyüzüne bakan her bir çocuğun gözlerindeki parıltı, en kıymetli umut ışığımızdır. Teknofest’in tüm gayesi bu” diye konuştu.
Bayraktar, Teknofest’teki paydaşlar ve destekçilerin hiçbir gelir gayesi olmadığını ve tek hedefin Türkiye’de teknolojik dönüşüme yönelik nesiller yetiştirmek olduğunu belirterek, “Teknofest aslında tohum atıyor. Teknofest, Türkiye’nin milli teknolojisinin tohumunu atan bir festival. Burada sadece başarılı çocukların değil, başarısız çocukların da önü açılmalı, onlara destek verilmeli” dedi.
Bu tam bağımsız Türkiye yolculuğu
Festival alanındaki bütün çadırlarda ziyaretçilerin eğitim noktasında tüm katılımcı firmaları zorunlu tuttuklarını da belirten Bayraktar, “Firmalara ‘Sizi ziyaret edenlere elinizdeki teknolojiyi sevdirin. Hatta kısa süreli bile olsa eğitimini verin. Çocuklara, öğrencilere teknolojinin cazibini anlatın. Milli Teknoloji Hamlesi güçlü ve müreffeh Türkiye’nin yol haritası olarak milletçe sımsıkı sarıldığımız, ortak idealimizdir. Yediden yetmişe el ele vererek tam bağımsız Türkiye yolculuğuna hep birlikte devam edeceğiz. Medeniyetimizin adalet ve merhamet değerlerini insanlıkla yeniden buluşturacağız” ifadelerini kullandı.
Selçuk Bayraktar, Teknofest'e emek veren tüm paydaşlara ve çalışanlara teşekkür ederek, "Teknofest'e gönlünü koyan, heyecanını duyan, dualarını esirgemeyen, tüm paydaş ve gönüllülerimize ve Teknofest'i ziyaret ederek şeref veren tüm milletimize teşekkürlerimi iletiyorum. Teknofest vatanımıza milletimize ve şimdiden uzandığı tüm coğrafyalara hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.
Rus uçağı SU-35 Teknofest’te şov yaptı
T3 Vakfı Başkanı Selçuk Bayraktar, basın toplantısının ardından Atatürk Havalimanı apronuna kurulan alanda basın mensuplarıyla stant ve çadırlara ziyaret turu gerçekleştirdi. Bu arada Teknofest’te sergilenmek üzere Rusya’dan Teknofest’e gösteri amaçlı katılan SU-35 savaş uçağı tanıtım etkinliğinde antrenman uçuşu yaptı. SU-35 gösterisinden önce de Türk Yıldızları ve BE-200 uçağı da deneme uçuşları yaptılar.
World Drone Cup kapsamında birçok ülkeden yarışmacıyı ağırlayan festivalde, savaşan İHA gösteri uçuşları yapılıyor. Katılımcılar festival boyunca ayrıca Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen etkinlikte Türk Hava Kuvvetleri'nin A400 M uçağı, C160 askeri nakil uçağı, Türk Kara Kuvvetleri'nin CH-47 ve Skorsky helikopterleri ile F4 2020 savaş uçağı, KT1 ve T38 eğitim uçaklarının yanı sıra Sahil Güvenlik CN-235 MSA uçağı ile jandarma ve polis helikopterlerini yakından inceleme imkanı buluyor.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayi, 5'inci nesil savaş uçağı Milli Muharip Uçak'ın birebir modelini Türkiye'de ilk kez festivalde sergiliyor. TUSAŞ tarafından üretilen Atak helikopteri ve yeni nesil temel eğitim uçağı Hürkuş, festivalde uçuş gösterileri yapıyor. Şirket ayrıca genel maksat helikopteri Gökbey, insansız hava araçları Anka ve Aksungur, jet eğitim ve hafif taarruz uçağı Hürjet ile Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri'ni sergiliyor.
3 milyon liralık ödül dağıtılacak
Baykar, Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) ve Cezeri Uçan Araba'yı ilk kez festivalde görücüye çıkardı. Ayrıca, Bayraktar TB2 İHA da ziyaretçilere açıldı. BMC'nin yeni geliştirdiği pikap da ilk kez festivalde görülebiliyor.
Festivalde ayrıca Solo Türk, Türk Yıldızları, Rusya'dan Su-30, Su-35, MC-21 yolcu ve yangın söndürme uçakları, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı envanterindeki çeşitli hava araçları, sivil uçaklar ve Redbull uçuş gösterileri yapıyor. Festivalin statik alanında sergilenecek hava araçları arasında Antonov AN-178 tipi uçak da yer alıyor. Paraşüt atlayışlarıyla renklenecek festivalde, konserler planlanıyor.
Bu arada festivalin en önemli ayağını oluşturan yarışmaların final bölümlerinin ardından dereceye girenler ödüllerini alacak. Dereceye girenlere bu yıl toplamda 3 milyon liranın üzerinde ödül dağıtılacak.
Teknofest İstanbul kapsamında bu yıl aralarında İnsanlık Yararına Teknoloji, Yapay Zeka, İnsansız Su Altı Sistemleri, Uçan Araba Tasarımı, Sürü İHA Simülasyonu'nun bulunduğu 19 yarışma düzenlendi. Bu yarışmalara, 122 ülke ve Türkiye'nin 81 ilinden toplam 17 bin 373 takım ve 50 bin yarışmacı başvurdu. Yarışmaların finallerinde ise yaklaşık 2 bin takım ve 10 bin finalist mücadele etme hakkı kazandı.
