SON DAKİKA
Sigorta Cuma 20 Aralık 2024 13:53

SİGORTA SEKTÖRÜ KÜRESEL RİSKLERLE KARŞI KARŞIYA

Sigorta sektörü, küresel ticaret savaşları, iklim değişikliği, jeopolitik gerilimler ve siber saldırılar gibi bir dizi tehdit ile karşı karşıya. IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEO'su Murat Çiftçi, bu tehditlerin sigorta endüstrisini etkileyen büyük risklere yol açtığını belirtiyor.

Sigorta sektörü küresel risklerle karşı karşıya

Çiftçi, 2024 yılı itibarıyla sigortalı kayıpların 135 milyar doları aşmasının ve bu trendin yıllık yüzde 5-7 oranında artmasının beklendiğini ifade ediyor. Özellikle iklim değişikliğine bağlı doğal afetlerin, kasırgalar ve sellerin, ABD, Avrupa ve Orta Doğu gibi bölgelerde büyük sigorta kayıplarına yol açtığını vurgulayan Çiftçi, Helene ve Milton kasırgalarının maliyetinin 50 milyar doları bulduğunu aktardı.

Siber güvenlik tehditlerinin de hızla büyüdüğüne dikkat çeken Murat Çiftçi, küresel siber sigorta primlerinin 2025 yılına kadar 16,6 milyar dolara ulaşacağının tahmin edildiğini belirtiyor. Siber saldırıların, özellikle fidye yazılımlarının, sigorta sektöründe büyük bir tehdit oluşturduğunu ifade eden Çiftçi, bu tehdidin KOBİ'ler için de önemli bir sorun haline geldiğini ekliyor. Siber risk sigortasının, KOBİ'lere uygun çözümlerle sürdürülebilir hale gelebileceğine inanıyor.

Jeopolitik gerilimler ve ekonomik yaptırımların, ticaret ve enerji hatlarındaki kesintilere yol açabileceği uyarısında bulunan Çiftçi, küresel borç seviyesinin 312 trilyon dolara yükselmesinin finansal sistemin kırılganlığını artırdığını belirtiyor. Bu durumun faiz oranlarını yükseltmesi ve sigorta ürünlerine olan talep üzerinde değişikliklere yol açması bekleniyor. Çiftçi, son 10 yılda risk sıralamalarının küresel ve bölgesel dinamiklere bağlı olarak değişiklikler gösterdiğini ve bazı risklerin etkilerinin arttığını ifade ediyor.

Sigorta sektörünün bu risklerle başa çıkabilmesi için yenilikçi çözümler geliştirmesi gerektiğini vurgulayan Çiftçi, altyapı güçlendirme projeleri ve afet dayanıklılığını artıran parametrik sigortaların önem kazandığını belirtiyor. Ayrıca, finansal koruma sağlayan alternatif sermaye araçları olarak CAT (felaket tahvilleri) gibi çözümlerin yaygınlaştırılması gerektiğini söylüyor. Bu tehditlere karşı sigorta sektörü, toplumu bilinçlendirerek finansal güvence sağlama görevini üstlenmeli.

ABONE OL