SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | Gıda ve Gastronomi Cuma 21 Haziran 2024 09:00

SIVI HALDE KEŞFEDİLEN EN ESKİ ŞARAP BİR KÜP İÇİNDE BULUNDU

Şimdiye kadar sıvı halde keşfedilen en eski şarap Roma kalıntılarıyla birlikte küp içinde bulundu. El değmemiş 2.000 yıllık Roma mezarında bulunan kırmızımsı kahverengi sıvı yerel, şeri benzeri bir şarap olarak tanımlandı.

Sıvı halde keşfedilen en eski şarap bir küp içinde bulundu

İspanyol küpü ise 2019 yılında Carmona'daki evlerinde bazı çalışmalar yaptıran bir ailenin mülklerinde batık bir mezara rastlamasının ardından ortaya çıkarıldı.

Córdoba Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan analizler, beş yıl önce Endülüs'ün Carmona kasabasında kazara keşfedilen nadir, el değmemiş bir Roma mezarında bulunan küpün içindeki antik sarımsı sıvının yerel, şeri benzeri bir şarap olduğunu ortaya koydu.

Orijinal sıvı formunda keşfedilen en eski şarap kırmızımsı kahverengi ve muhtemelen dolgun gövdeli. Beyaz şarabın İspanya'nın güneyindeki bir cenaze küpüne dökülmesinden bu yana geçen 2,000 yıl içinde gerçekleşen kimyasal reaksiyonlar nedeniyle kırmızımsı kahverengi ve küpte diğer şeylerin yanı sıra Romalı bir adamın yakılmış kemikleri de bulunduğu için potansiyel olarak tam gövdeli.

Şarabın analizini yürüten Córdoba Üniversitesi'nden organik kimyager José Rafael Ruiz Arrebola, "Bu, kayadan kazılmış ve 2000 yıl boyunca ayakta kalmasını sağlayan batık bir mezar" dedi.

Mezar, geçen yıl araştırmacıların çömleklerden birinde 2 bin yıllık paçuli kokulu bir Roma parfümü içeren kristal bir şişe bulduklarını açıklamalarıyla manşetlere çıkmış olsa da, tüm sırlarından vazgeçmiş değildi.

Ruiz Arrebola ve ekibi, vazonun içindeki cam şişede bulunan beş litre kadar kırmızımsı sıvının yoğuşma ya da su baskınından kaynaklanmadığını tespit ettikten sonra sıvıyı analiz etmeye başladılar. Testler, sıvının PH değerinin 7,5 olduğunu -suyunkine yakın- ve günümüz şaraplarındakine çok benzer kimyasal elementler içerdiğini gösterdi.

Kimyager, "Belirli bir maddenin ne olduğunu size kesin olarak söyleyen kimyasal bileşikler olan biyobelirteçleri aradık" dedi. "Bu durumda, sadece şaraptan elde edilen polifenolleri aradık - ve yedi şarap polifenolü bulduk. Bu polifenolleri Endülüs'ün bu bölgesinden gelen şaraplardaki polifenollerle karşılaştırdık ve eşleştiler. Böylece bunun şarap olduğu doğrulandı. Bundan sonra yapılması gereken şey bunun beyaz şarap mı yoksa kırmızı şarap mı olduğunu belirlemekti."

Kırmızı şaraplardaki ana pigment ayrıştığında oluşan siringik asitin eksikliği, beyaz üzümleri çiğneyen insanları gösteren yerel Roma mozaikleri gibi, açıkça beyaz bir şaraba işaret ediyordu.

Ruiz Arrebola bulunan şarabın Endülüs'teki şaraplara oldukça benzediği belirterek Montilla-Moriles bölgesinin şeri tipi şaraplara ve Sanlúcar'dan manzanilla tipi şaraplara benzerliğine dikkat çekti.

Kimyager ve ekibi, araştırmaları sırasında geliştirdikleri tekniklerin, antik gıda ve şarap üzerine çalışan diğer araştırmacılara yardımcı olacağını umuyor.

"Bu bizim için muhteşemdi çünkü hepimiz arkeolojik kimya dünyasına tutkuyla bağlıyız" dedi. "Zaten dünyanın en eski şarabının ortaya çıkması her gün olan bir şey değil."

Tüm bunlar oldukça kaba bir soruyu gündeme getiriyor. Hiçbiri bu olağanüstü, tarihi şarabın tadına bakmak için - geçici olarak bile olsa - cazip gelmedi mi?

Ruiz Arrebola, baş arkeolog Juan Manuel Román'a keşfi kutlamak için "küçük bir kadeh" içmelerini yarı şaka önerdiğini itiraf ediyor.

Arrebola "Zerre kadar zehirli değil - mikrobiyolojik analizini yaptık. Ama bu konuda tereddütlerim var çünkü bu şarap ölü bir Romalının yakılmış bedeniyle temas halinde 2000 yıl geçirmiş. Kemik kalıntıları nedeniyle sıvı biraz bulanık. Ama sanırım süzüp deneyebilirsiniz. Yine de önce başkasının denemesini tercih ederim." diye konuştu.