SON DAKİKA
İTHALAT VE İHRACAT Pazar 15 Eylül 2024 11:43

TARIM, GIDA VE İÇECEK SEKTÖRÜNDEN 4,1 MİLYAR DOLARLIK DIŞ TİCARET FAZLASI

Türkiye tarım, gıda ve içecek sektörü 2024 Ocak-Temmuz döneminde 4,1 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verdi. Sektörlerin ihracatı, 7 aylık dönemde yüzde 5,8 artışla 16,3 milyar dolardan, 17,2 milyar dolara yükseldi. İthalat ise söz konusu dönemde yüzde 17,7 azalışla 16 milyar dolardan, 13,1 milyar dolara geriledi. Tarım, gıda ve içecek sektörünün en çok ihracat gerçekleştirdiği ülkeler sıralamasında ihracatın yüzde 9,7 arttığı Irak, 2,5 milyar dolarla ilk sırada yer aldı. En çok ithalat yapılan ülkeler sıralamasında da ithalatın geçen yıla göre yüzde 41 azaldığı Rusya geldi. Rusya'dan yapılan ithalat 2,2 milyar dolar oldu. Yılın 7 aylık döneminde ihracatını en çok artıran sektör, 1,7 milyar dolarla sert kabuklu meyveler sektörü oldu. Sektörün ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 artış gösterdi. 2024 yılının 7 aylık döneminde en çok ithalat yapılan sektörler sıralamasında ise ilk sırada 3 milyar 633 milyon dolarlık ithalatla hayvan yemi sektörü yer aldı. Sektörün ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 düşüş gösterdi. 2024 yılının 7 aylık döneminde ihracatta öne çıkan ürünler sıralamasında ise 790 milyon dolarlık ihracat yapan fındık içi ilk sırada yer aldı. Fındık içi ihracatındaki artış yüzde 53,6 olarak gerçekleşti. Yılın ilk yarısında en çok ithalatı gerçekleştirilen ürün 1,2 milyar dolarla soya fasulyesi oldu. Soya fasulyesi ithalatındaki düşüş yüzde 6,1 olarak gerçekleşti.

Tarım, gıda ve içecek sektöründen  4,1 milyar dolarlık dış ticaret fazlası

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun Dış Ticaret Verileri temel alınarak hazırlanan Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Veri Paneli’nden derlenen bilgilere göre; Türkiye’nin tarım, gıda ve içecek sektörü, yılın 7 aylık döneminde ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,8 artırarak 16,3 milyar dolardan, 17,2 milyar dolara çıkardı. Söz konusu dönemde yapılan ithalat ise yüzde 17,7 azalışla 16 milyar dolardan 13,1 milyar dolara geriledi. Böylece, yılın 7 ayında tarım, gıda ve içecek sektörü 4,1 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verdi.

EN ÇOK İHRACAT VE İTHALAT GERÇEKLEŞTİREN SEKTÖRLER

Temmuz 2024 yılı itibarıyla 7 aylık dönemde, ihracatını en çok artıran sektör 1,7 milyar dolarla sert kabuklu meyveler sektörü oldu. Sektörün ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 artış gösterdi. 1 milyar 730 milyon dolarlık ihracat ile şeker ve şekerli mamuller sektörü en çok ihracat gerçekleştirilen sektörler sırlamasında ikinci sırada yer aldı. Sektör, 7 aylık dönemde geçen yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 7,5 artırmayı başardı. Üçüncü sırada, geçen yıla göre ihracatı yüzde 24,5 azalan bitkisel yağ sektörü yer aldı. Sektörün ihracatı 1 milyar 574 milyon dolar olarak gerçekleşti.

2024 yılının 7 ayında en çok ithalat yapılan sektörler sıralamasında ilk sırada 3 milyar 633 milyon dolarlık ithalat ile hayvan yemi sektörü yer aldı. Sektörün ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 düşüş gösterdi. Bitkisel yağ sektörü de 2 milyar 268 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirdi. 2023 yılının 7 aylık dönemine göre ithalatı yüzde 24 azalan sektör, en çok ithalat gerçekleştiren sektörler sıralamasında ikinci sırada yer aldı. Üçüncü sırada bulunan un sektörünün ithalatı da yüzde 55 düşüşle 1 milyar 179 milyon dolar olarak gerçekleşti.

EN ÇOK İHRAÇ VE İTHAL EDİLEN ÜRÜNLER

2024 yılının ilk 7 ayında ihracatta öne çıkan ürünler sıralamasında ise 790 milyon dolarlık ihracat yapan fındık içi ilk sırada yer aldı. Fındık içi ihracatındaki artış yüzde 53,6 olarak gerçekleşti. İkinci sırada, ihracatı yüzde 6 azalışla 770 milyon dolara gerileyen buğday unu bulunurken, üçüncü sıra 600 milyon dolarlık ihracatla ayçiçeği yağının oldu. Ayçiçeği yağının ihracatı geçen yıla göre yüzde 1,4 düşüş gösterdi. Yılın ilk yarısında en çok ithalatı gerçekleştirilen ürün 1,2 milyar dolarla soya fasulyesi oldu. Soya fasulyesi ithalatındaki düşüş yüzde 6,1 olarak gerçekleşti. En çok ithalatı gerçekleştirilen ikinci ürün olan buğdayda da ithalat yüzde 59,5 azalarak 1 milyar dolara geriledi. Ham Ayçiçek yağı ithalatı ise ilk 7 ayda 886 milyon dolara geriledi. Söz konusu ürünün ithalatı yüzde 27,9 azalsa da en çok ithalatı yapılan ürünler sıralamasında üçüncü sırada yer aldı. 

2,5 MİLYAR DOLARLIK İHRACATLA IRAK İLK SIRADA

Tarım, gıda ve içecek sektörünün en çok ihracat gerçekleştirdiği ülkeler sıralamasında ihracatın yüzde 9,7 arttığı Irak, 2,5 milyar dolarla ilk sırada yer aldı. İkinci sırada yer alan Almanya’ya yapılan ihracat yüzde 17 artışla 1,2 milyar dolara ulaştı. Üçüncü sırada 1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirilen Rusya yer aldı. Rusya’ya yapılan ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,5 azaldı. En çok ithalat yapılan ülkeler sıralamasında da ithalatın geçen yıla göre yüzde 41 azaldığı Rusya geldi. Rusya’dan yapılan ithalat 2,2 milyar dolar oldu. İkinci sırada ise 1,2 milyar dolarlık ithalatın gerçekleştirildiği Ukrayna yer aldı. Ukrayna’dan yapılan ithalat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47,3 azaldı. Yüzde 4,5 azalışla 1,2 milyar dolarlık ithalatın yapıldığı Brezilya ise üçüncü sırada yer aldı.

ABONE OL