Dolar $
32.95
%-0.01 -0
Euro €
35.9
%-0.21 -0.07
Sterlin £
42.46
%-0.28 -0.12
Çeyrek Altın
4144.88
%0.99 39.96
SON DAKİKA
GÜNDEM Perşembe 02 Mayıs 2019 19:30

"ŞİFRELERİ ÇÖZDÜK..."

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 75. Genel Kurulu'nda konuşan Erdoğan, büyük enerjiyle yola koyulduklarını, mes'eleler konusunda şifreleri çözdüklerini, bundan sonra kur, faiz ve enflasyonda artık can yakıcı dalgalanmaların olmayacağını söyledi.

"Şifreleri çözdük..."
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 75. Genel Kurulu'nda konuşan Erdoğan, büyük

Sedat YILMAZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kur, enflasyon ve faizleri en uygun seviyelere indirmeye kararlı olduklarını belirterek, “Şifreler çözülmüştür. Artık can yakıcı dalgalanmaların ortaya çıkmayacak. Bütün enerjimizle yola koyulduk” dedi. Erdoğan hububatta da taban fiyatları yükselttiklerini söyledi.

Ankara’da gerçekleştirilen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 75. Genel Kurulu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, TOBB’un bugünün Ahilik ve Lonca teşkilatı olduğunu hatırlattı. Ekonominin geleceğin için özel istişareye önem verdiklerini belirten Erdoğan, alınan kararların ortak düşünce ve ortak vicdan doğrultusunda alındığını bildirdi.

365 oda ve borsasıyla TOBB’un ekonomi için önemli bir rol aldığını dile getiren Erdoğan, geçmişe bakıldığında işlerin ve hizmetlerin daha da kaliteleştiğini, ancak bunun yeterli olmadığını 2023 yılı hedeflerine ulaşma konusunda iş dünyasının geleceğe daha iyi hazırlanmasını istedi.

Kimse önümüzde duramaz

İş dünyasının üretimi, istihdamı, ihracatı artırdığı, yatırımlara devam ettiği ve yeniliklere açık olduğu sürece Türkiye’nin önünde kimsenin duramayacağını belirten Erdoğan, bugün dünyada Türk malı bir sembol haline gelmişse bunda Türk üretim gücünün etkisi ve dünyayı bir Alperen gibi gezen Türk iş dünyasının çalışma azmi olduğunu kaydetti.

Hükümetin 17 yıldır yaptığı atılımların bundan sonra da yapacağının işareti olarak algılanması gerektiğini dile getiren Erdoğan, “Türkiye’ye 210 milyar dolar yatırım getirdik, bunu beraber yaptık. Milli gelirimizi 3 kattan fazla artırdık. İhracatımızı 36 milyar dolardan 168 milyar dolara çıkardık. Turizm gelirlerimizi 40 milyar dolar seviyesine taşıdık. Bu işleri hep beraber gerçekleştirdik” dedi.

Şifreler çözülmüştür, dalgalanma olmayacak

Kur, faiz ve enflasyonu hedeflerimize uygun seviyelere indirmeye kararlı olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bütün enerjimizle yola koyulduk. Göstergeler de bunu gösteriyor. Şifreler çözülmüştür. Artık can yakıcı dalgalanmaların ortaya çıkması kolay değil. Önümüzdeki 4 yılı bu doğrultuda en şekilde kullanacağız. Orta ve uzun vadeli programlarımızı büyük ölçüde tamamladık” diye konuştu.

İş dünyasının ve halkın sıkıntılarının farkında olduklarını ve bu sıkıntıları en yakından takip ettiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milletimizi aldığımız tedbirlerle enflasyona karşı korumaya çalışıyoruz. 24 Haziran seçimlerinden bu yana KOBİ’ler için birçok destek programları uyguladık. Finansman sorunlarına çare olmaya çalıştık. Kamu ve özel bankaları harekete geçirdik. Birçok sektörde vergi indirimleri gerçekleştirdik. Tanzim satış uygulamalarını daha da yaygın hale getireceğiz” dedi.

Üretici ve tüketicileri koruyacağız

Türkiye’de üretici ve tüketicinin sömürülmesine müsaade etmeyeceklerini belirten Erdoğan, ayrıca savunma sanayii, yerli otomobil, dijitalleşme ve diğer tüm sektörlerle birlikte hareket etmenin gerekliliğine değindi.

Erdoğan, birilerinin Türkiye’nin borçlanma oranı üzerinde fırtınalar kopardığını, borçlanma oranının ise bugün itibariyle yüzde 30’un altında olduğunu, söz konusu oranın 2002 yılı öncesinde yüzde 60’ların üzerinde olduğunu hatırlattı.

Merkez Bankası rezervleri üzerinde de son dönemde olumsuz açıklamaların gündeme taşındığına dikkat çeken Erdoğan, “Bu sarmalı beraber aşacağız. Bize ekonomik olarak diz çöktürmek isteyenler var. Patates ve soğan mes’elesini neyle izah edeceğiz? Bunlar siyasi bir müdahale değil midir? Ambarlardan çıkarılıp çöplere atıldığını görmedik mi?” diye sordu.

