SON DAKİKA
İŞ DÜNYASI Pazar 11 Haziran 2023 02:26

SOSYAL GİRİŞİMCİLERLE MEVCUT SİSTEMİ DÖNÜŞTÜRMEK MÜMKÜN

Kastamonu Entegre, Doğadan Hayata Köprü Buluşmaları'nın beşincisinde "Kapsayıcı Tasarım" başlıklı söyleşiye ev sahipliği yaptı. Bongo Art Project'in kurucusu, iç mimar Çiğdem Aslantaş ile Ashoka Türkiye Ülke Direktörü Ezgi Özkök Sefer'in konuşmacı olarak katıldığı oturumda, bilginin erişilebilirliği, sosyal girişimcilik ve sistem dönüşümü hakkında Türkiye ve dünyadaki son gelişmeler paylaşıldı.

Sosyal Girişimcilerle Mevcut Sistemi Dönüştürmek Mümkün

Ahşap bazlı panel sektörünün global markası Kastamonu Entegre, KEAS Konsept Stüdyo’da düzenlediği Doğadan Hayata Köprü Buluşmaları’nın beşinci oturumunda Bongo Art Project’in kurucusu Çiğdem Aslantaş ile Ashoka Türkiye Ülke Direktörü Ezgi Özkök Sefer’i konuk etti. Mimarlık ve tasarım sektöründen yoğun katılımla gerçekleşen söyleşide “Kapsayıcı Tasarım” konusu ele alındı.

Sosyal girişimciler hakkaniyetli bir dünya için çalışıyor

Katılımcılara “Kendinizi ‘changemaker’ olarak tanımlar mısınız?” sorusunun yöneltildiği söyleşide, mevcut sistemin değişmesinde önemli roller üstlenen sosyal girişimcilerin yaptıkları projeler hakkında örnekler paylaşan Ashoka Türkiye Ülke Direktörü Ezgi Özkök Sefer, “Dünyanın ilk ve en geniş sosyal girişimcilik platformu Ashoka olarak, yeni dünya düzeninde toplumlarda görmek istediğimiz pozitif değişimlere, yeni iş yapış şekillerine ve birbirimizle bağlantıya geçme yöntemlerine daha kolay adapte olabilecek becerilere sahip ‘changmaker’lara yani değişimi başlatan sosyal girişimcilere ihtiyacımız var. Herkesin aynı imkânlara sahip olduğu, hakkaniyetli ve kapsayıcı bir dünya yaratarak tüm insanların kendilerini değerli, kabul görmüş ve güçlenmiş hissetmelerini sağlamamız gerekiyor” dedi.

Herkes için erişilebilir ve dokunulabilir müzeler

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde Türkiye’nin ilk Görme Engelli Müze Eğitim Alanı’nı oluşturan Bongo Art Project kurucusu Çiğdem Aslantaş ise, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 1 milyarın üzerinde engelli birey bulunduğunu ve bu bireylerin müzelerden yararlanamadığını belirterek şunları söyledi: “Türkiye’de görme engelli bireyler şekil eğitimi alamazken, işitme engelli bireyler ise 200 kelime ile sınırlı işaret dili nedeniyle bilim, sanat, teknoloji ve tarih bilgilerinden yararlanamıyor. Oldukça önemli eğitim alanları olan müzelerin herkes için erişilebilir hale gelmesi için fiziksel ve dijital müzeler oluşturmayı hedefleyen sosyal girişim projelerimize, görme engelli bireyler ile başladık. Ve Kastamonu Entegre başta olmak üzere toplam 25 paydaşımızın desteğiyle Türkiye’nin ilk Görme Engelli Müze Eğitim Alanı’nı Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde hayata geçirdik. Her bir engel grubuna göre özel olarak hazırlanan, görme ve işitme engelli bireylerle başlattığımız müze erişilebilirlik modeline, şimdi otizm spektrumu ile devam ediyoruz.”