"TARIM TEŞVİKLERİNİ İSTİSMAR EDENLERE GÖZ AÇTIRILMAMALI"
Tarımda suistimale karşı uyarıda bulunan İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, "Tarım teşviklerini istismar edenlere göz açtırılmamalı." ifadesini kullandı.

İSTİB'den yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Kopuz, Tarım ve Orman Bakanlığının tarihteki en iyi ve güçlü destek sistemini uyguladığını, bu sayede tarımsal hasılanın sürekli arttığını belirterek devlet desteklerinin suistimal edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.
Kopuz, "Ancak, ne yazık ki devletimizin desteklerini suistimal, milletimizin alın terini heba edenler her zaman olmuştur, bugün de var. Bu suistimaller dolayısıyla gerçek tarımsal potansiyelimizi ortaya çıkaramıyoruz. Verilen destekler sıkı denetlenmeli ve teşvik sistemi daha sağlıklı işler hale getirmelidir." değerlendirmesinde bulundu.
TÜİK'in açıkladığı hayvan varlığıyla ilgili istatistiklerin bu sorunu açık bir biçimde gösterdiğini vurgulayan Kopuz, "TÜİK verilerine göre Türkiye’nin hayvan varlığı artıyor. Ne yazık ki bu veri sahadan gelen bilgilerle örtüşmüyor. Peki, bu sorunun kaynağı nedir? Bakanlığımız uzun süredir hayvan varlığını kulak küpeleri vasıtasıyla takip ediyor. Kulak küpeleri yoluyla takip, hayvancılıkla ilgili desteklerin de temel dayanağını oluşturuyor. İşte bu kulak küpeleri, bazı durumlarda hayvan kesildiği halde, ilgili makamlara bildirilmiyor." ifadelerini kullandı.
Kopuz, bazı kötü niyetli kişilerin, hayvanlarını kaçak olarak kestirip, kulak küpelerini sakladığını veya başka hayvanlarda kullandığını kaydederek, şunları kaydetti:
"Bu yolla hak etmedikleri halde hayvancılık desteklerinden yararlanmayı sürdürüyorlar. Kesilmiş hayvanlar sistemden düşülmediği için de hayvan varlığı fazla görülüyor. Yani hem kamu kaynakları boşa harcanıyor, hem de hayvan varlığı yüksek görüldüğü için doğru politikalar oluşturulmasının önü kesiliyor.
Bu sorunun çözümü kolaydır ancak kararlılık gerektirir. Hızla elektronik kulak küpesi sistemine geçilmeli ve mezbahalarda kaçak kesimi engelleyecek tedbirler uygulanmalıdır. Ancak bu yolla kamu kaynaklarımızın boşa harcanmasının önüne geçebilir ve et ve süt başta olmak üzere tüm hayvansal ürünlerin fiyat artışlarının önüne geçebiliriz."
Bitkisel üretim desteklerinde de bazı sorunlar olduğunu aktaran ve bu sorunların çözümüyle Türk tarımının potansiyeline hızla ulaşacağına inandığını belirten Kopuz, "Tarımda toprak kiralayarak üretim yapanların, yani icarcıların da tarımsal desteklerden faydalanmasında ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Fiilen kiracı ektiği halde, destekleri ÇKS’de kayıtlı tarla sahibinin aldığı durumlar olabiliyor. Üstelik bazı tarla sahiplerinin ekilen üründen farklı mahsul için destek aldıklarına dair duyumlar da alıyoruz. Dolayısıyla, bu tip istismarlar da hem kaynakların boşa gitmesine hem de bitkisel istatistiklerin sağlıksız olmasına yol açıyor." açıklamasını yaptı.