SON DAKİKA
Tarım ve hayvancılık Salı 16 Eylül 2025 09:50

TARIMDA ÜRETİM GÜCÜ VE İHRACAT YÜKSELİŞTE

Cumhurbaşkanlığı Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu iş birliğinde, "Tarım ve Gıda İhracatında Gelecek Vizyonu Paneli" İzmir'de gerçekleştirildi.

Tarımda üretim gücü ve ihracat yükselişte

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte, tarım ve gıda ihracatında Türkiye’nin mevcut durumu ve gelecek hedefleri kapsamlı biçimde ele alındı.

Panelin açılışında konuşan Cumhurbaşkanlığı Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Aykut Gül, kurulun çözüm önerilerini doğrudan Cumhurbaşkanlığı’na iletme yetkisine sahip olduğunu belirtti. Bu sayede sektörün sorunlarının en üst düzeyde ele alınabildiğini ifade eden Gül, Türkiye’nin stratejik tarım ürünlerinde üretim kapasitesinin yeterli olduğunu, ihracatta da ciddi artışlar yaşandığını söyledi. Gül, ayrıca tarım diplomasisinin Türkiye’nin küresel entegrasyonu ve bölgesel güç olma hedeflerinde kritik bir araç olduğunu vurguladı.

İklim değişikliğinin ve su yönetiminin sektöre etkilerine de değinen Gül, su altyapısının geliştirilmesi ve verimliliğin artırılmasının, açlıkla mücadelede belirleyici olacağını kaydetti.

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin ise İzmir’in Türkiye’nin tarımsal üretiminde ve ihracatında önemli bir merkez olduğunu hatırlatarak, “Artık üretim kararlarımızda su kaynaklarını dikkate alıyoruz. Bakanlık olarak, su tüketimi yüksek ürünlerden daha düşük su tüketimli ve verimli ürünlere geçişi destekliyoruz” dedi. Şahin, iklim değişikliği karşısında sürdürülebilirlik ve çevre dostu üretimin tarımsal ihracatta vazgeçilmez hale geldiğini dile getirdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Tarım Kurulu ve Türk Tarımsal Diplomasi Grubu Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu da tarım ve hayvancılığın stratejik önemine dikkat çekerek, “Tarım, gelecek nesillere bırakacağımız bir emanettir. Sürdürülebilir üretim anlayışıyla bu emanete sahip çıkmalıyız” diye konuştu.

Panelin açılışında ayrıca EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı Hayrettin Uçak ile EİB Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü Mehmet Ali Işık da birer konuşma yaptı.

Oturumlarda hububat, bakliyat, yaş meyve-sebze, kuru meyve, organik ürünler, tohumculuk, tarım teknolojileri, su ürünleri, tıbbi ve aromatik bitkiler ile zeytin ve zeytinyağı ihracatındaki fırsatlar ve sorunlar masaya yatırıldı. Katılımcılar, sektörün mevcut durumunu değerlendirirken, Türkiye’nin uluslararası pazarlarda daha güçlü bir konuma ulaşması için atılması gereken adımları da tartıştı.

Panel, sektör temsilcilerinin gelecek vizyonuna ilişkin değerlendirmelerinin paylaşılmasıyla sona erdi.

ABONE OL