Dolar $
33.58
%0.01 0
Euro €
36.71
%0.01 0
Sterlin £
42.92
%-0 -0
Çeyrek Altın
4291.65
%0.16 6.81
SON DAKİKA
İŞ DÜNYASI Perşembe 08 Ağustos 2024 08:50

ŞİRKETLERE DÖRT ÖNEMLİ TAVSİYE

Analitik veriler ışığında İnsan Sermayesi konusunda müşterilerine danışmanlık veren Aon, online yan haklar platformlarına yönelik artan bir talep olduğuna dikkat çekerek başarılı bir yan haklar programının hayata geçirilmesi için yapılması gerekenleri paylaştı.

Şirketlere dört önemli tavsiye

Zorlu iş gücü piyasası, negatif etkilenen çalışan sağlığı ve artan sağlık hizmetleri maliyetleri ile karşı karşıya kalan şirketler, çalışanlarına sundukları değeri artırmak ve insan kaynakları harcamalarını yönetmek arasında denge arayışındalar. 

Risk, emeklilik ve sağlık konularında, analizlerden faydalanarak profesyonel hizmetler sunan Aon, bu denge arayışında çalışanların kendilerine sunulan yan hakların daha çok farkında olabilmeleri için şirketlerin yan haklar platformlarının kullanılmasına yönelik artan talepleri olduğunu belirtiyor ve etkili bir yan haklar platformunun şu faydaları sağlaması gerektiğine dikkat çekiyor:

• Şirket genelinde tüm çalışanların aynı deneyimi yaşayabileceği bir platform olmalı. 

• Çalışanların sisteme katılım ve entegrasyonunu yönetmek için teknoloji ve otomasyon sistemleri kullanılmalı. 

• Ücret şeffaflığını da göz önüne alarak yan haklar sayesinde elde edecekleri kazanımlar konusunda çalışanların farkındalığı arttırılmalı.

• Hem işverenler hem de çalışanlar için yan hak seçenekleri konusunda daha akıllıca karar verilmesini sağlayacak verilere erişim sağlanmalı. 

Aon Türkiye Eş CEO'su Selda Oknas Tanbay konuyla ilgili yaptığı değerlendirmesinde, “Günümüzde insan kaynağını çekme ve tutundurma konusundaki uygulamaların arasında yan hakların çalışan inisiyatifine bırakılması giderek öne çıkıyor. Daha fazla şirket İK süreçlerine yan haklar uygulamasını dahil ederken, bunun için gerekli teknoloji genellikle üçüncü taraf firmalarla anlaşarak dışarıdan alınıyor. Bu noktada yan haklar konusunda globalden gelen uzmanlığımızla biliyoruz ki çalışanlar açısından bütünleşik ve kapsayıcı bir deneyim olmazsa olmaz. Çalışanların kendilerine sunulan yan haklardan en üst düzeyde faydalanabilmeleri için uzman ve deneyimli firmalardan hizmet alınması programın başarısını ciddi oranda etkiliyor.” dedi.   

Aon, başarılı bir programın tasarlanması için 4 tavsiyede bulunuyor: 

1. Kişiye özel uygulamalar yaparken genel tutarlılığa da odaklanın: Özellikle ücret şeffaflığı ve eşitliğinin önem kazandığı çağımızda, kuruluş genelinde tutarlılık ve eşitlik sağlamalıdır. Ardından şirkete, sektöre uygun yeni uygulamalar getirilebilir. Ayrıca bir veri tabanı oluşturulması sayesinde teknik ve detaylı sorunlar azalır böylece daha hızlı lokal çözümler elde edilebilir. 

2. Yan hakların kullanımını artırmak için hepsini tek bir platforma entegre edin: Ücret ve yan hakların tek bir platform altında toplanması, çalışanların sahip oldukları yan hakların tam resmini görmelerini sağlar. Doğru teknoloji, çalışanların veriye dayalı bilgilerine dayanarak proaktif bir şekilde yan hak seçenekleri öneren kullanıcı dostu bir deneyim sağlayabilir. Bu da çalışanların, kendilerine sunulduğunu bilmedikleri planları kullanmaya başlamalarıyla daha bilinçli seçim yapmalarına olanak sağlar. Örneğin, çalışanlar emeklilik birikimlerini gördükten sonra katkı paylarını daha fazla artırmaya karar verebilirler.

3. Veri analizlerini ve ücret şeffaflığını iyileştirmek için verileri tek ve erişilebilir bir konumda tutun: Bir şirketin tüm verileri tek bir platformda depolandığında, şirket bilgilere daha verimli bir şekilde erişebilir. Bu, yan hakları karşılaştırmak ve tüm bilgilere ulaşmak için kolay erişim sağlar. Verilerin tek bir yerde olması, çeşitli kaynaklardan verilerin toplanmasını kolaylaştırır.

4. Adım atmadan önce bir iletişim stratejisi oluşturun: İşverenler sadece online yan haklar programını başlatmaya odaklanmamalıdır. Aynı zamanda mevcut yan hakları ve platformun nasıl kullanılacağını açıklayan bir çalışan iletişim programı geliştirmeli, başarıyla uygulamak için de zaman ayırmalıdır.  Yan haklar programını tasarlarken önemli bir zaman ve kaynak harcandıktan sonra katılımı yüksek tutmak ve içeriğin çalışan tarafından doğru ve tam anlaşılmasını sağlamak için iletişim stratejisi programın başarısı için önemli bir unsurdur.