SON DAKİKA
Tarım ve hayvancılık Perşembe 03 Temmuz 2025 10:02

TARLADAKİ SU TANKERİ FELAKETİ ÖNLÜYOR

Kırklareli'nde hasat sırasında tarlada su tankeri bulundurma zorunluluğu, yangınlara anında müdahale edilmesini sağladı. Uygulama sayesinde onlarca yangın büyümeden söndürüldü, büyük kayıpların önüne geçildi

Tarladaki su tankeri felaketi önlüyor

Kırklareli’nde hububat hasadı sırasında tarlada su tankeri bulundurulması zorunluluğu, yangın riskine karşı etkili bir önlem olarak öne çıktı. Uygulama sayesinde bu yaz çıkan çok sayıda yangın, büyümeden söndürüldü ve çiftçiler büyük kayıplardan kurtuldu.

Kırklareli’nde hasat sezonunun başlamasıyla birlikte hububat ekili arazilerde yangın riski arttı. Ancak bu yıl devreye alınan yeni bir uygulama sayesinde, olası yangınlara karşı alınan önlemler sayesinde hem ürün hem de ekipman kaybı büyük ölçüde engellendi. Kırklareli İstişari Hasat Komisyonu’nun aldığı kararla, biçerdöverle hasat yapılan tarlalarda en az 600 litre kapasiteli su tankeri ya da ilaçlama makinesiyle su bulundurulması zorunlu hale getirildi. Balya makinelerinde ise iki adet 6 kilogramlık yangın söndürme tüpü taşınması şartı getirildi.

Bu uygulama sayesinde tarlada çıkan yangınlara ilk müdahale çiftçiler tarafından yapılabiliyor. Yangın anında tankerle yapılan hızlı müdahale, itfaiyeye ihtiyaç kalmadan alevlerin büyümesini engelliyor. Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, yangınlara müdahalenin 1 dakikadan kısa sürdüğünü belirterek, “İyi ki böyle bir uygulamaya girmişiz. Bu sene geçen yıla göre daha fazla yangın çıktı ama zarar çok daha az oldu. Su tankerleri sayesinde felaketlerin önüne geçtik” dedi.

Şaylan, ilk etapta bazı üreticilerin maliyet nedeniyle bu uygulamaya karşı çıktığını ancak yaşanan yangın vakalarında hızlı müdahalenin etkisiyle artık memnuniyet duyulduğunu söyledi. “Görüyoruz ki bu uygulama ile en az 7-8 yerde çıkan yangınlarda ilk müdahale mevcut su tankerleriyle yapıldığı için çok fazla hasar olmadan önlemiş olduk. Komşu illerde ise tanker olmayan bölgelerde yüzlerce dekar buğday kül oldu” ifadelerini kullandı.

Yangınların büyük bölümü cam şişe yansımaları, motor sıcaklığı ya da insan dikkatsizliğinden kaynaklanıyor. Kuru hububat tarlalarında yangın çok hızlı yayılıyor ve birkaç dakika içinde tüm alanı sarabiliyor. Bu nedenle ilk müdahalenin gecikmesi, on binlerce liralık kayıplara neden olabiliyor. Şaylan, “Yangına müdahale süresi ne kadar kısa olursa, zararın büyümesi de o kadar engellenmiş oluyor. Bu yüzden bu tanker uygulaması hayati öneme sahip” dedi.

Üretici Ahmet Kay da uygulamadan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Sıcaklıklar çok yüksek, yangın riski her an var. Tanker sayesinde tarlada hazır şekilde müdahale edebiliyoruz. Yangın büyümeden söndürülüyor, büyük kayıpların önüne geçiliyor” diye konuştu.

Bir diğer çiftçi Abdurrahman Yılmaz ise geçmiş yıllarda yaşadıkları kayıpları hatırlatarak, “Eskiden bir kıvılcım yüzünden bir yıllık emek kül oluyordu. Bu yıl tarlamızda tanker hazırdı, çıkan yangını hemen söndürdük. Yetkililere teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

Kırklareli’nde bu yaz zaman zaman 40 dereceyi bulan sıcaklıklar, yangın riskini daha da artırdı. Tarım arazilerinde alınan bu tür önlemlerin diğer illerde de yaygınlaştırılması çağrısı yapılırken, Ziraat Odası yetkilileri uygulamanın yeni sezonda da devam edeceğini belirtti.

Yetkililer, yangın güvenliği açısından biçerdöver sahiplerinin makinelerinde yangın tüpü bulundurmalarını ve tarlalarda cam şişe, sigara izmariti gibi risk unsurlarına karşı dikkatli olunmasını da hatırlattı.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR

garanti sol
garanti sağ