Dolar $
34.07
%-0.02 -0
Euro €
37.75
%0.15 0.05
Sterlin £
44.76
%-0.05 -0.02
Çeyrek Altın
4482.85
%0.04 1.56
SON DAKİKA
Ekonomi Servisi | EKONOMİ Cumartesi 08 Haziran 2024 14:29

TABA-AMCHAM GÜVEN TAZELEDİ

TABA-AmCham Türk Amerikan İş Adamları Derneği başkanı Süleyman Ecevit SANLI ve Yönetim Kurulu ekibi bugün yapılan Seçimli Olağan Genel Kurulu Toplantısında güven tazeledi.

TABA-AmCham Güven Tazeledi

1987 yılında kurulan ve kurulduğu yıldan beri Türkiye-Amerika ticari ilişkileri arasında köprü niteliği taşıyan TABA-AmCham Türk Amerikan İş Adamları Derneği, 37. yılında yapılan Seçimli Olağan Genel Kurulu Toplantısında yola Dernek Başkanı Süleyman Ecevit Sanlı ile devam etme kararı alarak güven tazeledi.

 

Baltalimanı Portaxe tesisinde yapılan ve yüksek katılımla gerçekleşen Genel Kurul, Divan Heyeti seçimi, Saygı duruşu, Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu raporlarının okunması, Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu'nun ayrı ayrı ibrası, Dernek organları üyelerinin seçimi, önergeler, dilek ve temennilerin okunması gündemleri ile gerçekleşti.

 

Uzun zaman sonra birlik beraberlik içinde geçen toplantıda tek liste ile Süleyman Ecevit Sanlı güven tazeledi.

 

AZİM VE ÇALIŞMA İLE BUGÜNE GELDİK

Açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Süleyman Ecevit Sanlı, "2021-2024  tarih aralığı dönemimizi geride bırakmanın mutluluğu ve gururu ile hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. 5 Şubat 1987'de Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan 37. yılı içinde olan Amerikan Ticaret Odası Türkiye Temsilciliği olarak faaliyet gösteren, Türk - Amerikan ticari ve ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesi, Türkiye'ye Amerikan yatırımının çekilmesi ve artırılması, Amerika'ya yatırım yapmak isteyen ve Amerika ile dış ticaret yapmayı arzu eden üyelerine yol gösterici olan, Türkiye ve Amerika'da kurulu diğer sivil toplum kuruluşları ve kamu otoriteleriyle ortak çalışmalar yapan, sorunların teşhisi, çözümü misyonlarını üstlenen, TABA AmCham Türk İş Adamları Derneğimiz faaliyetlerine aralıksız devam etmektedir. Bir olağan genel kuruldan bir diğer olağan genel kurula uhuletle, suhuletle, sükunetle, azim ve çalışmayla bugüne geldik." dedi.

                  

ABD'YE YAPILAN İHRACATIN 1/4'Ü TABA ÜYELERİNCE YAPILIYOR

"Derneğimiz bugün 470 üyeyle, ABD'de 6 eyalet temsilciliği, Türkiye'de 3 şube ve 2 temsilcilikle hizmet veriyor. Tabi ki büyüme sürecimiz sadece rakamlardan ibaret değil. Gerek gündemdeki konularla yaklaşımımız, gerekse yıllardır inançla ve kararlılıkla hayata geçirdiğimiz çalışmalar sonucunda, kamuoyunda ve karar mercilerinde fikirlerine önem verilen bir kuruluş olmayı da başardık. Ekonomik etki analizimiz 470 üye, 19 milyon dolar ciro, 3 milyar dolar ihracata ulaşmıştır. ABD'ye yapılan ihracatın 1/4'ü TABA üyelerince yapılmaktadır."

 

"Kuruluşumuzdan bu yana taviz vermediğimiz gönüllülük, bağımsızlık ve şeffaflık ilkelerimizle, kurumlara ve kişilere değil, konulara ve görüşlere taraf olma anlayışımızla bugünlere ulaştık. Bu gücümüzü de Güçlü Türkiye için çalışan, bünyemizdeki her siyasi görüşten ve her inançtan olan siz değerli iş insanlarından, yani üyelerimizden aldığımızı da bilmenizi istiyorum. Değerli konuklar her genel kurul, geride bırakılan bir yılın değerlendirmesini içerir. Ancak, yaşadığımız son bir yılın değerlendirmesini yapmak hiç kolay değil. Gündemin aylık değil, haftalık değil, günlük değil hatta saatlik değiştiği bir yılı geride bıraktık. Rus -Ukrayna savaşı, İsrail -Filistin savaşı Orta Doğu da yaşanan gerilim bölgemizdeki jeopolitik riskleri yoğunlaştırdı. İçeride ve dışarıdaki bu yoğun gündemi takip etmek hepimizi üzdü ve yordu."

