Dolar $
33.17
%0.19 0.06
Euro €
35.87
%0.12 0.04
Sterlin £
42.32
%-0 -0
Çeyrek Altın
4238.67
%-0.09 -3.65
SON DAKİKA
Göksel Çakır | GÜNCEL Pazar 11 Şubat 2024 16:56

STEAM TÜRK LİRASINA VEDA ETTİ

Oyunfor, Steam'in 20 Kasım tarihinde Türk Lirası desteğini bırakarak satışlarını Dolar üzerinden devam ettirmesi konusunu değerlendirdi.

Steam Türk Lirasına Veda Etti

2014 yılının Ekim ayında Türk oyuncularını sevindiren bir gelişme yaşanmıştı: Dünyanın en büyük dijital oyun satışı yapan platformlarından biri olan Steam, oyun satışlarını Türk Lirası üzerinden yapacaktı; üstelik Dolar kuru 1.5 TL olarak belirlenmişti.

Bu tip bir yerelleştirme kredi kartıyla yapılacak olan alışverişleri kolaylaştırmanın ötesinde, oyunlarını Steam üzerinden satan yayıncıların kendi fiyatlandırmalarını yapmalarını da sağlamıştı. Özellikle Türk Lirası ile Dolar kuru arasındaki fark açıldıkça yerelleştirmenin önemi daha da belirgin hale gelmişti.  Örneğin bir oyunun 30{{tooLongContent}}rsquo;lık satış fiyatı, o günün kuruyla direkt çarpılmıyor, yayıncının Türkiye için daha uygun gördüğü bir fiyattan, belki 30TL’lik bir satış rakamından mağazada yer alması sağlanıyordu. Bu özel yerelleştirme, Steam’in önemli indirimleriyle birleşince de Türk oyuncuları için Steam, oyunların son derece erişilebilir bir kaynak olmasını sağlamıştı.

Ne var ki Ekim ayının sonlarında 20 Kasım itibarıyla Steam’in TL desteğini bırakacağı açıklandı. Arjantin ve Türkiye için geçerli olacak olan bu “Dolara geçiş” hamlesi, oyuncuların  kara kara düşünmesine neden oldu. Dolar kurunun 29 TL’ye dayandığı şu günlerde, 60{{tooLongContent}}rsquo;lık bir oyunun yaklaşık 1800 TL fiyatla oyuncuların karşısına çıkacak olması, oyuncular için çok zorlu bir sürecin başlayacağını göstermekteydi.

Steam’de yayıncıların kendi fiyatlandırmalarını yapabilmeleri ise bir umut ışığı olmuştu. Eskiden 100 TL’ye satılan bir oyun için 3.5{{tooLongContent}}rsquo;lık bir fiyat belirlenmesi gayet mümkündü lakin tüm oyun yayıncılarının tekrar fiyatlandırma yapması gerekmekteydi ve bunu yapıp yapmayacakları belli değildi.

Steam’in Dolar ile satış yapmaya başlamasının üzerinden 10 günlük bir süre geçmişken, bazı popüler oyunların fiyatlarındaki değişimler mağazaya şu şekilde yansıdı:*