SON DAKİKA
DÜNYA Salı 31 Ağustos 2021 08:44

"SON ENFLASYON ARTIŞININ FED'İN HEDEFLERİNİ KARŞILAMIYOR"

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, ABD ekonomisinin güçlü bir şekilde toparlandığını belirtti ancak ABD Merkez Bankası'nın (Fed) geçen yıl revize ettiği fiyat istikrarı hedefinin tutturulması için son enflasyon verilerinin yeterli olup olmadığı konusunda henüz ikna olmadığını ifade etti.

"Son enflasyon artışının Fed'in hedeflerini karşılamıyor"

Enfasyon konusunda yukarı yönlü riskler olduğunu ve yetkililerin fiyat değişimlerine dikkat etmelerinin gerektiğini belirten Mester, koronavirüs salgınından kaynaklanan bazı tedarik zinciri aksaklıklarının çözülmesinden sonra bazı enflasyon göstergelerinin düşmesini beklediğini ifade etti.

Mester, Reuters'a yaptığı dünkü açıklamasında, "(Enflasyonda) %2'de olduğumuz ve %2 üzerine çıkmakta olduğumuz konusunda karara varmadan önce biraz daha fazla veri görmek istiyorum" dedi.

Mester'in açıklamaları, Fed'in hedeflerini belirleyen bazı temel göstergeler üzerinde uzlaşıya varmadan para politikasında dönüm noktasına yaklaşan merkez bankası yetkilileri arasındaki artan gerilimi vurguladı.

Fed, geçen yıl koronavirüs salgınının çıkmasının ardından piyasaları istikrara kavuşturmak ve ekonomiyi desteklemek amacıyla faiz oranlarını sıfıra yakın seviyelere indirmiş ve aylık 120 milyar dolar büyüklüğünde Hazine tahvili ve ipoteğe dayalı menkul kıymet alımlarına başlamıştı.

Temmuz ayındaki Fed toplantı tutanaklarına göre, banka yetkilileri, ekonominin varlık alımlarının bu yıl sonunda azaltılmaya başlanabilmesine yetecek kadar toparlandığı konusunda büyük oranda uzlaşıya varmışlardı.

Fakat Fed'in mevcut kılavuzuna göre para politikasında sıkılaşmanın bir sonraki aşaması, yani faiz artışları, koşullar daha yüksek olan eşikleri karşılamadan gerçekleşemiyor. Enflasyonun mevcut durumdaki %2'lik artışına ek olarak istihdamın da azami seviyeye ulaşması gerekiyor.