Dolar $
33.09
%0.29 0.09
Euro €
36.08
%0.2 0.07
Sterlin £
42.9
%0.12 0.05
Çeyrek Altın
4242.76
%1.02 42.14
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | DÜNYA Pazartesi 15 Temmuz 2024 14:00

STOLTENBERG NATO'NUN TARİHTEKİ 'EN UZUN ÖMÜRLÜ İTTİFAK' OLDUĞUNU SÖYLEDİ

Kuzey Atlantik Antlaşması'nın 1949 yılında imzalandığı Mellon Oditoryumu'nda bir konuşma yapan Genel Sekreter Jens Stoltenberg, NATO'nun "sadece en başarılı ve en güçlü değil, aynı zamanda tarihteki en uzun ömürlü İttifak" olduğunun altını çizdi.

Stoltenberg NATO'nun tarihteki 'en uzun ömürlü ittifak' olduğunu söyledi

NATO'nun kalıcı başarısının hiçbir zaman verili olmadığını, aksine NATO'nun kuruluşundan silah kontrolü müzakerelerine ve Soğuk Savaş'ın sonunda NATO'nun genişlemesinden bugün NATO'nun Ukrayna'ya verdiği desteğe kadar "bilinçli tercihlerin ve zor kararların sonucu" olduğunu belirtti.

"Saldırgan bir Rusya'nın komşusu olduğu bir savaşta maliyetsiz seçenekler olmadığı gibi risksiz seçenekler de yoktur" uyarısında bulunan Genel Sekreter, en büyük maliyetin ve en büyük riskin Rusya'nın Ukrayna'da kazanması olacağını, zira bunun Başkan Putin'in yanı sıra İran, Kuzey Kore ve Çin'deki diğer otoriter liderleri de cesaretlendireceğini söyledi.

Stoltenberg sözlerini "Özgürlük ve demokrasiyi savunmanın zamanı şimdi; yeri de Ukrayna'dır" dedi. Stoltenberg sözlerini İttifak'ın gelecekte de zor sorularla karşı karşıya kalmaya devam edeceğini ancak "NATO'da birlikte daha güçlü ve daha güvendeyiz" diyerek tamamladı.

Etkinliğin sonunda Başkan Biden, Stoltenberg'e İttifak'ın dümenindeki on yıllık hizmetinden dolayı ABD'nin en yüksek sivil onuru olan Başkanlık Özgürlük Madalyası'nı takdim etti.

Günün erken saatlerinde Genel Sekreter ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi. İkili, caydırıcılık ve savunma, Ukrayna'ya destek ve NATO'nun Hint-Pasifik'teki ortaklığının güçlendirilmesi de dâhil olmak üzere "İttifakımızı gelecek için güçlendirmek" amacıyla Zirve'de alınacak kararları görüştü.

Genel Sekreter ayrıca ABD Ticaret Odası'nın ev sahipliğinde ilk kez düzenlenen NATO Zirvesi Savunma Sanayi Forumu'na da katıldı. Sektör temsilcileri, Müttefik savunma bakanları ve diğerleriyle NATO'nun transatlantik savunma sanayi işbirliğini geliştirmeyi amaçlayan yeni savunma sanayi taahhüdü hakkında konuştu ve "daha bugün (NATO tedarik ajansı) NSPA'nın Stinger füzeleri için yaklaşık 700 milyon dolar değerinde yeni bir çok uluslu sözleşme imzalamasını" memnuniyetle karşıladı.

 

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR