Dolar $
34.04
%-0.11 -0.03
Euro €
37.72
%0.17 0.06
Sterlin £
44.74
%-0.03 -0.01
Çeyrek Altın
4473.14
%-0.18 -8.03
SON DAKİKA
Bankacılık Çarşamba 20 Mayıs 2020 10:47

TCMB'DEN YÜZDE 8.25 BEKLENTİSİ

Ekonomik faaliyetin sert yavaşlamasına neden olan koronavirüs pandemisinin etkilerini azaltmayı hedefleyen ve geçtiğimiz ay yılsonu enflasyon beklentisini aşağı çeken Merkez Bankası'nın bu hafta politika faizini %8.25'e çekmesi bekleniyor.

TCMB'den yüzde 8.25 beklentisi
Ekonomik faaliyetin sert yavaşlamasına neden olan koronavirüs pandemisinin etkilerini azaltmayı hede

Reuters'ın 15 kurumun tahminleriyle yaptığı ankette medyan beklentisi 50 baz puan indirim yönünde oluşurken, indirim tahminleri 25 ila 100 baz puan arasında değişiyor. Tahminler arasında faiz artışı ya da faizlerin sabit bırakılacağı görüşü yer almıyor.

TCMB, Türkiye'deki ilk koronavirüs vakasının tespit edildiğinden beri politika faizini 200 baz puan indirimle %8.75'e çekti.

Merkez Bankası, Nisan sonunda yıl sonu enflasyon tahminini koronavirüsün petrol fiyatları başta olmak üzere ekonomideki etkisiyle %8.2'den %7.4'e indirirken düşüşün Temmuz'dan itibaren belirginleşeceğini öngörmüştü. Enflasyon tahminindeki aşağı yönlü revizyon, TCMB'nin faiz indirimlerine devam edebileceği yönünde yorumlanmıştı.

TCMB Murat Uysal başkanlığındaki son sekiz PPK toplantısında toplam 1,525 baz puanlık faiz indirimine gitti, politika faizini %24'ten %8.75'e kadar düşürdü. Banka koronavirüs öncesi indirimlerde sona gelindiği mesajı vermeye başlamıştı. Piyasa beklentisi de siyasilerin çağrısı da tek hanede oluşmaya başlamıştı.

Koronavirüs öncesi bu dönemde TCMB'nin faiz indirim hızı da yavaşlamıştı. 425, 325, 250 baz puan gibi yüksek bazlı indirimlerden 50 baz puanlık indirimlere geçilmişti. Koronavirüs sonrası ise PPK metninden faiz indirimlerinde sona gelindiği şeklinde algılanabilecek söylemler çıkarıldı. İndirimlerin boyutu da son iki toplantı itibarıyla yeniden hızlanarak 100 baz puana ulaştı.

Bu yılın başından beri %13'ün üzerinde değer kaybeden lira ise enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturmaya devam ediyor.

Bank of America'dan Ferhan Salman, Merkez Bankası'nın yılsonu enflasyon tahminine bakarak para politikasında önden gevşetilecek yeri olduğunu gördüğünü söyledi ve şöyle devam etti:

"Düşük petrol fiyatlarının ve zayıf talebin dövizin enflasyona geçiş etkisini azaltacağı konusunda Merkez Bankası'na katılıyoruz. Zayıf talep aynı zamanda üreticilerin maliyet değişikliklerini manşet enflasyona yansıtmalarını azaltıyor. Sokağa çıkma yasakları, hizmetler enflasyonu üzerinde aşağı yönlü risk oluşturacaktır."

Yılsonu için ankete katılan 10 kurumun tahminlerinin medyanı ise politika faizinin 2020 sonunda %8 seviyesinde oluşacağına işaret ederken, katılımcıların bir kısmı faizlerin indirildikten sonra tekrar artirilmasini, bir kısmı ise faiz indirimlerine devam edilmesini bekliyor. Tahminler %8.75 ile %7.75 arasında değişiyor.

Merkez Bankası faiz indirimlerinin ötesinde reel sektöre fon amaçlı politika faizini altında fonlama imkanı ile küresel merkez bankalarının niceliksel gevşeme adımlarına benzer tahvil alımlarını hızlandırarak artırma yoluna gitti. Banka tarihinin en hızlı tahvil alımlarını gerçekleştiriyor.

TCMB Mart sonundan beri İşsizlik Sigorta Fonu da dahil olmak üzere rekor Hazine tahvili alımı yaptı. Mart ayı sonundan beri toplam 40 milyar TL'yi aşan tahvil alımına giden TCMB'nin alımlarının yarısı İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklı.

TCMB'nin elindeki Hazine tahvili 2019 sonundaki 19 milyar TL'den Cuma günü itibarıyla 65.2 milyar TL'ye yükseldi.

TCMB faiz kararını 21 Mayıs saat 14.00'de açıklayacak.