 

"Değerli konuklar , değerli basın mensupları;

Dünya ekonomisine daha fazla entegre olmak, daha çok mal ve hizmet satmak istiyoruz. Bunun için derneğimizi güçlendirerek ileriye taşımamız gerekiyor. Bugünden yarına nasıl gideceğimize karar vermemiz lazım. Neleri dünde bırakacağız? Bugünün hangi olumlu özelliklerini koruyacağız? Bugüne ait olan neleri değiştirmek istiyoruz? Yarına dair başka nelere ihtiyacımız var? Bu doğrultuda iyi ve güzel olan her şeyi muhafaza etmeli, geleceğe de fütüristik, değişimlere açık şekilde bakmalıyız. Sizlerin çok vaktini almamak adına faaliyetlerimizden ayrıntılarıyla bahsetmeyeceğim. Genel Sekreterimiz Eren Bey tarafından sunumu yapılacak olan faaliyet raporumuzu incelerseniz çalışmalarımız hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Ainesi iştir kişinin, lafa bakılmaz. Az laf, çok iş, üretmeye gayret ediyoruz."

 

TABA AMCHAM VE ATBD TEK ÇATI ALTINDA

"Geçtiğimiz yıl hakkın rahmetine kavuşan 2 dönem Genel Kurul Başkanlığımızı yürüten Değerli Büyüğümüz Uğur Terzioğlu'nu rahmet ve  minnetle anıyorum. Dış İşleri Bakanlığımız ve ABD ile İkili İlişkiler Genel Müdürlüğümüzle ilk yaptığımız istişarelerde rahmetli Uğur Terzioğlu'nun ayrıca kurmuş olduğu ATBD Dernek üyelerimize TABA AmCham çatısı altında buluşmaya davet ettik. Birlik beraberliği yeniden oluşturduk. Birçok ATBD üyesi artık TABA AmCham çatısı altında buluşturduk ve bu gün buradalar, bir alkış rica ediyorum."

 

SANLI'DAN 3 RAPOR, 2 BÜYÜK HEDEF, 2 DEĞİŞİM

"Sizlere 3 detaylı raporumuzdan kısaca bahsedeceğim; 1. Eyalet bazlı ABD Ticaret raporu, 2. Türk Devletler Teşkilatının Türk Ekonomik Birliği'ne dönüşmesi halinde ekonomik etki analizi, 3. ABD Yaptırımları Detay Raporu.

 

ABD'ye yaptığımız ihracat ABD'nin ithalatının % 4'ünü karşılıyor. Türkiye'mizin Dünya GSMH'daki yeri % 1 yani, ülkemiz kapasite artırımına gitmeden doğru pazarlama ve lojistik stratejisiyle ABD'ye yaptığımız ihracatı 12 milyar dolar seviyesinden 30 milyar dolar seviyesine çıkarabilir. Eyalet bazlı stratejiler oluşturmamız gerekiyor, 100 milyar dolarlık karşılıklı ticaret hedefi bu anlamda hayal değil reel gerçekliktir.

 

Güzide ülkemiz dünya sıralamasında 17. Ülke. Konumundan ilk 10'u hedeflemektedir. Burada düşünce setlerimizi değiştirmek zorundayız. İhracat ezberlerimizi bozmalıyız. İlk 10 ülke liginde başarılı olan ülkelerin modelleri, düşünce değişimi önümüzde duruyor.

 

1. Yurt dışında ticaretimizi koordine edecek , Türk'ün Türk'le rekabetini engelleyecek, ülke ve eyalet bazlı Türk Ticaret Odaları kurulmalıdır. Bankalarımız, THY, PTT, lojistik şirketlerimiz bu odalara üye olmalı ve de o ülke/eyalatteki en etkili iş insanları tarafından süreçler yönetilmelidir. İngiliz, Alman Ticaret Odaları gibi Japon ve Güney Kore Yatırım Ajansları, hemen her ülkede bu prensiplerle ve de büyükelçileri ile inanılmaz koordineli çalışıyor.