Yeni hububat fiyatlarını açıkladı

Erdoğan gerçek bağımsızlığın gıda güvenliğinden geçtiğini belirterek tarım sektörüne ayrı önem verdiklerini ve bundan sonra da önem vermeye devam edeceklerini söyledi. Erdoğan, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) buğday alım fiyatlarını artırdıklarını belirterek fırsatçıların da önünü kestiklerini kaydetti. Çiftçilerin verimli bir yıl geçirdiklerini dolayısıyla hububat alım fiyatlarını hasat döneminden önce açıklamak istediğini belirten Erdoğan, “Geçen yıl tonu 1050 lira olan sert ekmeklik buğdayın ton fiyatını 1350 liraya çıkardık. Bu yüzde 29’luk bir artış demek. Yine kaliteli buğday da yüzde 4 primle satın alınacak. Yine arpa alım fiyatını yüzde 33 artırarak ton başı 1100 lira olarak belirledik. Ayrıca 200 liralık prim, mazot ve diğer desteklerimiz de devam edecek” diye konuştu.

Bunlar 82 milyona yapılan saldırılar

Son yıllarda ekonomik başta gözlenen saldırıların 82 milyon vatandaşa yönelik olduğuna değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu bir milli mes’ele. İstiklal ve istikbalimize sahip çıktığımızdan dolayı bize bedel ödetmeye çalışıyorlar” diye konuştu.

İzzet Begoviç’in “Siz düşmana benzediğinizde savaşı kaybedersiniz” sözünü hatırlatan Erdoğan, bu yoldan dönmeyeceklerini, kaderin üzerinde bir kader var düsturuyla yürüdüklerini tek vatan, tek millet, tek bayrak, tek devlet ülküsüyle ileriye yürüyeceklerini kaydetti.

Son dönemde kucaklaşma, birlik ve beraberlik içinde sözlerin moda olduğuna değinen Erdoğan, hiçbir zaman kucaklaşmadan kaçmadıklarını, Cumhur İttifakı’nın bu yolda atılmış önemli bir adım olduğunu ve bu yaklaşımın 15 Temmuz’da kurşun ve bombaların altında alınan bir karar olduğunu söyledi. Erdoğan, “Yenikapı ruhunu unutup terör örgütleriyle kol kola seçimlere girdiler. Terör örgütüyle beraber olanlar bizimle ittifak halinde olamaz. Benim 4 evladımın Berat gecesinde şehit edildiği olayda biz buralara el bebek, gül bebek gidemeyiz. Hiçbir zaman tahrikçi olmadık ve olmayacağız” dedi.

STK’lara istihdam çağrısı yapacağız

Türkiye’de istihdam mes’elesine de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce yine TOBB beraberliğinde 1,5 milyon istihdam kampanyası başlatıp hedefe ulaştıklarını hatırlattı. Bu yılın sonuna kadar da 2,5 milyon hedefiyle yola çıktıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Daha önce de söyledim. TOBB’un her üyesi bir iki istihdam sağlasa, bu sayı 3 milyona varır. Böylece işsizlik mes’elemiz kalmaz. Bu yıl sonuna kadar aynı istihdamı bekliyoruz. Daha önce de TOBB iktidarın yan bahçesi diye suçladılar. Böyle bir sorunda TOBB’un hükümetin yanında yer almasından daha doğal ne olabilir. Biz TOBB’a da çağrımızı yaptık. Diğer sivil toplum kuruluşlarına da aynı çağrıyı yapacağız” diye konuştu.

Buralar konuşulacak yerler değil

Cumhurbaşkanı Erdoğan, firmaların finansmana ulaşması, vergiler ve diğer sorunların konuşulacağı ortamların belli olduğunu, mes’elelerin buralarda çözüleceğini belirterek, bazı müteahhitlerin aldıkları işleri yarım bıraktıklarını ve bu müteahhitlere ne blokaj uyguladıklarını ne de işlerini ellerinden aldıklarını söyledi.

Türkiye’nin lojistik konusunda da 17 yıldır gerçekleştirdikleri alt yatırımlarla birçok eksiğinin giderildiğini limanlar, demiryolları, karayolunda birçok problemin halledildiğini vurguladı. Turizme, organize sanayi bölgelerine, şehir hastaneleriyle sağlığa büyük destek olduklarını, her sektöre ait yerli ve yabancı yatırımcılara kapılarını açtıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TOBB mensupları arasında olsun veya kim gelirse gelsin yatırımcının her zaman başımızın üzerinde yeri var. Biz hiçbir yatırımın önünü kesmedik, destek verdik. Böyle yapmasaydık ihracat 36 milyar dolardan 168 milyar dolara çıkar mıydı” ifadesini kullandı.

Güven ve istikrar ortamını oluşturduk

Doğu ve Güneydoğu’da güvenliğin sağlanması adına önemli adımlar attıklarını belirten Erdoğan, “Güvenlik noktasında istikrar ve güven ortamını sağlayamazsak bu işleri başaramayız. Şimdi buralarda yatırım imkanları oluştu. Bu adımlarla gerek istihdam ve gerekse yatırımlarımızın artmasını bekliyoruz. Bunu TÜSİAD yöneticilerine de söyledim. Hedefimiz 2023 yılı hedefleri. Ülkelerin önüne farklı fırsatlar çıkar. Türkiye’nin önünde de büyük fırsatlar var. Bu fırsatları değerlendirmek zorundayız” diye konuştu.

ABONE OL