SON DAKİKA
Otomotiv Cuma 20 Haziran 2025 02:46

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM OLMADAN GELECEK YOK

Otomotiv satış sonrası endüstrisinin en büyük uluslararası buluşması Automechanika Istanbul 2025, bu yıl da rekorlara imza attı. 40 ülkeden 1.500 katılımcı firma ve 145 ülkeden 57.748 profesyonel ziyaretçiyi ağırlayan fuar, sadece bir ticaret platformu değil, aynı zamanda sektörün geleceğini tartıştığı dev bir vitrin oldu. Fuar Direktörleri Can Berki ve Ceyda Alp Acımış ile hem sektörü hem de organizasyonlarının Türkiye ekonomisine etkisini ele aldık

Sürdürülebilir üretim olmadan gelecek yok

Esmanur KARABAKLA

Yabancı satın almacılar ve otomotiv profesyonellerini buluşturan; otomotiv endüstrisinin paydaşlarına network sağlanılarak, satış imkânı ve yeni iş birlikteliklerinin sunulması amaçlanan otomotiv satış sonrası endüstrisinin en büyük buluşması Automechanika Istanbul 2025, 40 ülkeden 1.500 firma ve 145 ülkeden 57.748 profesyoneli İstanbul’da bir araya getirdi. Fuarın sektörü dinamize etmedeki başarısına ilişkin konuşan Automechanika Istanbul Fuar Direktörü Ceyda Alp Acımış, “Zorlu bir dönemdeyiz, ancak fuarımız otomotiv sektörü için adeta bir can suyu niteliğinde oldu. Katılımcılar ürünlerini sergiledi, doğru bağlantılarla buluşabildi” dedi. Ayrıca, B2B iş görüşmeleri sayesinde ticari ilişkilerin sadece fuar süresine değil, tüm yıla yayıldığınada değinen Acımış, “Pandemi döneminde WEB sitemiz üzerinden başlattığımız B2B dijital platformu geliştirerek sürdürülebilir bir iş ağına dönüştürdük” ifadelerini kullandı. 

Organizasyonda sergilenen trend ürünlerden bahseden Acımış, “Üç yıl önce kurduğumuz Innovation 4 Mobility alanı, bu yıl fuarın en dikkat çeken bölümlerinden biri oldu. Bakırcı Group desteğiyle hayata geçen bu alanda, elektrikli ve otonom araçlara yönelik ürünler sergilendi. Konvansiyonel ürünlerin yanı sıra firmalar, yeni teknolojilerle dönüşüm geçiren çözümlerini tanıttı” diye konuştu.  Sürdürülebilir üretim anlayışını bünyesine dahil etmeyen firmaların hayatta kalamayacağına dikkati çeken Acımış, “Sürdürülebilirlik ise fuarın öne çıkan bir diğer temasıydı. Bu alanda çalışma yapmayan firmaların gelecekte rekabette ayakta kalması zor görünüyor” uyarısında bulundu. 

Sektör teşviklerin artmasını bekliyor

Türkiye’de yatırım ortamı ve cazibeyi değerlendiren Automechanika Istanbul Fuar Direktörü Can Berki, Automechanika’nın 14 ülkenin metropolünde devlet teşvikleriyle yer alarak globalde sektörün değerli bir bileşeni olduğunun altını çizdi. Berki, “Tüm bu fuarlarda katılımcı firmalar devlet teşviklerinden faydalanıyor. Başvurular dijital ortamda kolayca yapılabiliyor. Türkiye’de ise OİB ve İTO gibi kurumlar sürece destek veriyor. Sektör, özellikle üretici firmalar için teşviklerin artırılmasını bekliyor, bunu firmalar ile yaptığımız bire bir görüşmelerden de anlayabiliyoruz” diye belirtti.  

Türkiye’nin en güçlü olduğu ikinci alan

Türkiye’nin ihracatta tekstilden sonra en hâkim olduğu noktanın otomotiv endüstrisi olduğunu vurgulayan Berki, otomotiv endüstrisinin yaklaşık 13 milyar dolarlık bir ihracat hacmine sahip olduğu bilgisini paylaştı. Bu nedenle fuarların olduğu dönemin otomotiv endüstrisi için çok kıymetli olduğu görüşünü iletti. Berki, Türkiye pazarındaki üreticinin en güçlü kasının ise üretim olduğunu söyledi. “Biz bunu gerçekten de çok iyi yapıyoruz, ancak iş bununla sınırlı değil, buna katma değer de eklememiz gerekiyor” diyen Berki, “Bu bizim eksik yönümüz. Katma değerli ürün üreten firma sayısı yetersiz. Eğer rekabet etmek istiyorsanız, bunu ancak katma değerli ürünler ile yapabilirsiniz” diye ekledi. Berki, “Şu bir gerçek ki 3-4 ton çay ancak bir adet cep telefona eş değer olabiliyor. Otomotiv endüstrisi de aynı şekilde. Bir piston üretip içerisine bir chip taktığınızda ona ayrı bir farklılık ve katma değer sağlıyorsunuz” örneğini verdi.