Altay tankının ilk prototipleri üretiliyor
Savunma sanayi şirketlerinden BMC, Teknofest İstanbul’da Altay ana muharebe tankının seri üretim sürecindeki ilk konfigürasyonu olan Altay T1’i sergiledi. BMC Yönetim Kurulu Üyesi Yasin Öztürk, “TSK'nin şu andaki isterleri daha farklı olduğu için aracın yenileri yapılmaya başlandı. Ülkemizin çok bekleme vakti olmadığı için Arifiye fabrikasında geliştirilen tankın ilk prototiplerini üretmeye başladık. Hızlı şekilde ilk seri üretimi 2021'de TSK'da göreceğiz, ilk seri üretim orada başlayacak. Hızlı şekilde ilk seri üretimi bir aksilik çıkmazsa 2021'de TSK'da göreceğiz, ilk seri üretim orada başlayacak. Yerli tank motorunu ilk tankımızın üzerine 2023'te koyacağız” dedi. Öztürk, Altay tankının yılbaşında ortakları Katar’a testlere gideceğini de hatırlattı. Öztürk, zırh üretimi için de özel bir çalışma sürdürdüklerini bildirdi.
Göktuğ füzesi Hürjet ile sergileniyor
TÜBİTAK SAGE tarafından Türk Hava Kuvvetleri'nin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen Türkiye'nin ilk hava-hava füzesi Göktuğ, Teknofest kapsamında festival alanında bulunan jet eğitim ve hafif taarruz uçağı Hürjet'in altına monte edilmiş şekilde sergileniyor. TÜBİTAK SAGE Müdürü Gürcan Okumuş, “2020 sonunda projemizin testleri tamamlandığında 2021 yılı itibarıyla seçilecek uygun bir kurum tarafından seri üretimine de başlanabilecek” dedi. Okumuş, Göktuğ füzesinin F-16 uçakları için de geliştirildiğini, seri üretime geçildiğinde Hürjet’te, ardından Akıncı’da ve milli muharip uçağında kullanılabileceğini kaydetti. Ayrıca Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı'nı (TİHA) ile A400M stratejik ulaştırma uçağı da dikkat çekti.
Milli uçan araba Cezeri hayran bıraktı
Baykar, Cezeri Uçan Araba'yı ilk kez Teknofest İstanbul’da sergiledi. Cezeri Proje Yöneticisi Ozan Yağcı, büyük havacılık firmalarının ürettiği bir teknolojiyi, özverili bir çalışma göstererek 9 ay gibi kısa bir zaman içerisinde tamamladıklarını söyledi. Yağcı, “Şu anki prototip, yalnızca bir kişiyi taşımaya yönelik. İleriki zamanlarda bu prototipi tamamen şehir içi taşımacılıkta kullanılacak bir araç haline getirmeyi hedefliyoruz” dedi. Gelecek dönemde Cezeri'nin hem kargo hem de kentsel hava taşımacılığına yön vereceğini ifade eden Yağcı, yakın zamanda aracı bir saatlik uçuş kapasitesine ulaştıracaklarını söyledi. Yağcı, Cezeri'nin bugünün değil, yarının teknolojisi olacağını kaydetti.
SAHA İstanbul’dan festivale yeni ürünler
SAHA İstanbul üyesi firmalar, geliştirdikleri en yeni tamamen yerli ürün ve sistemleri Teknofest’te ziyaretçilerle buluşturdu. SAHA İstanbul pavilyonunda yer alacak Piri Reis Bilişim Teknolojileri, tamamen yerli ve milli kaynaklarla hiç bir yabancı platforma bağlı kalmadan Türk mühendislerince geliştirilen CAS-Coğrafi Analiz Sistemi, CAS-HETS: Helikopter Engel Tespit ve Uyarı Sistemi ve CAS-İTS: İHA Takip Sistemi’ni TEKNOFEST'te ziyaretçilerine tanıtıyor. Eğitime katılmak isteyen öğrencilerin, öncesinde kayıt olmaları ve eğitime bilgisayarlarıyla gelmeleri gerekiyor. SAHA İstanbul firmalarından yüzde 100 yerli tasarım ve üretim yapan Erin Motor da yüzde 100 yerli endüstriyel dizel motorunu ve doğal gazlı jeneratörünü Teknofest’te sergiliyor.
AFAD standında depremi deneyimliyor
Teknofest İstanbul’da Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) standına gelen ziyaretçiler, 7,2 şiddetinde deprem olayını deneyimleyebiliyor. Standa gelerek etkileşimli aktivitelere katılabilecek ve gösterileri izleyebilen vatandaşlar, eğlenceli anlar yaşıyor. Yıllar süren eğitimle yetiştirilen AFAD K-9 Arama Kurtarma Köpekleri, yeni kurtarma araç ve gereçleri, yeni deprem tehlike haritası ziyaretçilere gösteriliyor. Ayrıca festivalde gerçeğe yakın bir çadır kent modeli de görülebiliyor.
Profesyonel drone pilotlarına büyük ilgi
Teknofest İstanbul kapsamında düzenlenen World Drone Cup’ta dünyanın en yetenekli pilotları bir araya geldi. Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ'nin yürütücülüğünü üstlendiği ve Drone Yarışçıları Spor Kulübü tarafından düzenlenen World Drone Cup'a, 37 ülkeden 64 pilot katıldı.