Dolar $
33.58
%0.01 0
Euro €
36.71
%0.01 0
Sterlin £
42.92
%-0 -0
Çeyrek Altın
4291.65
%0.16 6.81
SON DAKİKA
SAĞLIK Perşembe 08 Ağustos 2024 02:45

TATİL DÖNEMİNDE ÇOCUKLAR İÇİN BESLENME REHBERİ

Tatil gezmelerinin arttığı, oyuna dalıp beslenmenin unutulduğu sıcak yaz günlerinde çocuklar ağır yemeklere zorlanmamalı diyen Beslenme Uzmanı Andaç Yeşilyurt, sıvı oranı yüksek, besleyici, tok tutan ve hafif gıdalara yönelmek gerektiğini belirtiyor.

Tatil döneminde çocuklar için beslenme rehberi

Yaz mevsiminde aşırı sıcaklarla birlikte vücudumuzun beslenme ihtiyaçları da değişiyor. Yetişkinler kadar çocuklarda iştah kaybı yaşanıyor. Çocukların yaz tatilinde de beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Humm Organic Beslenme Uzmanı Andaç Yeşilyurt; “Aşırı sıcaklarda vücuttaki sıvı dengesinin korunması çok önemli. Hareketli olup sık sık terleyen ve oyuna dalıp su içmeyi unutan çocuklar, sıvı oranı yüksek, besleyici ve hafif gıdalara yönlendirilmeli, ağır ve yağlı yiyeceklerden uzak tutulmalı” dedi.

Doğru beslenme tatil çantasıyla başlıyor

Çocukların günlük hayatındaki rutinlerinin tatilde de devam ettirilmesi gerektiğinin altını çizen Yeşilyurt, “Çünkü çocukların hayatında düzen çok büyük bir öneme sahiptir. Bu nedenle yemek ve uyku saatlerini her zamanki düzende devam ettirmek gerekir. Otellerde açık büfe seçimleri yetişkinlerde bile zorlayıcı olurken, çocuklarımızı henüz seyahat çantasını yaparken doğru seçime hazırlamalıyız. Yolculuk esnasında taşınabilir, yemesi kolay ve pratik seçeneklere onu yönlendirmeliyiz. Bu tür seçimler hem çocuğun hem de ebeveynlerin seyahat konforunu artıracaktır. Uzun yolculuklarda öğün olarak tam buğday ekmeği ile hazırlanmış peynirli, tavuklu, sebzeli, sağlıklı sandviçler ana öğün olarak tercih edilebilir. Yanınıza yaz meyveleri, ceviz, badem gibi sağlıklı kuruyemişler almayı da unutmayın. Keyifli atıştırmalıklar da onları mutlu edecektir. Atıştırmalık konusunda da sağlıklı, organik ve temiz içerikli ürünleri tercih etmeye özen göstermek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Meyve, yoğurt ve sağlıklı atıştırmalıklar

Tatilde dışarıda yemek yerken bile fast-food ve abur cuburdan uzak durmak gerektiğine dikkat çeken Yeşilyurt, “Özellikle aşırı yağlı yemekler yememeli. Dengeli bir kahvaltı, besleyici öğle ve akşam yemeklerinin yanında sağlıklı organik atıştırmalıklarla ara öğünlerin olduğu bir beslenme düzeni tatilde de sürdürülebilir. Gün içindeyse meyve, yoğurt, tam buğday kraker ve peynir dilimleri, şeker ilavesiz doğal içerikli, organik kurabiyeler, kuruyemiş ve kuru meyve karışımları çocukların ara öğünleri için ideal olacaktır. Plaja giderken bu sağlıklı atıştırmalıklardan çantaya koymakta fayda var. Burada önemli olan temiz içerikli ürünleri tercih etmek. Mutlaka etiket okumalı, yüzde 100 organik olan ve katkı maddesi içermeyen, şeker ilavesiz ürünler seçmeli.” dedi.

Enfes dondurma tarifi

Yeşilyurt, yazın kavurucu sıcaklarında çocukların çok seveceği nefis bir dondurma tarifi de paylaştı. Yeşilyurt, Humm Organic ürünleri kullanılarak yapılan dondurmanın tarifini şöyle anlattı: “1 adet bütün muz, 1 yemek kaşığı labne peynir, 1 yemek kaşığı bal ve yine 1 yemek kaşığı kakaoyu bir kapta birleştiriyoruz. Humm Organic ürünlerinden, çocuğumuzun sevdiği hangisiyse, ondan 5-6 parça atıştırmalığı alıyoruz. Humm atıştırmalıklarımızı ayrı bir kapta sarımsak dövücü ile ezip, diğer karışıma ekliyor ve hepsini blender’dan geçirip derin dondurucuda soğumaya bırakıyoruz. Sonrasında tercihe göre yine bir Humm Organic atıştırmalığını dondurmamızın üzerine dikip servis edebiliriz. Afiyet olsun.”