SON DAKİKA
Sigorta Cuma 28 Şubat 2025 09:56

SİGORTA ŞİRKETLERİNE OTEL DENETLEME YETKİSİ VERİLEBİLİR

Sigorta şirketlerine denetim yetkisi verilmesi, afetlerin önlenmesinde kritik rol oynayabilir. Deprem Reform Ajandası ile sigortalılık oranlarının artırılması amaçlanıyor

Sigorta şirketlerine otel denetleme yetkisi verilebilir

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Uğur Gülen, katıldığı Sigorta Sayfası programında, sigorta sektörünün yangın ve deprem gibi afetler için denetim yetkisi almasının önemini vurguladı. Bolu Kartalkaya'da yaşanan otel yangını faciasına dikkat çeken Gülen, sigorta şirketlerine denetleme yetkisi verilerek benzer olayların önüne geçilebileceğini belirtti. Gülen, maden kazalarında uygulanan denetim mekanizmasının sigorta sektörüne verilmesiyle olumlu sonuçlar alındığını ve bu modelin genişletilmesi gerektiğini söyledi.

Gülen, Soma maden faciasının ardından sigorta sektörüne maden denetleme yetkisinin verildiğini hatırlatarak, şu açıklamayı yaptı:“Sigortacılar, sigortalayacakları madenlere giderek risk mühendisleri aracılığıyla denetim yapıyor, eksiklikleri tespit ediyor ve giderilmeden sigorta poliçesi düzenlemiyordu. Sigorta poliçesi olmayan işletmelere ise ruhsat verilmiyordu. Bu uygulama sayesinde maden kazalarında ciddi bir azalma sağlandı.”

Bu modelin yangın, deprem ve diğer afetlere de uygulanabileceğini belirten Gülen, sigorta sektörüne daha geniş bir denetim sorumluluğu verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Gülen, iklim değişikliğinin sigorta maliyetlerini artırdığını belirterek, ticari işletmelerin sigorta yaptırmalarının zorunlu hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Sigortanın yalnızca zarar karşılayan bir mekanizma değil, aynı zamanda bir denetim ve risk azaltma fonksiyonu olduğunu ifade eden Gülen“Sigorta öncesi risk mühendisleri ilgili tesisleri denetliyor ve bir rapor sunuyor. Ancak tesis sahiplerinin de ilk önlemleri alması gerekiyor. İnsan yoğunluğunun fazla olduğu oteller, sinemalar, restoranlar, hastaneler ve üniversitelerin denetimi sıkılaştırılmalı. Ruhsat aşamasında sigorta poliçesi olup olmadığına bakılmalı ve risklerin sürekli takip edilmesi sağlanmalıdır.” dedi.

DEPREM REFORM AJANDASI HAZIRLANDI

Beklenen Marmara depreminin yaratacağı ekonomik kaybın 350 milyar dolar seviyesinde olacağını ifade eden Gülen, sigortalılık oranının dünya standartlarının çok gerisinde kaldığını söyledi. Gülen, bölgedeki sigortalılık oranının yüzde 10 seviyelerinde olduğunu ve bu rakamın yüzde 30 seviyesine çıkarılması gerektiğini belirterek, Türkiye Sigorta Birliği olarak bir Deprem Reform Ajandası hazırladıklarını duyurdu.

“Bu reform ajandası ile deprem riskinin sigorta sektörü üzerinden reasürans piyasalarına aktarılmasını hedefliyoruz. Böylece büyük ekonomik zararlar minimize edilebilir.”

Ekonomi programına yönelik değerlendirmelerde bulunan Gülen, 2025’in ekonomik dengeleme yılı, 2026’nın ise büyüme yılı olmasını beklediklerini ifade etti. Sigorta sektörünün enflasyonla mücadele programını desteklediğini belirten Gülen, sigorta primlerinin ve hasar maliyetlerinin ekonomik büyümeye paralel olarak şekilleneceğini dile getirdi.

Sigorta sektörünün 2024’te 838 milyar TL prim üretimi gerçekleştirdiğini, 2025’te bu rakamın 1,1 - 1,2 trilyon TL seviyesine ulaşacağını öngördüklerini belirten Gülen, medikal enflasyonun hala yüksek olduğunu söyledi.“Sağlık hizmetleri arzını artırarak sigortalı sayısını yükseltmeyi ve bu şekilde fiyatları dengelemeyi hedefliyoruz. Otomobil sigortalarında ise 2025 yılında daha stabil bir prim artışı bekleniyor.”


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR