SON DAKİKA
esprinter
Otomotiv Perşembe 11 Nisan 2019 08:46

SÜRÜCÜSÜZ ARAÇ YOLA ÇIKTI

Turkcell'in geliştirdiği yeni servisleri ve teknolojileri tanıtmak amacıyla düzenlediği Teknoloji Zirvesi dün İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlendi.

Sürücüsüz araç yola çıktı

Zirvenin gündemine damga vuran konu ‘Yaani Asistan’ oldu. İlk kez zirvede tanıtılan Yaani Asistan, yapay zekâlı altyapısı sayesinde Türkçe anlıyor ve verilen komutları yerine getiriyor. Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, sahnede kurulan sistemle dijital servislerle ilgili anlık rapor sorgulamasından şehir hastanelerinden randevu almaya, internet üzerinden yemek siparişinden akıllı ev ürünü entegrasyonu ile kahve makinesini çalıştırmaya kadar birçok uygulamayı yapay zekâ ile öğrenen Yaani Asistan üzerinden konuklara uygulamalı olarak gösterdi. Yapay zekâ üzerinde çalışan Yaani Asistan’ın Türk mühendisler tarafından geliştirildiğini vurgulayan Erkan, “Konuşmanın yazıya, yazının konuşmaya dönüşmesi şeklinde yani çift yönlü çalışan müthiş bir yapay zekâ çalışması. Alfabenin tamamını öğretmiyoruz. Buradaki bir cümleyi alarak öğrenen bir algoritma. Öğrene öğrene Türkçeyi bizden daha iyi konuşur hale geliyor. Gördüğümüz gibi yapay zekâda önümüzde müthiş bir yol var. Bu yolculuğu hep birlikte yaşayalım” dedi.

GÜÇLER BİRLEŞTİRİLDİ

Erkan, yapay zekâ teknolojilerin hayata geçirilebilmesi için 1 milisaniyenin altında gecikme süreleri gerektiğini, bunun da 5G ile mümkün olacağını belirterek ortak altyapı vurgusu yaptı:“İnternete bağlı 50 milyar cihazı hayata geçirmenin yolu 5G’den geçiyor. Buna hazır olmamız lazım. Biz uzun bir süreden beri Turkcell olarak 5G için çalışıyoruz. Bugün İstanbul’da, Ankara’da ve İzmir’de 5G sinyalini vermeye başladık. 5G’nin temel ihtiyacı kuvvetli altyapı, yani fiber şebeke. Üç operatör olarak mevcut yöntemlerle hazır fiber şebekesi kurmak istersek, Türkiye’nin tamamı için 13-15 milyar dolar yatırım yapmamız lazım. Fakat güçlerimizi birleştirip rekabeti servislerde ortaya koyarak, 2.5-3 milyar dolara düşüyor. Yani ortak altyapı ile yaklaşık 10 milyar dolar tasarruf sağlayabiliriz. Bundan kim kazanır, Türkiye kazanır.”

Ayrıca Erkan, Turkcell olarak kuruldukları günden beri 50 milyar liralık yatırım yaptıklarını söyleyerek şöyle devam etti: “50 milyar liralık yatırımın yarısından fazlasını son 5 yılda yaptık. Önümüzdeki 3 yılda da 16 milyar lira daha yatırım planımız var. Yerli ve milli teknoloji ve servisler çıkarmak bu ülkeye borcumuz.”

SÜRÜCÜSÜZ ARAÇ YOLA ÇIKTI

Zirvenin ilgi gören deneyimlerinden biri ‘EasyMile EZ10’ oldu. Turkcell ve Ericsson işbirliği ile Türkiye’de ilk kez kullanıcı deneyimine sunulan EZ10, son derece hassas sensörlerle sayesinde altyapı, diğer araçlar, yayalar ve yol üzerindeki diğer her şeyle ilgili verileri anlık olarak algılayarak çevresinin 360 derecelik bir resmini çiziyor. Sürücüsüz araç kampüs ya da otel gibi özel alanların yanı sıra, bazı bölgelerde metro ve tramvay durakları arasında ulaşımı da sağlıyor. Fransa, Almanya, Norveç, Avustralya ve Japonya’da karma trafiğe çıkmasına izin verilen ilk otonom araç EZ10, bugüne dek 25 ülkede 250 bin kilometre kat etti, yani dünyanın çevresini 6 kere dola