Bir Çin gerçeği var ama…

Globaldeki rekabet ortamı ve güçlüklere yönelik olarak “Önümüzde bir Çin gerçeği var ancak” diye konuşmasına başlayan Berki, “Çin ile rekabeti ayrı bir kenara koyacak olursak, ABD’nin vergi getirmesi özellikle Avrupa’da belli başlı otomotiv devlerinin fabrikalarını kapatmalarına kadar neticeyi beraberinde getirdi. Bir anda 30 bin aracın yok olacağı bir ortamı düşünün. Türk otomotiv endüstrisi Avrupa’ya ciddi ihracat yapıyor. Bu durum elbette onları da etkileyecek, ama sektör oldukça esnek, çevik ve zeki. Bir yolunu bulup bu 30 bin aracın yerini bir şekilde dolduracaktır” diyerek kendi perspektifini aktardı. Önümüzdeki 10 yıla Türkiye penceresinden bakan Berki, otomotiv endüstrisinde tüketimin ön planda olacağını söyledi. Türkiye’nin şu anda üretimde güçlü bir konumda olsa da ilerleyen dönemde tüketimde daha hızlı ivme kazanacağı öngörüsünde bulundu.

Milli teknolojiler dikkat çekti

Organizasyonda yerli ve milli teknolojilerin de görücüye çıktığını dile getiren Ceyda Alp Acımış, “Fuarımızda çevre dostu yerli teknolojiler dikkat çekti. Fren sırasında ortaya çıkan zararlı tozları depolayan B.E.S.T sistemi ilk kez tanıtıldı. Yerli bir akü firması ise lityum ve sodyum iyon pil üretimine başlayacağını duyurarak bu alanda önemli bir adım attı. Bunun yanı sıra, araç bakım ve servis hizmetleri ile özel kaplama çözümleri de öne çıkan alanlardandı. Bu ihtiyaçlara özel olarak kurulan Detailing bölümü, ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü” dedi.

İstanbul için önemli bir fırsat

Sektörün kalbini İstanbul’a taşıdıklarına değinen Can Berki, fuarların sadece katılımcı ve ziyaretçileri ilgilendirmediğini belirtti. Turizm Bakanlığı ve İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin gelecek fuarlarda stant açarak tanıtım fırsatlarını değerlendirmesinin önemine işaret eden Berki, “Özellikle turizm alanındaki hizmetleri etkileyen devasa buluşmalardan söz ediyoruz. Türkiye ve özellikle İstanbul binlerce yıldır dünyanın merkezi ve bağlantı noktası konumunda. İstanbul aynı zamanda turizm alanında da öne çıkan bir şehrimiz. 60 bini aşkın ziyaretçinin konaklama, yeme-içme ve ulaşım harcamaları, fuarı İstanbul ve Türkiye için önemli bir turizm fırsatına dönüştürüyor” değerlendirmesini yaptı. 

Kariyer bariyerleri aşıldı

Sektörlerin kanayan yarası kalifiye elaman sorununa da etkinlikte bir çözüm sunmak istediklerinden bahseden Fuar Direktörü Can Berki, “Birçok sektörde olduğu gibi otomotiv endüstrisi de nitelikli eleman bulamamakta zorlanıyor. İstihdam onlar için de çok kıymetli. Biz de buradan yola çıkarak bir pilot proje geliştirdik. Bunun adına da ‘Kariyer Duvarı’ dedik. Fuarda eleman.net iş birliği ile bir stant açtık ve orada fuarımıza katılan firmalarımız ile bu alanda iş arayan insanları bir araya getirerek, karşılıklı bir network oluşmasına katkı sağladık. Özellikle teknik lisede okuyan ya da mezun olan genç arkadaşlarımızın yanı sıra hali hazırda bu alanda çalışan ya da ayrılmış olanlar da standımıza uğrayarak, kendileri için yeni bir kariyer yolu çizdiler. Güzel geri dönüşler aldığımız bir özel alınımız oldu” diye vurguladı. 

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR

garanti sol
garanti sağ