Dolar $
33.58
%0.01 0
Euro €
36.71
%0.01 0
Sterlin £
42.92
%-0 -0
Çeyrek Altın
4291.65
%0.16 6.81
SON DAKİKA
Tarım ve hayvancılık Pazar 11 Ağustos 2024 02:53

TARIM YENİLİKLERİ DÜNYAYI KURTARACAK

Tarımda yapılan yenilikler ve yeni yöntemlerin kullanımıyla arazi kullanımı azalır, ekolojik esneklik ve çeşitlilik artar, fosil yakıtların kullanımı azalır.

Tarım yenilikleri dünyayı kurtaracak

Tarımla uğraşanlar, bilim insanları ve yenilikçiler, alternatif yöntemler geliştirerek dünyada sağlıklı besin üretimini artırmayı hedefliyorlar. Bu çalışmalar sonucunda, yedi tarım yöntemi ve yeniliğinin dünyayı kurtarabileceği konusunda hemfikir oldular.

Algoritmik tarım

Algoritmik modeller kurarak, hangi bitkileri hangi alanlarda ekmenin daha verimli olacağını bulabiliriz. Tasarımcı Benedict GroB, bir arazide karışık modellerin farklı olarak nasıl ekileceği üzerine algoritmik modellemeler yapmaktadır. Bu çalışmalar, ekolojik esneklik ve çeşitliliği artırmaktadır.

Permakültür ve gıda ormanları

Permakültür, doğada görülen modelleri belli bir sistem içinde kullanarak farklı tasarımlar yaratır. Bu tasarım sistemi, gıda ormanlarında görülür ve çok fazla bakım gerektirmez. Toprağı kaplayan bitkiler, çalılık ve küçük ağaçlar; küçük ağaçlar ise büyük ağaç ve sarmaşıklarla eşleştirilmiştir. Bu yeşil alanlar, hem gıda yetiştirmek hem de doğal organizmaların yaşamasına yardımcı olmak için kullanılır.

Halka bahçelerle fonksiyonları istifleme

Çeşitli şekillerde ekilmiş ve iyi düzenlenmiş tarım alanları, gıda üretimi, doğal yaşam, hava kalitesinin artırılması ve karbon emilimine yardımcı olur. Bu sisteme permakültür daireleri ile fonksiyonları istifleme denir. Halka bahçenin en önemli prensibi güneş enerjisinin kullanılmasıdır.

Yağmur suyu depolanması

Yağmur suyu, çoğunlukla toplanmasında ve kullanımında başarısız olunan çok değerli bir kaynaktır. Yağmur varilleri dinlendirilip toplanarak daha sonra kullanılabilir. Toplanan sular, saman örtüsü ile birleşerek toprağın verimliliğini artırır.

Mantar türleri ile tarım

Mantarlar, unutulmuş ve tam anlaşılamamış organizmalardır. Mantar, kanser ve depresyon tedavisinde ya da lezzetli yemekler pişirmek için kullanılabilir. Mantarlar, genişleyen gövdeleri ile toprağın altında bulunan miselyum formu ekolojik sağlıkta önemli bir rol oynar.

Çocuklarla bahçecilik

İklim değişikliği ve ekolojik yıkım tehdidi altında olan çocuklar, doğal dünyayı korumayı tohum ekerek öğrenmelidirler. 2009 yılında kurulmuş FoodCorps adlı organizasyon, Amerika’da okullarla iletişime geçerek çocukları bu yönde eğitiyor.

Çatı tarımı

Şehir yaşantısında ekim yapılacak alanlar sınırlıdır, bina çatıları gıda üretimine yardımcı olmak adına kullanılabilir. Chicago’da çatı tarımı yapan Methods Products, yenilenebilir enerji kullanıyor ve zararlı ilaçlar kullanmadan üretim yapıyor. Indianapolis’te hastaneler ve Atlanta’da evsizler için olan binaların çatıları tarım için kullanılıyor.