Dolar $
32.68
%0.06 0.02
Euro €
35.47
%0.16 0.05
Sterlin £
41.9
%0.09 0.04
Çeyrek Altın
4076.64
%-0.34 -13.9
SON DAKİKA
Kaya TEMEL | İŞ DÜNYASI Cuma 05 Temmuz 2024 12:07

ŞİRKETLER, DÖNÜŞÜM YOLCULUĞU İÇİN İK LİDERİNİ ARIYOR

Hızlı bir dijitalleşme sürecinden geçen iş dünyasında insan kaynakları yönetiminin önemi gün geçtikçe artıyor. Değişime ayak uydurarak geleceğe hazırlanan birçok şirket, dönüşüme liderlik edecek tecrübeli ve yetkin insan kaynakları yöneticilerinin peşinde.

Şirketler, dönüşüm yolculuğu için İK liderini arıyor

Geleneksel iş süreçlerinin yerini dijital teknolojilere ve yenilikçi yaklaşımlara bıraktığı iş dünyasında, bu dönüşüme liderlik edecek yöneticilerin önemi gün geçtikçe artıyor. Yapay zeka, veri analitiği, dijital platformlar ve otomasyon gibi alanlarda dijitalleşme vizyonu olan deneyimli liderler, şirketlerin dönüşüm yolculuğunun başarısında kilit role sahip.

Dijital dönüşümde başarıyı, strateji ve planlama kadar şirket çalışanlarının yetenekleri de belirliyor. Son dönemde şirketler, insan kaynakları yöneticilerinden; iyi bir lider, mentor ve empati sahibi olmaları kadar dijitalleşme konusunda vizyon ve bilgi birikimine sahip olmalarını da bekliyor. İnsan kaynakları yöneticilerinin; süreç yönetiminde ihtiyaçları anlamaları, şirketin hedefleri doğrultusunda stratejik çözümler sunmaları ve yetenek göçünü önlemeleri talep ediliyor. Kurum içi eğitimlerle çalışanların gelişimine katkı sağlamak ve kurum dışı eğitimlerle çalışanların kariyer yolculuklarında desteklemek de insan kaynakları liderlerinde aranan başlıca özellikler arasında.

DataExpert Yönetici Ortağı Yasin Altunkaya, iş dünyasının en prestijli buluşmaları arasında gösterilen CHRO Summit 2024 öncesi sektörü değerlendirdi.

“İK liderleri artık şirketlerin strateji koltuğunda”

İş dünyasında değişimin getirdiği ihtiyaçları değerlendiren DataExpert Yönetici Ortağı Yasin Altunkaya, “Teknoloji baş döndürücü bir hızla yol alıyor. Dijitalleşme bunun en önemli parçası. Şirketler için fırsatlar sunan bu süreç, riskleri de beraberinde getiriyor. Şirketler, rekabet güçlerini korumak ve büyümelerini sürdürülebilir hale getirmek için dijital dönüşüme ayak uydurmalı. Uygulamada dijitalleşme süreçleri ile insan kaynağı yönetimi birçok noktada kesişiyor” dedi.

Yetenekli ve tecrübeli liderlere sahip olmayan şirketlerin dijital dönüşüm ve insan kaynağı yönetim süreçlerini yönetirken farklı sorunların ortaya çıktığına değinen Altunkaya:

“İş dünyasında insan kaynakları yöneticilerinde aranan nitelikler de değişiyor. Özellikle pandemi sonrası yaşanan bu belirgin değişimle yöneticilerin de sorumluluk alanları genişliyor ve dönüşüyor. İnsan kaynakları liderleri artan sorumluluklarıyla şirket stratejilerine etki ediyor, artık şirketlerin strateji koltuğunda yer alıyorlar. Örneğin çalışanların içerideki dijitalleşme sürecine ve yeni teknolojilere hızlı adapte olmaları ve bu teknolojileri etkin şekilde kullanabilmeleri önemli. Maliyetler, zaman yönetimi ve verimlilik için içerideki çalışanlara doğru eğitimleri vererek, dışarıdan sağlanacak yeni istihdamda doğru ihtiyaçları tespit etmek gerekiyor. Bu sebeplerle şirketlerin dönüşüm yolculuğunun en önemli unsurlarından biri insan kaynakları liderleri. Liderlerden; dijital dönüşümü anlayıp analiz edebilmeleri, dijitalleşmenin iş dünyasına getirdiği fırsatları değerlendirebilmeleri, verimliliği artıran kararlar alabilmeleri ve çalışanların gelişimini destekleyecek, potansiyeli yükseltecek bir vizyon sunmaları bekleniyor.”

2023 yılı “En Etkin 50 CHRO” ödülü alanların profili

DataExpert iş birliğiyle BMI Business School tarafından yürütülen ve her yıl iş dünyasının en etkili insan kaynakları yöneticilerine verilen En Etkin 50 CHRO ödülleri, sektördeki liderleri ve trendleri belirlemekte önemli bir rol oynuyor. 2023 yılında bu ödülü alan isimlerin profili incelendiğinde dikkate değer bazı bulgular ortaya çıkıyor;

·                 Listenin yüzde 52'si 10 yıldan fazla üst düzey yöneticilik tecrübesine sahip. Bu, ödül alan CHRO'ların kariyerlerindeki uzun vadeli başarılarını ve liderlik yeteneklerini yansıtıyor. Aynı zamanda ödül alan CHRO'ların yüzde 66'sının ekiplerinde 50 veya üstü çalışan bulunuyor.

·                 Üniversite mezuniyet dağılımlarına bakıldığında ise Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve ODTÜ, ödül alan CHRO'ların mezun olduğu en popüler üniversiteler arasında. 2023 yılında ödül alan CHRO'ların yüzde 56'sı yüksek lisans derecesine sahip.

·                 Ödül alan CHRO'ların yüzde 62'si kadın yönetici. Bu veriler, 2023 yılı En Etkin 50 CHRO ödülü alanların profillerinin çeşitliliğini ve belirli özelliklerini gösteriyor. İnsan kaynakları yöneticileri için bu örnekler, sektördeki en etkili liderlerin niteliklerini anlamak ve takip etmek için değerli bir kılavuz niteliğinde.

CHRO Summit 2024 16 Ekim’de gerçekleşecek

Her yıl olduğu gibi bu yıl da iş dünyasının en önemli etkinliklerinden biri olan CHRO Summit, 16 Ekim'de Mandarin Oriental Bosphorus'ta düzenlenecek. İş dünyasının lider insan kaynakları yöneticilerini bir araya getirerek, sektördeki en son gelişmelere ve geleceğe dair k stratejiler belirleme fırsatı sunacak. Aynı gün ve gerçekleştirilecek En Etkin 50 CHRO ödül töreni isesektördeki başarılı CHRO'ları onurlandıracak ve onların katkılarını kutlayacak.

 

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR