Dolar $
33.07
%0.23 0.07
Euro €
36
%-0.02 -0
Sterlin £
42.85
%0.01 0
Çeyrek Altın
4290.88
%2.16 89.67
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | SPOR Pazar 14 Temmuz 2024 19:00

SUUDİ ARABİSTAN 2025'TE İLK "OLİMPİK E-SPOR OYUNLARI"NA EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), Suudi insan hakları siciline yönelik eleştirilerin ortasında 12 yıl boyunca oyun olimpiyatlarına ev sahipliği yapmak üzere krallıkla anlaşma imzaladı.

Suudi Arabistan 2025'te ilk "Olimpik E-spor Oyunları"na ev sahipliği yapacak
Suudi Arabistan ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi, önümüzdeki yıldan itibaren petrol zengini krallıkta yeni espor olimpiyatlarına ev sahipliği yapmak üzere 12 yıllık bir anlaşma yaptıklarını duyurdu.
 
Uluslararası Olimpiyat Komitesi Cuma günü yaptığı açıklamada, ortaklığın 2025'teki E-spor Olimpiyatları'ndan başlayarak "düzenli olarak Olimpik E-spor Oyunları" vaat ettiğini söyledi. Suudi Arabistan yarışma için ne kadar harcama yapmayı planladığını açıklamadı.
 
Aynı zamanda Suudi ulusal Olimpiyat komitesine de başkanlık eden Prens Abdülaziz, "Bu, genç sporcularımız, ülkemiz ve küresel e-spor topluluğu için doğal bir sonraki adımdır" dedi.
 
IOC geçen ay yaptığı açıklamada, genç taraftarları ve izleyicileri çekmek ve elde tutmak için video oyun olimpiyatları başlatmayı planladığını söyledi. Suudi Arabistan anlaşmasını duyuran bir açıklamada IOC, anlaşmanın "Olimpiyat değerlerine saygı duyulmasını sağladığını" söyledi ve "cinsiyet eşitliğinin teşvik edilmesini ve e-sporu benimseyen genç kitleyle etkileşimi" vurguladı.
 
Duyuru, iki ay sürecek E-spor Dünya Kupası'nın krallığın başkenti Riyad'da düzenlendiği sırada yapıldı. IOC ile Suudi Arabistan arasındaki ilk resmi ev sahipliği ya da sponsorluk anlaşması, Aralık ayında 2034 Dünya Kupası'nın erkekler futbolunda düzenlenmesine ilişkin onay da dahil olmak üzere, krallığın genişleyen spor etkinlikleri portföyüne yapılan son ekleme.
 
Spor ve eğlence etkinlikleri, Suudi veliaht prensi Muhammed bin Salman'ın öncülük ettiği, Suudi ekonomisini petrole bağımlılıktan uzaklaştırmayı ve toplumu modernleştirmeyi amaçlayan Vizyon 2030 adlı programın önemli bir parçası.
 
Suudi Arabistan son yıllarda ağır sıklet unvan maçları da dahil olmak üzere bir dizi üst düzey boks etkinliğine ev sahipliği yaptı ve ABD'deki PGA Tour'a yıkıcı bir rakip olarak LIV Golf projesini yarattı.
Krallık ayrıca erkek futbolunda 2027 Asya Kupası'na, bunun için özel olarak inşa edilen bir kayak merkezinde gerçekleşecek 2029 Asya Kış Oyunları'na ve Riyad'da çok sporlu 2034 Asya Oyunları'na ev sahipliği yapacak.
 
Suudi Spor Bakanı Prens Abdulaziz bin Turki Al Faisal, ülkenin "profesyonel e-spor için küresel bir merkez haline geldiğini" söyledi.
 
Suudi Arabistan'ın insan hakları konusundaki sicilini eleştirenler, uluslararası spor alanındaki atılımın aslında bu itibarı iyileştirmek için yapılan bir "spor yıkama" olduğunu söylüyorlar.
 
Suudi Arabistan'la yapılan anlaşmanın 23 ve 24 Temmuz tarihlerinde Paris'te toplanacak olan IOC üyeleri tarafından onaylanması gerekiyor. Bu onay genellikle Olimpik kurumun liderliği tarafından önerilen projeler için bir formalitedir.
 
IOC Başkanı Thomas Bach, "Olimpik E-spor Oyunları konusunda Suudi komitesiyle çalışabildiğimiz için çok şanslıyız, çünkü komite tüm paydaşlarıyla birlikte e-spor alanında eşsiz olmasa da büyük bir uzmanlığa sahip" dedi.
 
Geçtiğimiz ay Bach, video oyun etkinliğinin, geliri bu programlardaki sporların yönetim organlarıyla paylaşan yaz ve kış oyunlarından ayrı bir finansal modele sahip olacağını söyledi.
 
ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR