SON DAKİKA
Göksel ÇAKIR | Giyim ve tekstil Cuma 14 Haziran 2024 11:17

SUSUZ BOYAMA TEKNOLOJİSİYLE MODADA DEVRİM

Teknoloji start-up şirketi Exponent Envirotech'in geliştirdiği ECOHUES™ yenilikçi susuz boyama teknolojisinde su kullanımını %95, boya kullanımını ise %40 oranında azaltan geri dönüştürülebilir su içermeyen bir çözgen ile tekstil endüstrisine alternatif sunuyor.

Susuz boyama teknolojisiyle modada devrim

Dünyanın önde gelen ağaç bazlı özel elyaf üreticisi Lenzing Grubu, elyaf üretiminde susuz boyama teknolojisi ECOHUES™'u kullanmak üzere teknoloji start-up'ı Exponent Envirotech ile iş birliği yaptı. Geleneksel su bazlı boyama yöntemlerine bir alternatif olarak görülen bu teknoloji, pamuk ve keten ipliklere uygulanabiliyor. Lenzing ile yapılan iş birliği sayesinde ECOHUES™ teknolojisi ilk kez selüloz elyaflarda, yani TENCEL™ Lyocel ve Modal elyaflar ve AB Ekoetiket çevresel mükemmellik sertifikalı LENZING™ ECOVERO™ marka viskon elyaflarda kullanılacak[2]. Hong Kong merkezli yenilikçi örme giysiler üreticisi Cobalt Fashion ile iş birliğinin ardından bu dinamik üçlü, ana akım tekstil pazarında çığır açan bir hamle yapmaya hazırlanıyor.

 

Lenzing Global Tekstil Teknik Pazarlama ve Geliştirme Direktörü Rex Mok, “Lenzing olarak, bir yandan ürün kalitesini garanti ederken diğer yandan gezegenimizde kaynak kullanımını azaltan yenilikçi çözümler sunmak üzere ortaklarımızla iş birliği halindeyiz. Bu bağlamda Exponent Envirotech ve Cobalt Fashion ile yaptığımız iş birliği, tekstil değer zincirine ölçeklenebilir inovasyonlar getirme taahhüdümüzün bir göstergesini oluşturuyor. Devrim niteliğinde ECOHUES™ boyama tekniğini ilk kez lyocel, modal ve viskon elyaflara uygulamaktan heyecan duyuyoruz. Bu teknoloji, tekstil değer zincirindeki geleneksel uygulamaları sistematik olarak geliştirmemiz yolunda önemli bir adımdır.” diye konuştu.

 

ECOHUES™: kaynak verimliliğini artırırken renklerin canlılığını garanti eden yenilikçi bir çözüm[3] 

Geleneksel boyama yöntemleri, her bir ton iplik için 120 ton su gerektiriyor. Bu, genellikle yoğun bir kimyasal ortamda ön terbiye, su bazlı boyama, yıkama ve bitim işlemlerini içeriyor. ECOHUES™ teknolojisi, boyama işleminde su yerine %99,8 oranında yeniden kullanılabilen su içermeyen çözgen sayesinde, boyama sonrası sabunla yıkama ihtiyacını neredeyse ortadan kaldırarak ön terbiye ve bitim süreçlerini kolaylaştırıyor. Bu yöntem, geleneksel boyama metotlarına kıyasla toplam su kullanımını %95 oranında azaltmaya yardımcı oluyor. Bu şekilde basitleştirilen süreçler, bir yandan su ve enerji tüketimini azaltıyor, diğer yandan geleneksel boyama süresini 12 saatten 6-8 saate indirerek verimliliği ve maliyet etkinliğini artırıyor.

 

ECOHUES™, sektörde uzun süredir gündemde olan ve genellikle boyama yardımcısı olarak tuz kullanımından kaynaklanan tekstil ürünlerinin atık suyundaki yüksek tuzluluk sorununu da ortadan kaldırıyor. Boyarmaddeden %40 oranında tasarruf sağlayarak gerekli boya miktarını büyük ölçüde azaltan ECOHUES™, %97 üzerinde bir renk sabitleme oranı ile geleneksel sulu boyamaya kıyasla %30'dan fazla bir iyileşme sağlarken uzun vadede ise ipliğin renk performansını koruyor. Üretim esnasında en az %50 daha az karbon emisyonu ve su tüketilen[4]  bu teknolojide, doğal beyaz renk herhangi bir ağartma işlemi gerektirmediğinden, pamuğa kıyasla toplam enerji ve kimyasal kullanımı azalıyor. Sonuç olarak, TENCEL™ ve LENZING™ ECOVERO™ elyaflarından yapılan iplikler, müşteriler ve marka ortakları için daha sorumlu bir seçim sunuyor.

 

Exponent Envirotech Yönetim Kurulu Başkanı Wesley Choi, “Sektöre sürdürülebilir enerji optimizasyonu çözümleri sunmaya kendini adamış bir kurum olarak Exponent Envirotech, kurulduğu ilk günden bu yana çevre dostu yeniliklerin savunucusuyuz. Bu proje, sorumlu malzemelerle sürdürülebilir üretim uygulamalarını bir araya getirerek sektörde kaynakların verimli kullanımına ve çevre dostu moda üretimine yeni bir standart getiriyor” dedi. 

 

Tekstil değer zincirinde geleneksel uygulamaları sistematik olarak geliştiren iş birliği

ECOHUES™ teknolojisi, selüloz elyafların yaygın olarak kullanıldığı iç giyim, hazır giyim, spor giyim ve ayakkabı gibi neredeyse tüm segmentlerde uygulama alanı buluyor. Bu iş birliğinin sonuçlarını sergilemek üzere seçilen Cobalt Fashion örme koleksiyonu, ECOHUES™ teknolojisi ile boyanan Lenzing elyaflarından üretilen ipliklerle hazırlandı. Bu koleksiyon, teknoloji ile birleşen Lenzing selüloz elyaflarının örme giysilerin performansını artırırken stil ve sürdürülebilirlikten ödün vermeyen tüketicilerin taleplerini nasıl karşılayabileceğini gösteriyor.

 

Cobalt Fashion Perakende Satış Başkan Yardımcısı Andrew Dixon, “Cobalt Fashion, sürdürülebilir modaya öncülük etme misyonuyla, karbon emisyonlarını ve su kullanımını sürekli olarak azaltırken fiyat performans dengesini koruyan yenilikçi iplikleri takip ediyor” dedi. “Su içermeyen boyama, geleneksel boyama tekniklerine kıyasla genellikle daha az enerji gerektiriyor. Bu enerji verimliliği, tekstil üreticileri için maliyet tasarrufu sağlarken aynı zamanda daha sürdürülebilir bir sektöre katkıda bulunuyor. Bu ortaklık, tekstil sektöründe daha geniş bir etki yaratmak ve sistematik bir değişime imza atmak üzere birlikte çıktığımız yolda önemli bir adım.” diye konuştu.