SON DAKİKA
Tarım ve hayvancılık Cuma 02 Ekim 2020 02:03

TARIMDA BÜYÜMEK İÇİN TEKNOLOJİ ŞART

Teknolojinin günümüzün ayrılmaz bir parçası olduğunu söyleyen Verta Tekno Medya & Sosyal Medya Yöneticisi Nazlı Burul, "Fakat eğitim ve uygulamalar yetersiz. Sektörde iyi bir yerlere gelebilmek için, öncelikle tarımda teknolojinin gerekliliği yetiştiriciler tarafından kabul edilmelidir" dedi

Tarımda büyümek  için teknoloji şart

Gökhan KARA

Otomasyon sektöründe 2004 yılından bu yana faaliyet gösteren Verta Tekno, endüstriyel üretim alanında işgücünden tasarruf sağlayana güvenli çözümlerle otomasyon tekniği sağlıyor. Şirketin Medya & Sosyal Medya Yöneticisi Nazlı Burul, Türkiye dahil 14 ülkede, Aqua4D su iyileştirme sistemlerinin de distribütörlüğünü yaptıklarını söyledi.

Yüzde 60’lık büyüme hedefliyoruz

Türkiye’de tarım ekonomisinin parlayan bir yıldız olduğunu anlatan Burul, “Geçmişinde tarım olmayan birçok kişi bu alana yatırım yapmaktadır. Bu market çok hızlı bir şekilde gelişmektedir. 2019-2020 yıllarında yüzde 60 oranında bir gelişme kaydettik ve aynı oranı 2020-2021 yıllarında da hedefliyoruz. Aqua4D-Türkiye, gelecek yıllarda da ülkenin tarım ürünleri ihracatında önemli bir rol oynayacaktır” dedi. Geçmiş yıllarda ekonominin kötüye gittiği, sanayi ve hizmet sektöründe daralmaların görüldüğü zamanlarda da tarımın kurtarıcı bir çözüm olarak öne çıktığını söyleyen Burul, şöyle devam etti: “Pandemi sürecinde de bunu bir kez daha görmüş olduk. Özellikle pandemi sürecinde tarımın, gıdanın önemi bir kez daha anlaşıldı. Bu süreçte büyük kentlerde yaşayanların bir bölümü kırsala dönerek terk ettikleri topraklarda az çok tarımsal üretim yapmaya başladı. Her zaman söylenildiği gibi Türkiye’nin tarımsal potansiyeli, zenginliği gerçekten çok büyük. Ülkenin hatta dünyanın sıkıntıya düştüğü zamanlarda da diğer sektörlerden tarım sektörü farkını gösteriyor. Günümüzdeki ülkelerin milli ekonomik planlarını incelediğimizde önceliğin tarım olduğunu rahatlıkla görebiliriz. Teknoloji günümüzün ayrılmaz bir parçası fakat yetiştirici eğitim ve uygulamalarının yetersiz olduğunu görüyoruz. Bu bakımdan yetiştiriciler yeni teknolojiler hakkında bilinçlendirilmelidir. Aqua4D gibi yenilikçi teknolojiler, tarımda sürdürülebilirlik açısından sadece böyle dönemlerde değil, teknolojiyi içinde barındıran ve bu vizyonda ilerleyen tüm yetiştiriciler için gelecekte de büyük bir öneme sahiptir. Bu kapsamda sektörde iyi bir yerlere gelebilmek için, öncelikle tarımda teknolojinin gerekliliği yetiştiriciler tarafından kabul edilmelidir. Biz şirket olarak ülkenin kalkınmasında önceliğin tarım olduğunu ve bunun gerçekleşebilmesi için tarımda yenilikçi teknolojilere yer verilmesi gerektiğini düşünüyoruz.”

Yukarı yönlü ivmemiz sürüyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Uludağ İhracatçıları Birliği’nin rakamlarına göre Türkiye’nin, yılda yaklaşık 45 milyon ton sebze ve meyve ürettiğini ifade eden Burul, “Bu üretimin 4,5 milyon tonu ihraç ediliyor. Üretiminin yüzde 20’sini ihraç etme potansiyeli olan yaş meyve ve sebze sektörünün ihracat hedefi 5 milyar doları buluyor. Aqua4D ekibi, küresel ölçekte toprak ve suyun korunmasına yardımcı olmak için 15 yıldır çalışıyor ve şu anda 40’ın üzerinde ülkede bulunuyor. Aqua4D- Türkiye olarak yenilikçi teknoloji beraberinde 2019-2020 yıllarında yüzde 60 oranında bir gelişme kaydettik ve hala yukarı yönde bir ivme ile devam etmekteyiz. Tarımda bu ivmenin 2021 yılında da devam edeceğini şimdiden görüyoruz” diye konuştu. “Günümüzde ekonomiyi ve ülkelerin kendi içyapılarının getirdiği ekonomik modelleri iyi analiz etmek gerekiyor” diyen Nazlı Burul, şöyle devam etti:

Apua4D ile kaynak tasarrufu

“Bu konuda tabii öncelik ülkemizdir. Günümüzdeki ülkelerin milli ekonomik planlarını incelediğimizde önceliğin tarım olduğunu rahatlıkla görmekteyiz. Hızla gelişen teknoloji günümüzün ayrılmaz bir parçası. Yenilikçi teknolojiler hakkında yetiştiricilere gerekli eğitimlerin ve uygulamaların yetersiz olduğunu görmekteyiz. Bu konuda ki bilincin artırılması ve gerekli eğitimlerin verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca insanlık su kaynaklarının dikkatli kullanımı, daha sürdürülebilir bir gelecek için, iklim adaptasyonu ve su kıtlığı ile uğraşmak zorundadır. Aqua4D teknolojisi bunu sağlar, kaynak tasarrufu sağlarken su kullanım verimliliğini de arttırır.  Bizde ülkemiz için Aqua4D-Türkiye olarak daha yeşil bir geleceğin ön safhasında olmaktan gurur duyuyoruz.”

Elektrikten de sudan da tasarruf

İsviçreli temiz su teknoloji şirketi Aqua4D, sulama suyunda istenmeyen elementleri kalıcı olarak dönüştürmek için, çok düşük rezonans alanlarını (VLF) kullanan yenilikçi bir sistem geliştirdi. Çevre dostu sistem, toprağın biyolojisini neredeyse doğal bir duruma dönüştürüyor. Aynı zamanda, bitkilerin içinde bulunduğu ve kilit elementleri emme yeteneklerini optimize ettiği bir ortam sağlıyor. Sistem suyun kimyasal yapısını değiştirmeden bitkinin davranış şeklini değiştiriyor. Sistem, ek bir bakım gerektirmediği gibi su ve gübre tasarrufu da sağlıyor. Sistem aynı zamanda, 10-15 Wattlık bir ampul kadar elektrik kullanıyor.