Dolar $
32.95
%-0.01 -0
Euro €
35.9
%-0.21 -0.07
Sterlin £
42.46
%-0.28 -0.12
Çeyrek Altın
4144.88
%0.99 39.96
SON DAKİKA
Haber Merkezi | FİNANS Çarşamba 12 Haziran 2024 09:48

TECHFİNTECH TEKNOLOJİ VE FİNANS PROFESYONELLERİNİ İSTANBUL'DA BİR ARAYA GETİRDİ

European Merchant Bank CEO'su Sarp Demiray, "Türkiye'de fintek pazarının daha fazla büyüyeceğini düşünüyorum." dedi. Garanti BBVA Dijital Varlıklar CEO'su Korcan Abalı da, "Kripto varlık yasası, yatırımcısı düzenlemeye tabi kuruluşlarda pozitif etki yaratacak." İfadesini kullandı.

TechFinTech teknoloji ve finans profesyonellerini İstanbul'da bir araya getirdi

Teknoloji ve finans dünyasında sektör profesyonelleri 2. TechFinTech etkinliğinde bir araya geldi.

Bilişim Zirvesi’nin ev sahipliğinde bu yıl ikincisi gerçekleştirilen TechFinTech etkinliği, "Dijital Finansallaşma" ana temasıyla düzenleniyor.

Türkiye’nin hızla büyüyen finans teknolojileri ekosisteminin tartışılacağı etkinlikte fintekten insurteche 15 konuşma 4 söyleşi gerçekleştirilecek.

Etkinliğin açılışında konuşan BT Haber Başkanı Murat Göçe, fintek pazarının gelecek 5 yılda önemli bir büyüme göstermesinin beklendiğini kaydetti.

Bu büyümeyi destekleyecek unsurlara değinen Göçe, artan yatırımlar, dijital ödeme sistemlerinin yaygınlaşması, yapay zeka, blok zincir ve küresel çapta finansal hizmetlere erişimin artması gibi faktörleri sıraladı.

Göçe, bu büyümenin Türk fintek pazarı oyuncuları için büyük fırsatlar sunduğuna dikkati çekti.

Yapay zekanın önemine değinen Göçe, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Elektriğin icadından sonra en büyük değişiklik şimdi başlıyor. Yapay zeka sayesinde bilgi artık her yerde ve kolay erişilebilir olduğundan eğitimden sağlığa, üretimden perakendeye, fintekten insurteche kadar her yapı yeniden şekillenecek. Umudumuz bu gelişmeleri geçmişte olduğu gibi kaçırmayan ekosistemi inşa etmek. Makas açıldı ama hala çok geç değil. Bizler de bu makasın kapanmasına destek olmak açısından bu tür etkinlikler yapıyoruz.”

-"Birçok yabancı şirket dünyadaki dönüşümle başa çıkamayacak"

European Merchant Bank (EMBank) CEO’su Sarp Demiray, finansta dijitalleşmenin birçok ülkede yüzde 80’lerin üzerine çıktığını fakat Dünya Bankası rakamlarına göre hala yüzde 20’ler seviyesinde yer alan ülkelerin olduğunu söyledi.

Demiray, finans sektöründe dijitalleşmenin hızlı şekilde gerçekleştiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Pandemi ile birlikte dijitalleşme oldukça hızlandı. Sadece finans alanında değil, genel olarak birçok farklı sektörde bunu gördük. Sermayenin ucuzlaması, maliyetlerin düşüşüyle birlikte yatırımlar arttı. Fintekler bu yatırımları modellerine yansıtarak daha da fazla büyüdüler ve artık geri dönülmez bir şekilde finans ekosisteminin bir parçası haline geldiler. Bu dönemde fintekler 2014-2022 arasında yatırım dünyasından yaklaşık 500 milyar dolarlık pay aldılar.”

Dünyanın regülasyon açısından ciddi bir dönüşüm içerisinde olduğunu dile getiren Demiray, birçok yabancı şirketin bu dönüşümle başa çıkamayacağına işaret etti.

Demiray, "Önde hareket eden nitelikli Türk şirketleri dünyada ciddi bir fark yaratabilir. Bu dünyada ön plana çıkmamızı sağlayacak faktörlerden bir tanesi bu alanda yapılan regülasyonlar olacak" diye konuştu.

Türkiye'nin üç açıdan fintek alanında büyük potansiyel taşıdığını ifade eden Demiray, nitelikli insan kaynağının ilk sırada yer aldığını söyledi.

Demiray, Türkiye’nin dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olduğuna dikkati çekerek, "Türkiye'nin büyük bir ölçek şansı yarattığını çok net görebiliyoruz. Özellikle test yapma, ilk sonuçları alma ve bunu ölçekleme açısından çok değerli bir altyapısı var. Üçüncüsü de hem Avrupa Birliği'yle hem Orta Doğu'yla hem de Asya'yla kuvvetli bir bağ kuran ve bölgesel bir güç yaratma potansiyeli var. Bu üç faktörü bir araya getirdiğimizde Türkiye’de fintek pazarının daha fazla büyüyeceğini düşünüyorum.” dedi.

-"Kripto okuryazarlığını artırmaya çalışıyoruz"

Garanti BBVA Dijital Varlıklar CEO’su Korcan Abalı, kripto yatırımcılarının alım-satım hakkında bilgi sahibi olduklarını ama bu varlıkların nerede, nasıl saklandığına dair yeterli bilgi sahibi olmadıklarını söyledi.

Kripto okuryazarlığı artırmaya çalıştıklarını ifade eden Abalı, “Yatırımcılar korunmak ve güvenli yatırım yapmak istiyorlar. Bankacılıktaki tecrübelerimizi güçlü teknolojimizle bu alana kendi bilgi birikimimizi getirdik. Gerekli tüm güvenlik altyapılarını kurduk.” diye konuştu.

Abalı, bankacılıktaki tüm güvenlik önlemlerinin kripto varlık işlemlerinde de kullanıldığını söyledi.

Belirli tutarı aşan çekimlerde müşterilerin banka tarafından arandığını hatırlatan Abalı, müşterinin dijital davranışlarında bir tuhaflık varsa müşteriyle temasa geçip ne olduğunu anlamaya çalıştıklarını ifade etti.

Abalı, kripto yasasıyla ilgili olarak "Kripto varlık yasası yatırımcısı düzenlemeye tabi kuruluşlarda pozitif etki yaratacak. Biz Garanti BBVA olarak bu düzenlemeyi pozitif olarak değerlendiriyoruz" diye konuştu.

Etkinlik öğleden sonra gerçekleşecek konuşma ve söyleşilerle tamamlanacak.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR