SON DAKİKA
Madencilik Pazartesi 11 Kasım 2024 10:10

TAŞ KÖMÜRÜNÜN 195. YILI KUTLANDI

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, kömürün bulunuşunun 195. yıl dönümü coşkulu bir törenle anıldı.

Taş kömürünün  195. yılı kutlandı

Kestaneci Mahallesi’ndeki Uzun Mehmet Anıtı önünde yapılan törene Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Karadeniz Bölge Komutanı Deniz Albay Ahmet Öztürk, Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdür Yardımcısı Fazlı Uncu ve Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu’nun yanı sıra sendika temsilcileri, kurum yöneticileri ve siyasi parti temsilcileri katıldı. Törende, Uzun Mehmet Anıtı'na çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.

MADENCİLİKTE ZORLUK 

Törende konuşan GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, madencilik sektörünün dünyanın en ağır, riskli ve zor iş kollarından biri olduğunu belirterek, bu alanda kazanılan kültürün bir miras olduğunu ifade etti. “Madencilik kültürü sabah akşamda kazanılmamıştır; bu kültür 176 yıllık üretim sürecinde binlerce madencinin çabasıyla oluşmuştur” diyen Mutlu, madencilerin bugüne kadar büyük fedakarlık gösterdiğini ve bu uğurda 5 bin madencinin hayatını kaybettiğini vurguladı.

Mutlu, Zonguldak bölgesinde hala çıkarılmayı bekleyen 1,5 milyar ton taş kömürü rezervi olduğuna dikkat çekerek, Türkiye'nin bu önemli kaynağıyla sanayinin çarklarını döndürme kapasitesine sahip olduğunu söyledi. TTK’nın yıllık 5 milyon ton kömür üretim kapasitesi olduğunu belirten Mutlu, “Bu rezervlerle ülkemizin sanayi ihtiyacını karşılayabilecek büyük bir potansiyele sahibiz. Demir-çelik fabrikalarımızın ve enerji sektörümüzün kömür ihtiyacı için bu bölgedeki taş kömürü kaynağının öneminin farkındayız” diye konuştu.

UZUN MEHMET’İN MİRASI YAŞATILIYOR

Madencilik kültürünün bölge halkı için bir yaşam biçimi olduğunu ifade eden Mutlu, Ereğli halkının madencilik sayesinde zor koşullar altında dayanışmayı öğrendiğini ve sanayi gelişiminde kritik bir rol oynadığını belirtti. Törende, Uzun Mehmet’in kömürü bularak başlattığı mirasın, Ereğli ve çevresinde maden işçiliği kültürünü oluşturduğu, bölgenin ekonomik gelişimine ve Türkiye'nin sanayi devinimine katkı sağladığı vurgulandı.


ABONE OL