SÜRDÜRÜLEBİLİR DOĞANIN BİR PARÇASI OLMAK
Doğa Koleji öğrencilerin doğaya karşı farkındalık oluşturma, doğada gerçekleşen olayları sorgulama ve birey olarak sorumluluklarını keşfetme, tutum ve davranış geliştirmesini sağlamak için çalıştay düzenledi.
İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsünde Sürdürülebilir Doğanın Bir Parçası Olmak; Gezegenimize Yabancı Misafirler Çöpler Çalıştayı gerçekleştirildi. Doğa Koleji ilkokul-ortaokul rehberlik bölümü ile ortaklaşa yürütülen çalıştay süresince ilkokul ve ortaokul meclis başkanları, eğitimlere tabi tutulup çöplerin azaltılması üzerine fikir üreterek proje oluşturdular. Çalıştayda İstanbul Bilgi Üniversitesi akademisyenleri ve Doğa Koleji Bölüm Başkanları öğrenciler ile bir araya geldi. İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsünde yer alan Enerji Müzesinde Gezegenimize Yabancı Misafirler Sergisi açıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Ege Yazgan, “Benim neslim için çöp atık konusunun ve günümüzde yarattığı sorunların maalesef aciliyet göstermediğini görüyorum. Ama siz çocuklar için çok daha farklı. Sizler sayesinde bazı şeyler değişecek. Onun için bu yaptığınız çalışmalar çok değerli.” diyerek konunun ve yapılan çalışmaların önemine vurgu yaptı.
İstanbul Bilgi Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Itır Erhart, “Gezegenimden Ben Sorumluyum” paylaşımıyla “Dönüşümü sizlerle biz gerçekleştireceğiz. Çevremizdeki herkesi örgütleyerek bu dönüşümü gerçekleştirebiliriz.” diyerek öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu.
“Çöp Üreten Tek Canlı İnsandır”
Doğa Koleji Ekoloji Bölüm Başkanı Merve Topçuoğlu; “Çöp üreten tek canlı insandır. Diğer türlerin hepsi doğanın bir parçasıdır. İnsan çöp üretir ve bu çöpü kendince daha aşağı gördüğü diğer insan topluluklarının çitlerinin içine atar. Tüketim toplumunun vardığı noktada; dünyanın nüfusu arttıkça kişi başına düşen çöp miktarı da artacaktır. Bu duruma bir dur demenin çoktan vakti geldi. Geleceği emanet ettiğimiz, geleceği çöplerimizle beraber emanet ettiğimiz çocuklarımız ancak bu “dur” sesini çıkarabilecektir.” dedi.
“İklim için Harekete Geçelim”
İklim öncülerinden Melisa Akkuş, "Çocuklar ve gençler olarak iklim krizinden en çok etkilenen ve etkilenecek gruptayız. İklim krizine karşı hep birlikte mücadele etmeli ve bugünden harekete geçmeliyiz. Başka bir gezegenimiz yok. Ya şimdi harekete geçeceğiz ya da olmayan bir geleceğe gideceğiz. Bir olmanın gücüne inanın, iklim için harekete geçelim." diyerek bugünden harekete geçilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Doğa Koleji Projeler Koordinatörü Dr. Zuhal Doğan, “Eğitim sonrası öğrencilerimizin sürdürülebilir doğa koruma projeleri üretebilmeleri ve ürettikleri projenin ruhunu yaşamak ve yaşatmak adına motivasyon sağlamaları çok önemlidir. Tüm meclis başkanları kendi kampüslerinde geri dönüşüm eğitimlerini yaygınlaştırmak ve kendilerine verilecek Dünyayı Kurtaran Adımlar hedeflerini gerçekleştirmekten sorumlu olmalıdır.” şeklinde konuştu.