SON DAKİKA
İŞ DÜNYASI Pazar 03 Kasım 2024 16:02

ŞİRKETLER YETENEK AĞI TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA

Günümüz iş dünyasında yetenek yönetimi, şirketlerin karşılaştığı en büyük zorluklardan biri haline geldi. Özellikle belirli uzmanlık alanlarında yeteneklere olan bağımlılık artarken, yetenek açığının kapanması yakın gelecekte pek mümkün görünmüyor.

Şirketler yetenek ağı tehlikesiyle karşı karşıya

Şirketlerin bu konuda stratejik adımlar atmaması, sahip oldukları yetenekleri kaybetmelerine ve bu kayıpların telafisinin giderek zorlaşmasına yol açabilir. Idea House Academy Kurucusu Hülya Çakıcı Hacıoğlu, bu konuya dair önemli değerlendirmelerde bulundu.

Gençlerin Yüzde 24'ü "Sessiz İstifa" Sürecinde

Türkiye'de gençler arasında "sessiz istifa" eğilimi hızla artıyor. Yapılan araştırmalara göre, gençlerin yüzde 24'ü şu an "sessiz istifa" sürecinde; yüzde 46,7'si ise bu kavrama yatkın. Çalışanların fiziksel olarak iş yerinde bulunmalarına rağmen motivasyon ve verimliliklerinin ciddi şekilde düştüğü bu durum, işverenler için büyük bir risk oluşturuyor. Hülya Çakıcı Hacıoğlu, bu sürecin iş dünyasında yarattığı sorunları şu sözlerle özetliyor: “Çoğu zaman çalışanlarının motivasyon kaybı yaşadığı fark edilemeyebiliyor. Bu durum da önemli yeteneklerin kaybedilmesine neden oluyor.’’

Yetenek Yönetimi Daha Önemli Hale Geldi

Hülya Çakıcı Hacıoğlu, yetenek yönetiminin şirketler için neden kritik hale geldiğine dair şu açıklamalarda bulundu: “Günümüzde belirli yeteneklere duyulan ihtiyaç giderek artıyor, ancak bu yetenekleri elde etmek ve elde tutmak her zamankinden daha zor. Özellikle pandeminin etkileriyle ve Z kuşağının iş dünyasına girmesiyle birlikte çalışanların tercihleri değişti. İnsanlar artık iş-yaşam dengesine, mutlu ve huzurlu bir çalışma ortamına daha fazla önem veriyor. İşi anlamlandırmak, değer görmek, takdir edilmek, pozitif ilişkiler ve gelişim fırsatları gibi değerler ön plana çıkmaya başladı. Bu da şirketlerin, çalışan memnuniyetini önceliklendirmelerini zorunlu kılıyor.”

Yetenekleri Elde Tutmanın Önemi

Şirketlerin yeteneklerini koruyabilmek adına yenilikçi ve çalışan dostu politikalar geliştirmesi gerektiğini belirten Hacıoğlu, “Bir çalışanı kaybetmek, sadece bir yeteneği kaybetmek anlamına gelmiyor. Aynı zamanda o yeteneğin yerine yenisini bulmak ve adaptasyon sürecini yönetmek de ciddi maliyetler getiriyor. Bu nedenle, şirketler yeteneklerini daha iyi anlamalı ve onları motive edecek adımlar atmalı, yeni nesil çalışan odaklı yönetim anlayışı benimsemeli” dedi.

ABONE OL