Dolar $
33.93
%0.18 0.06
Euro €
37.8
%0.05 0.02
Sterlin £
44.39
%-0.04 -0.01
Çeyrek Altın
4498.6
%-0.41 -18.37
SON DAKİKA
Kültür - Sanat - Magazin Çarşamba 21 Ağustos 2024 02:26

TEDAVİYE GEREK YOK ÖLEBİLİRİZ

Bu yıl altıncısı düzenlenen Edremit Kitap Fuarı'nın onur konuğu ünlü yazar Ahmet Ümit oldu. Fuar kapsamında düzenlenen söyleşide sevenleriyle bir araya gelen Ahmet Ümit, "Bizi birleştiren şey güzellik, bizi birleştiren şey iyilik, doğruluk, sanat, dayanışma. Tüm bunlar ruhumuzu güzelleştiriyor. Ruhumuz güzelleştikçe doğaya, denize, insana, hayvana, sokak hayvanlarına 'insan' gibi davranıyoruz" dedi.

Tedaviye gerek yok ölebiliriz

Edremit Belediyesi’nin düzenlediği 6. Edremit Kitap Fuarı 19 Ağustos akşamı kapılarını açtı. Altınkum Fuar Alanı'nda düzenlenen fuarın bu yılki onur konuğu ise ünlü yazar Ahmet Ümit oldu. "Sis ve Gece", "Kayıp Tanrılar Ülkesi", “Bab-ı Esrar” ve daha birçok önemli eseriyle tanınan Türk Edebiyatı’nın güçlü kalemi, nam-ı diğer "Başkomser Nevzat" Ahmet Ümit; edebiyatta polisiye, mitoloji, tarih ve "Bir Aşk Masalı"nı fuar katılımcılarına anlattı. Kaleme aldığı Başkomser Nevzat'ın yeni hikayesini tamamladığını ve kısa sürede okuyucularıyla buluşturacağının müjdesini veren Ümit’in söyleşisi büyük ilgiyle takip edildi.

Söyleşi sırasında, polisiyeyle ve tarih arasındaki benzerliklere dikkat çeken Ahmet Ümit, “Polisiyeyle tarih arasında büyük benzerlik var. Cinayet mahalline gittiniz, katil ortada yok. Nasıl bulacaksınız? Dokulardan, güvenlik kamerası kayıtlarından; yani bulgulardan yola çıkarak katili bulmaya çalışırsınız. Tarihte de gerçeği bulmak için çok yönlü okuma yapmak gerekiyor. Ancak o şekilde gerçeği bulabilirsiniz” diye konuştu.

“HER ŞEY ŞAHANE, TEDAVİYE GEREK YOK, ÖLEBİLİRİZ”

Usta yazar sözlerine şöyle devam etti:

“Tabii ‘herkesi yendik, tüm savaşları biz yendik’ demek hoş geliyor ama bir faydası yok. Bakın benim malzemem Türkçem. Dünya dillerine armağan ettiğimiz kaç tane Türkçe kelime var? Peki Almanların, İngilizlerin kaç tane var biliyor musunuz? Ben halkımı çok seviyorum. Bu ülkeyi çok seviyorum. Bu ülke için her şeyi yaparım. Ama diğer yandan teşhisi doğru koymazsak hastalığı düzeltemeyiz. ‘Ekonomik kriz var’ dedirtmiyor. ‘Şahane yaşıyoruz’ diyor. Mustafa Kemal Atatürk Nutuk’ta nasıl başlıyor? Ülkenin durumunu anlatıyor; bir tablo çiziyor. Korkunç bir tablo. Hastalığın teşhisi üzerine, tedaviyi de anlatıyor. Şu anda her şey şahane, tedaviye de gerek yok, ölebiliriz!”

“BAŞIMIZI KALDIRALIM…”

Yeni romanı ve karakterlerinin geleceği hakkında da konuşan Ümit, “Başımızı kaldıralım, sözümüzü söyleyelim, yanlışı söyleyelim. ‘Olmaz yapamazsınız’ diyelim. İşte böyle bir Nevzat göreceksiniz. Bazen bana soruyorlar Nevzat’a bir şey olacak mı? Ali’ye, Zeynep’e? Olmayacak. Ben kahramanlarımı öldürmem. Doğa ve tanrı beni öldürecek biliyorum. Ben ölsem de onlar yaşayacak. Umarım yüzyıllarca yaşarlar. Bu da okurların elinde. Ancak ben kahramanlarıma kıyamam, elim varmaz.” ifadelerini kullandı.

Büyük ilgiyle izlenen söyleşinin ardından Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, Ahmet Ümit'e plaketini takdim etti.

25 Ağustos tarihine kadar devam edecek olan fuar, kitapseverleri ve edebiyat dünyasının önemli isimlerini bir araya getirecek.