 

2. ABD ile mutlaka STA 'ya da Tavizli Vergi Anlaşması imzalamaya gidecek bir yol inşa edilmelidir. Biz bu modelden alabilir, 90'larda ülkemize yabancı yatırımcı çeken en büyük hikayemiz ABD'den alınan Gümrük Birliği anlaşmamızdır. ABD ile STA ve ya tavizli vergi anlaşması ihtimali daha büyük bir domino etkisi yaratacaktır. Karşılıklı tüm dış ticaret önlemleri kaldırılarak ticaretin önündeki tüm engeller temizlenmelidir. Türkiye güçlü ve güvenilir bir tedarik merkezidir."

        

Shakespeare'den alıntı yaparak konuşmasına devam eden Sanlı, faaliyetlerinden dolayı tüm üyelere ve dernek çalışanlarına teşekkürlerini iletti: "Shakespeare – Düşünceleriniz ve duygularınız arasına nifak sokmayın der. Düşünceler ve duygular uyumlu olmalıdır. Anadolu irfanındaki karşılığı ise kalp gözü ile akıl gözü aynı istikamette olmalıdır. Dünyanın başını her daim akılsız duygu, duygusuz akıl belaya sokmuştur. Akıl ve kalp süzgeci birlikte işler.

 

Tüm bu faaliyetlerimizin gerçekleşmesinde genel sekreterlik çalışanlarımızın, komitelerimizin, danışmanlarımızın rolü çok büyük. Ayrıca tüm Yönetim kurulu üyelerimiz bütün faaliyetlerimizde bizlerin yanında oldular. Bu konuda emeği geçenlerin tamamına Yüksek istişare Kurulu üyelerime, Onur Kurulu üyelerime, yönetim ve icra kurulu üyelerime, genel sekreterlik ve çalışanlarımıza bir alkış rica ediyorum. Daha zengin, daha gelişmiş, demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla mükemmel işlediği mutlu, huzurlu, müreffeh bir Türkiye için çalışmaya devam edeceğiz."             

 

CENGİZ AYGÜN'DEN YÖNETİME ÖVGÜ

Derneğin Yüksek İstişare Kurulu Başkanlığını yapan Cengiz Aygün, güven tazeleyen yönetimi tebrik ederek, "Genel kurulumuz tek listeyle seçime girmekte dolayısıyla şimdiden hayırlı olsun diyorum sayın TABA başkanımız Süleyman Ecevit Sanlı ve tüm yönetim kurulu üyelerimize de şimdiden başarılar diliyorum. TABA' yı benim çok detaylı burada size anlatmama gerek yok çünkü TABA 'nın ne olduğunu, gücünü, konumunu hepiniz benden daha iyi biliyorsunuz ama şunu belirtmek isterim ki son yıllarda TABA büyük işler başarmıştır. Özellikle son yıllarda üzerindeki sararmış yaprakları atarak yeşillenmiş ve bir çok başarıya imza atmıştır ve atmaya da devam etmektedir. 150'ye yakın yeni sanayici ve ihracatçımızın son dönemdeki katılımlarıyla TABA üyelerimizin sayısı 470'e çıkarmış ve TABA üyelerimiz ülkemizden Amerika'ya yapılan ihracatın dörtte birini yapar hale gelmiştir." dedi.

 

TABA, ÜLKEMİZDE VE AMERİKA'DA SÖZ SAHİBİ KONUMA GELMİŞTİR

"Amerika'da faaliyet gösteren bir çok dernek ve odalarla sıkı ilişki içinde bulunan TABA artık gerek ülkemizde gerekte Amerika Birleşik Devletleri'nde her konuda ciddi söz sahibi konumuna gelmiştir. Tabi sayın Genel başkanımız biraz sonra faaliyetlerini rapor şeklinde anlatacaktır. Şüphesiz ben Yüksek İstişare Kurulu Başkanlığı’nı gururla yaptım, TABA AmCham' in önümüzdeki dönemlerde de faaliyetlerini ve cirolarına artırarak Türk Amerika ilişkilerine çok daha büyük katkılar sağlayacağını düşünüyorum. Bu vesile ile genel kurulumuzun şimdiden hepinize hayırlı olmasını diliyorum. Biliyorum ki hem ülkemizdeki devlet birimlerimiz ve Sayın Cumhurbaşkanımızın TABA' ya bakışları son derece olumlu olup her vesile de kendilerinin TABA üyelerine kalbi selamları mevcuttur. Genel Kurulumuzla ilgili de kendisi başarı dileklerini iletmiştir. Tekrar genel kurulumuzun hayırlı olmasını diler hepinize saygılarımı sunarım."