Dolar $
32.22
%-0.22 -0.07
Euro €
35.12
%0.43 0.15
Sterlin £
40.95
%0.52 0.21
Çeyrek Altın
4044.37
%1.53 60.1
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | GÜNCEL Çarşamba 01 Mayıs 2024 06:00

SUUDİ ARABİSTANLI KADIN AKTİVİST 11 YIL HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI

Stockholm, 1 Mayıs (Hibya) – Suudi Arabistan'da genç bir kadın hakları aktivisti, "kıyafet seçimi ve kadın haklarına verdiği destek" nedeniyle tutuklandıktan sonra terörle mücadele mahkemesi tarafından gizlice 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Suudi Arabistanlı kadın aktivist 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Suudi yetkililer, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri'ne yaptıkları açıklamada, Manahel el-Otaibi'nin 9 Ocak'ta Suudi hükümetinin "terörist suçlar" olarak adlandırdığı suçlardan dolayı mahkum edildiğini doğruladı.

Terörle mücadele mahkemesi önündeki gizli duruşmada mahkum edilen Al-Otaibi, web sitelerinin "haber, beyan, yanlış veya kötü niyetli söylentiler yayınlamak " amacıyla kullanılmasını suç sayan Suudi terörle mücadele yasasıyla ilgili suçlamalardan suçlu bulundu.

Sosyal medya hesaplarında sık sık kadınların güçlendirilmesini destekleyen sertifikalı bir fitness eğitmeni ve sanatçı olan Al-Otaibi, Kasım 2022'de tutuklandı.

Diğer suçlamaların yanı sıra Otaibi, Suudi yetkililer tarafından #societyisready olarak tercüme edilen bir hashtag kullanarak erkek vesayet kurallarına son verilmesi çağrısında bulunmakla suçlandı.

Kız kardeşi Fouz al-Otaibi de düzgün kıyafetler giymemekle suçlanmış ancak tutuklanmadan önce Suudi Arabistan'dan kaçmayı başarmıştı.

Diğer bir kız kardeş olan Maryam, vesayet kurallarını protesto ettiği için 2017 yılında gözaltına alınan, alıkonulan ve sonunda serbest bırakılan tanınmış bir kadın hakları savunucusu.

Uluslararası Af Örgütü ve bir insan hakları grubu olan ALQST, Suudi yetkililere el-Otaibi'yi derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakmaları çağrısında bulundu ve onun hapsedilmesinin "yetkililerin reform ve kadınların güçlendirilmesine ilişkin anlatılarıyla doğrudan çeliştiğini" söyledi.


 

ABONE OL