Dolar $
33.69
%0.14 0.05
Euro €
37.15
%0.43 0.16
Sterlin £
43.7
%0.66 0.29
Çeyrek Altın
4450.19
%2.23 95.69
SON DAKİKA
İTHALAT VE İHRACAT Cuma 16 Ağustos 2024 02:00

TATLI AR-GE TATLI İHRACAT GETİRDİ

Türkiye'nin önde gelen yenilikçi gıda üreticilerinden Durukan Şekerleme, yıllardır Ar-Ge ve inovasyona yaptığı yatırımlarla pazara yeni lezzetler kazandırarak Türkiye'nin katma değerli üretim ve ihracatına önemli katkılar sunuyor. Ankara'nın ilk gıda Ar-Ge merkezi olan Durukan Ar-Ge Merkezi, geliştirdiği sakız dolgulu şekersiz lolipop ürünüyle dünyada bir ilke imza atarak sektörde fark yaratıyor. Şirketin yıllık cirosunun yüzde 1'ini Ar-Ge'ye ayırdığını açıklayan Durukan Şekerleme Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Durukan "Ar-Ge merkezimiz, katma değerli ürün gruplarına yatırım yapmamıza ve bu gruplarda ihracatımızı artırmamıza olanak sağladı. Bu yenilikçi yaklaşım, bizi yalnızca Türkiye'de değil, global pazarda da güçlü bir konuma taşıyor" dedi.

Tatlı Ar-Ge tatlı ihracat getirdi

Şekerleme sektöründe 40 yıllık tecrübeye sahip olan Durukan Şekerleme, Ankara’nın ilk gıda Ar-Ge merkezi olan Durukan Ar-Ge Merkezi ile sektörde öncü rol oynuyor. Yıllık cirosunun yüzde 1’ini Ar-Ge’ye ayıran Durukan Şekerleme, merkezde geliştirilen projelerle Türkiye’nin katma değerli üretim ve ihracatına büyük katkılar sağlıyor. Ar-Ge Merkezi’nde geliştirilen şerit şeker, şeker kaplamalı çiğnenebilir draje gibi yenilikçi ürünler, hem Türkiye’de hem de dünya pazarında yeni lezzetler sunuyor. Sakız dolgulu şekersiz lolipop ise dünyada ilk olma özelliği taşıyor. Şirket, önümüzdeki dönemde Ar-Ge’ye ayırdığı kaynağı daha artırmayı hedefliyor.

Uluslararası destekli projeler ve yenilikçi yatırımlar

Durukan Şekerleme Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Durukan, 2017 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanan Durukan Ar-Ge Merkezi’nde yürütülen çalışmaların Durukan'ın katma değerli ürün gruplarına yatırım yapmasına ve bu ürün gruplarında ihracatını artırmasına olanak sağladığını belirleterek “Bu yenilikçi yaklaşım, şirketimizi sadece Türkiye'de değil, global pazarda da güçlü bir konuma ulaştırıyor” dedi. Durukan’ın 2014 yılından bu yana aktif bir şekilde TÜBİTAK proje başvuruları gerçekleştirdiğini ve yürüttüğünü ifade eden Ertuğrul Durukan, şunları söyledi:

“Bugüne kadar, TÜBİTAK 1501 - Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı tarafından desteklenen 5 projemiz başarıyla tamamlandı, buru devam ediyor. Yine başarıyla uluslararası destekli iki projemiz ise yatırıma dönüştü ve bu hatlarda üretim tam kapasiteyle sürüyor. En önemli paydaşlarından olduğumuz Avrupa Birliği destekli iki projemiz ise devam ediyor. Bunlardan Marie Curie Destek programı kapsamında yüzde 100 hibe ile tamamlanması planlanan SuChAQuality projesine şeker üretimi konusunda endüstrideki tecrübemizle şekerin ve diğer şeker bazlı gıda ürünlerinin kalite sorunlarının çözülmesine katkıda bulunuyoruz. SuChAQuality, şekerin ve şekerleme endüstrilerinin özgünlüğü ve kalite sorunlarının üstesinden gelmek için yeni analitik metodolojiler geliştirerek farklı alanlarda uzmanlık ve becerilere sahip uluslararası ve sektörler arası bir organizasyon ağı oluşturmayı amaçlıyor. Horizon 2020 Destek programı kapsamında yüzde 100 hibe ile tamamlanması planlanan upPE-T projesine ise alternatif geri dönüştürülebilir ambalaj malzemesinin üretilme süreçlerinde teknik altyapımızla destek oluyoruz. Bu projeler, Durukan’ın yenilikçi ve çevreci yaklaşımını daha da pekiştiriyor.”

Üniversite-sektör işbirliğini güçlendiriyor

Durukan Ar-Ge Merkezi’nde 30 Haziran 2024 tarihi itibariyle 15 araştırmacı, 2 destek personeli olmak üzere toplam 17 Ar-Ge personeli çalıştığını dile getiren Ertuğrul Durukan “Özellikle yüksek lisans ve doktora çalışmalarını teşvik ederek konusunda yetkin personel altyapımızı güçlendiriyoruz. Bu kapsamda çalışan yüksek lisans mezunu veya öğrencisi olan 5 personelimiz var. Ayrıca 16 üniversite, 14 yerli özel sektör kuruluşu ve 3 küresel özel sektör kuruluşuyla çalışarak yaparak sanayi-üniversite işbirliklerini güçlendiriyoruz” açıklamasında bulundu.

Durukan Ar-Ge Merkezi’nin ulusal ve uluslararası projelerinde sürekli yenilik ve gelişim hedefiyle faydalı model ve patent çalışmaları yürüttüğünü anlatan Ertuğrul Durukan, “Yayımlanan bilimsel yayınlarımız ve sunumlarımız, Ar-Ge merkezimizin etkinliğini, markamıza ve sektörümüze olan katkısını gözler önüne seriyor. Bu başarılar, Durukan'ın yenilikçilikte öncü bir marka olarak sektördeki konumunu daha da sağlamlaştırıyor” diye konuştu.

65 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor

Ankara'da son teknolojiyle donatılmış, 31 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikasında üretime devam eden Durukan Şekerleme, top lolipop, yassı lolipop, bonbon, toz banmalı lolipoptan oluşan sert şekerleme ile toffee, draje ve şerit şekerleri kapsayan yumuşak şeker ürün gruplarının yanı sıra sıvı şekerleme ve çikolata kategorilerini içeren geniş ürün portföyünü, yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda müşterileriyle buluşturuyor. Bu yıl içinde devreye alınan yeni yumuşak şeker üretim hatlarıyla kapasitelerini yıllık kapasitesini 22 bin 700 tona çıkaran şirket, 65 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. 2023 yılında satışlarının yüzde 66’dan fazlasını yurtdışına gerçekleştiren Durukan Şekerleme, AIB, BRC, IFS, GMP, Sedex, ISO 9001, ISO 22000, ISO 27001, FDA, CERES-Organik ve Helal Sertifikası gibi çok sayıda ulusal ve uluslararası kalite sertifikasına sahip.

ABONE OL
Hepsiburada web  300x250